JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja:

LO-lederen leverte et varmt forsvar for Aps oljekompromiss

LO-lederen hadde to viktige budskap til Arbeiderpartiets landsmøte: Sats på oljenæringa og bekjemp økte forskjeller i Norge.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen talte til Arbeiderpartiets landsmøte.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen talte til Arbeiderpartiets landsmøte.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe), dato for oljeslutt og andre klimatiltak er viktige saker på Arbeiderpartiets landsmøte. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ga en klar beskjed til landsmøtedelegatene:

– La ikke symbolpolitikken gå foran realpolitikken. Det viktigste er hvordan man kan få ned utslippene globalt. Petroleumsnæringen er en av våre største næringer. Det er mange gode kamerater i partiet og fagbevegelsen som lever av den. Næringen leverer milliarder av kroner til statskassa hvert år. Vi har grunn til å være stolte over den jobben de gjør. De besitter en enorm kompetanse. Vi kommer til å utvinne energi fra sol, vind og havet, men dagens oljeindustri må være motoren i denne grønne revolusjonen, sa Hans-Christian Gabrielsen.

AUF-lederen med klar melding til oljetilhengerne i Arbeiderpartiet: – Nå er det nok!

Det er vanskelig å oppfatte dette annerledes enn et lite spark til de som står for klimaopprøret i Arbeiderpartiet.

Global utfordring

– Norge styrer ikke etterspørselen etter olje, men vi kan sørge for at den vi leverer blir produsert med så små klimautslipp som mulig. Da er det ikke likegyldig om olja eller gassen kommer fra Johan Sverdrup eller oljesandprosjekter i Canada med hundre ganger så store utslipp, sa han.

Han utdyper det overfor FriFagbevegelse slik:

– Det var en tale som inneholdt både betydningen av både en eksisterende næring og betydningen av petroleumsnæringen i framtiden. Verden kommer til å etterspørre petroleum i mange, mange tiår framover. Og da har det betydning at den produseres og utvinnes på en mest mulig energibesparende og klimavennlig måte. Da er det ikke ubetydelig hvor dette skjer, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

p

– Klima er en global utfordring. Da må vi også ha globale løsninger. Norge styrer ikke etterspørselen etter petroleum. Det er et globalt marked. Norge kan bidra til å utvikle næringen videre gjennom å stille strenge krav og involvere og utvikle ny teknologi som også kan brukes til fornybar produksjon, sier Gabrielsen.

Økte forskjeller bekymrer

LO-lederen var også opptatt av de økte forskjellene i Norge.

– Det bør ikke overraske noen. Den norske modellen står i veien for det norske folk, sa Frp-leder Siv Jensen. Det er derfor ikke oppsiktsvekkende at den norske modellen bygges ned når dette partiet har makten. Ingen går til valg på økte forskjeller. Det snakker man ikke om. Men vi ser det på politikken. Vi ser det på kutten av eiendomsskatten, de smålige kuttene som rammer de som har minst, den fraværende politikken mot sosial dumping. Alt dette gjør noe med hvordan forskjellene øker og livskvaliteten går ned, mener Hans-Christian Gabrielsen.

På Høyres landsmøte brukte man tre avstemninger på å bestemme om man skulle anerkjenne eller forsvare det uorganiserte arbeidslivet.

Gabrielsen mener Høyre burde være mer opptatt av å bidra til det organiserte arbeidslivet.

Annonse
Annonse