JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Løfven blir presset på viktige arbeidslivsspørsmål

Centerpartiet og Liberalerna presser Stefan Löfven i regjeringsforhandlingene. Svensk LO vil overhode ikke godta krav å senke minstelønna.
Stefan Löfven kan få fire nye år som statsminister.

Stefan Löfven kan få fire nye år som statsminister.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Det er urovekkende for svenske lønnstakere at man fortsatt tre måneder etter valget ikke har fått på plass en ny regjering, sier den svenske LO-lederen, Karl-Petter Thorwaldsson, til FriFagbevegelse.

– Jeg har sagt til de tre partiene som nå forhandler at det er bedre å sette seg ned å forhandle. Man kan ikke komme til enighet om alt hvis man skal kompromisse. Men hvis man setter seg ned og forhandler pleier man å finne løsninger. Jeg håper det nå blir en regjering på tvers av blokkgrensene og at den kommer på plass i løpet av neste uke, legger han til.

Han mener flere av kravene som de to borgerlige partiene kommer er helt uakseptable for LO.

Ny analyse viser at Sosialdemokraterna lokalt mistet velgere til både høyre og venstre

Liberalerne har blant annet krevd store endringer i arbeidsretten. Det vil si reglene som omhandler arbeidsforholdene og relasjonen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Blant annet gjennom kollektive avtaler.

– Min mening er at de sakene som omhandler arbeidslivspolitikk må sendes videre til partene i arbeidslivet. Vi vil jo kollektivforhandle hvordan våre avtaler skal se ut. Et av forslagene er veldig vanskelig for oss. Det er et krav om å senke inngåtte kollektivavtaler for utenlandsfødte (minstelønn) som har kommet inn på arbeidsmarkedet. Det er naturligvis hundre prosent uaktuelt for oss å gå med på, sier Thorwaldsson.

– Nå er Löfven statsminister og tidligere forbundsleder i Jern og Metall. Så vi kjenner oss trygge på at han ikke endrer arbeidsretten, legger han til.

Den svenske LO-lederen Karl-Petter Thorwaldsson håper det blir en regjeringsavklaring snart.

Den svenske LO-lederen Karl-Petter Thorwaldsson håper det blir en regjeringsavklaring snart.

Helge Rønning Birkelund

Sjansene er store

Jan-Erik Støstad tror sjansen er stor for at Stefan Löfven kommer til å lede en regjering med en eller annen form for støtte fra Centerpartiet og Liberalerna. Alternativet er et nyvalg.

Han er generalsekretær i Samak - samarbeidskomiteen for arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen i Norden. Han kjenner med andre ord forholdene i både de nordiske sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen fra innsiden.

– Jeg tror Centerpartiet i Sverige vil gi seg på flere av sine viktige krav. Det er de veldig forberedt på. Men når det er sagt, må også Socialdemokraterna gi seg på viktige saker. Alternativet er tross alt mye verre, sier Jan-Erik Støstad til FriFagbevegelse.

Nylig skrev lederen av Centerpartiet i Sverige en kronikk i Aftonbladet, hvor hun skrev at Löfven nå får en siste sjanse til å møte partiets krav.

– Socialdemokraterna har kommet med et skambud. Hvis dette er sluttsvaret stemmer vi nei til han som statsminister, er budskapet til Lööf.

Hun krever sterke krav til liberale reformer og distriktspolitikk. Det som imidlertid svir mest for det svenske sosialdemokratiske partiet og LO i Sverige er kravene som går på arbeidslivspolitikken.

Reformer på arbeids- og bosettingsmarkedet som innbefatter lavere minstelønn og en liberalisering av husleiereguleringen, skattelette for arbeid, selskap og formue, samt lettere tilgang til familiegjenforening i migrasjonspolitikken er noen av kravene.

Må gi og ta

Flere kilder vi har pratet med, inkludert Støstad, tror imidlertid mange av kravene til Centerpartiet og kronikken også er en form for indremedisin og en synliggjøring av egen politikk.

– I forhandlinger må man gi og ta. Både for Centerpartiet, Sosialdemokraterna og for den saks skyld LO, er det en vanskelig situasjon, mener Støstad.

– Lykkes man ikke med å danne en regjering hvor Liberalerna og Centerpartiet bryter med Alliansen, kan man få en politikk som går enda mer til høyre. Da er det Moderaterna og Kristendemokratene som kan få regjere med støtte fra Sverigedemokraterna. Det vil absolutt ikke tjene svenske arbeidstakere, mener Jan-Erik Støstad.

Han tror heller ikke et nyvalg vil løse situasjonen.

– Hovedproblemet er at de borgerlige sammen med Sverigedemokratene nå har godt over 50 prosent oppslutning. Skal den svenske modellen overleve på sikt må derfor Socialdemokraterna og de rødgrønne øke oppslutningen betydelig framover. Det er neppe noen vei utenom, mener Jan-Erik Støstad.

Centerpartiet er delt

Det politiske bildet i Sverige er på mange måter litt annerledes enn i Norge. Spesielt på borgerlig side.

Centerpartiet består av to fløyer, en fløy som minner veldig mye om det norske Senterpartiet, men også en del som minner like mye på Venstre i Norge. Med andre ord er det en del som er opptatt av landbruk og distriktene, og en den som er mer liberalistisk. Den siste fløyen har vokst i det siste.

Partiet gikk til valg på å danne en regjering med den såkalte Alliansen, som bestod av Moderaterne, Centerpartiet, Liberalerna og Kristendemokraterna.

Socialdemokraterna ble største parti, Moderaterna nest størst og Sverigedemokraterna nummer tre under valget 9. september.

2. oktober fikk Moderaternas leder Ulf Kristersson to uker på seg til å finne et regjeringsalternativ som kan få Riksdagens tilslutning. Han lyktes ikke.

15. oktober gikk oppdraget videre til Socialdemokraternas leder og fungerende statsminister Stefan Löfven som fikk frist på seg til mandag 29. oktober med å danne regjering. Det gikk heller ikke.

Så fikk Anni Lööf muligheten til å danne regjering, men heller ikke hun lyktes.

Nå har altså Stefan Löfven fått utvidet frist til å forsøke å få flertall for et regjeringsalternativ under en avstemning i Riksdagen til uka.

Svensk LO vil bekjempe økte forskjeller med disse fem tiltakene

• Kommentar: «Over to måneder etter valget står Sverige fortsatt uten en statsminister med ryggdekning i Riksdagen»

26 prosent av svenske LO-medlemmer stemte på Sverigedemokraterna

Annonse
Annonse