JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seksuell trakassering

LO vil at Diskrimineringsnemda håndterer saker om seksuell trakassering

NHO mener på sin side at domstolene bør ta seg av saker om seksuell trakassering.
LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik støtter forslaget om at den nye Diskrimineringsnemda håndterer saker om seksuell trakassering.

Foto: Martin Guttormsen Slørdal

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik støtter forslaget om at den nye Diskrimineringsnemda håndterer saker om seksuell trakassering. Foto: Martin Guttormsen Slørdal

Martin Guttormsen Slørdal

yngvil@lomedia.no

– I praksis har vi ikke et rettsvern i dag for dem som utsettes for seksuell trakassering, fastslår Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Hun påpeker at nesten ingen slike saker går til domstolene, selv om mange undersøkelser viser at omfanget av seksuell trakassering er stort.

SV og Rødt foreslår i separate forslag at regjeringen gir Likestillings- og diskrimineringsnemnda kompetanse til å håndheve saker om seksuell trakassering.

Nemda er helt ny og ble etablert 1. januar i år.

I dag var det høring om representantforslagene i Stortinget.

Rødt og SV mener det er behov for et lavterskeltilbud for håndhevelse av saker om seksuell trakassering. Det betyr i praksis at Likestillings- og diskrimineringsnemnda får myndighet til å gi oppreising og erstatning i saker innenfor diskrimineringslovens område, tilsvarende diskriminering på grunn av etnisitet, kjønn og funksjonshemming.

Dette er Barne- og likestillingsdepartementet allerede i gang med å utrede etter tidligere vedtak i Stortinget.

Likestillings- og diskrimineringsombudet støtter forslaget om at de skal håndheve saker om seksuell trakassering.

Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert

LO frykter ikke at rettssikkerheten svekkes

NHO frykter for rettssikkerheten til de involverte dersom Diskrimineringsnemda skal håndheve sakene. LO er derimot ikke bekymret for det:

– LO er ikke bekymret for at et styrket lavterskeltilbud vil føre til svekket rettssikkerhet for folk som anklages for seksuell trakassering, mener nestleder i LO Peggy Hessen Følsvik.

NHO foreslår heller å se på forenklet rettergang for domstolene eller fri rettshjelp for domstolene.

– I slike krevende saker må vi huske at det gjerne vil være to personer med ulike historier. Vi kan ikke på forhånd vite hvem av dem som forteller sannheten. For å sikre at sannheten kommer best mulig frem, må forklaringene være muntlige med mulighet for direkte spørsmål og oppklaringer underveis. Domstolene er rigget for å gjennomføre slike parts- og vitneavhør og sørge for god ivaretakelse av rettssikkerheten. De har også en prosesslovgivning som ivaretar dette. Diskrimineringsnemda ivaretar ikke disse hensynene godt nok, mener NHOs Nina Melsom.

Den nye Diskrimineringsnemda har stor pågang. I dag er ventetiden ett år for saker som meldes inn.

Tillitsvalgte i LO-forbund befølte og kløp servitører på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet

SV og Rødt: Oppfølging av seksuell trakassering inn i arbeidsmiljøloven

SV og Rødt foreslår også at arbeidet mot seksuell trakassering må styrkes ved å ta inn forebygging og oppfølging av seksuell trakassering inn i arbeidsmiljøloven.

Rødt ber regjeringen utrede hvordan arbeidet mot seksuell trakassering kan styrkes i HMS-arbeidet, både gjennom arbeidsmiljøloven og i forskrifter. Utredningen skal innbefatte den lovpålagte opplæringen av verneombud og ledere.

SV foreslår at arbeidet mot seksuell trakassering skal pålegges å prioriteres høyt i HMS-arbeid ellers, gjennom blant annet opplæring av verneombud.

– #Metoo må føre til strukturelle endringer, ikke bare støtteerklæringer

Når Giske-saken legger seg, har Hadia Tajik mer enn nok å ta tak i

De vil ha menn på banen mot trakassering

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Annonse
Annonse