JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prekært for ansatte i teater og scene

LO-forbund vil ha nytt kulturløft raskt: – Nå gjelder det å redde bransjen

LO-forbundene som organiserer ansatte i kultursektoren advarer om situasjonen i bransjen, og sier det haster med et løft for kulturen.
KULTURDEBATT: Hans Ole Rian (Creo, t.v.), Fredrik Oftebro (NTL), Julie Lødrup (LO) og Mari Røsjø (Fagforbundet) er enige i at kultursektoren trenger et løft og mener det er en viktig oppgave for en ny regjering.

KULTURDEBATT: Hans Ole Rian (Creo, t.v.), Fredrik Oftebro (NTL), Julie Lødrup (LO) og Mari Røsjø (Fagforbundet) er enige i at kultursektoren trenger et løft og mener det er en viktig oppgave for en ny regjering.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det var fullt hus i Arendal-utestedet Bankgården da LO Kultur arrangerte debatt om kultursektoren tirsdag. NTL-nestleder Fredrik Oftebro, leder Hans Ole Rian i Creo og leder i Fagforbundet Teater og Scene, Mari Røsjø gjorde opp status for kultursektoren.

LOs førstesekretær Julie Lødrup ledet samtalen mellom de ulike aktørene som startet og avsluttet med kulturinnslag.

Panelet var enige at det nå var viktig å ta tak i finansieringsordningen til kultursektoren både i statlig og kommunal sektor. Og at det haster.

Musiker: – Gjør som svenskene, legg deler av kulturbransjen under Næringsdepartementet

Bedre finansiering

Fredrik Oftebro understreket at det nå trengs en god finansieringsordning som sikrer de ansatte i kultursektoren og de som fortsatt er permittert.

– NTL organiserer mange i denne sektoren som nå har opplevd mange år med store kutt og dårligere arbeidsvilkår. Under pandemien har mange blitt permittert og vi må nå sørge for at disse ikke blir stående uten ordninger, sa han.

Ifølge Oftebro florerer det nå av ulovlige oppdragskontrakter, midlertidige arbeidsplasser og dårlige arbeidsvilkår flere steder. Dette mener han en ny regjering må fikse.

Fikk du med deg denne? Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Fredrik Oftebro, første nestleder i NTL.

Fredrik Oftebro, første nestleder i NTL.

Nina Hanssen

– Trenger ny regjering

For å få til et skikkelig kulturløft mener Oftebro det haster også med et regjeringsskifte.

– Vi trenger et kulturløft, slik den forrige rødgrønne regjeringen hadde fram til 2013. Nå har Solberg-regjeringen både med ABE-reformen og stadige kutt forverret situasjonen i denne sektoren og vi er langt unna 1 prosent av statsbudsjettet, sa Oftebro.

Creos forbundsleder Rian mener også at selvstendig næringsdrivende og frilansere må sikres bedre ordninger og håper nå på en kulturminister som forstår betydningen av kultur i samfunnet og sørge for gode arbeidsvilkår.

På arrangementet satte artistene Solveig Slettahjell, Sjur Miljeteig og Morten Qvenild stemningen før debatten startet. Slettahjell delte sin personlige historie om hvordan livet har vært under pandemien, mens forfatter Birger Emmanuelsen hadde skrevet et eget dikt om situasjonen.

Revidert budsjett: Rammen for støtteordninger til kultur økes med nesten 1 milliard

Sjur Miljeteig (f.v.), Solveig Slettahjell og Morten Qvenild.

Sjur Miljeteig (f.v.), Solveig Slettahjell og Morten Qvenild.

Nina Hanssen

Må reddes

Fagforbundets Mari Røsjø mener det nå er viktig å sørge for å beholde kompetansen i sektoren og sørge for stabil og trygg økonomi før hele sektoren blir avviklet.

– Nå gjelder det å redde kulturen. Mange i kulturbransjen fikk seg et støkk da skjedde så raskt at ting ble stengt. Det må ikke skje igjen, sa hun.

Også hun mener vi trenger et regjeringsskifte nå. Oftebro sier at det er fint og litt rart å delta fysisk på Arendalsuka etter å ha blitt vant til et koronastengt Oslo, men at koronaen har også ført til mer digitalisering så flere både har hatt tilgang til debatter på Arendalsuka og musikk.

– Det er den fine delen av koronaeffekten, at det er blitt lettere å dele med alle, sier han.

Mari Røsjø, Fagforbundet Teater og Scene.

Mari Røsjø, Fagforbundet Teater og Scene.

Nina Hanssen

Annonse
Annonse