JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets landsmøte:

AUF-lederen med klar melding til oljetilhengerne i Arbeiderpartiet: – Nå er det nok!

Mange er spent på hvor Arbeiderpartiets landsmøte lander i oljesaken. AUF er en av de sterkeste pådriverne for å hindre oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
Ina Libak, leder i AUF, står på talerstolen under åpninga av Aps landsmøte i Oslo torsdag.

Ina Libak, leder i AUF, står på talerstolen under åpninga av Aps landsmøte i Oslo torsdag.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Det kommer til å bli et oljedrama på landsmøtet til Arbeiderpartiet, ifølge flere kilder. Det blir skissert mange forskjellige scenarioer, men alle innbefatter å ta en form for beslutning om landsmøtevedtaket for to år siden som åpnet for en konsekvensutredning for deler av Lofoten.

AUF ønsker å gjøre om på kompromisset fra 2017. 11 av 15 fylkeslag i Arbeiderpartiet gjør det samme. Det ser ikke ut til at man slipper unna en strid om dette på landsmøtet som åpnet torsdag.

p

Blir ikke åpnet

Det er bare å erkjenne at Lofoten, Vesterålen og Senja (forkortet LoVeSe) ikke blir konsekvensutredet og åpnet for oljevirksomhet, mener flere delegater FriFagbevegelse har snakket med.

AUF-leder Ina Libak la heller ikke skjul på det i sin tale til landsmøtet.

– Å ta ansvar for framtiden er også å ta hensyn til de mest sårbare områdene. I 20 år har vi diskutert dette (oljeboring i LoVeSe, red.anm). Nå er det nok, sa AUF-leder Ina Libak i sin tale til landsmøtet.

– Nå må vi lytte til fiskerne som er redd for framtiden sin, lytte til forskerne som advarer oss og lytte til det store flertallet av våre medlemmer som sier nei. Noen sier det er feil landsmøte, men det er ikke noe riktigere tidspunkt enn nå, mener AUF-leder Libak.

Først blir spørsmålet om dette skal realitetsbehandles på landsmøtet eller ikke. Skal det ikke realitetsbehandles, er det greit. Men det er lite trolig.

Da blir det opp til redaksjonskomiteen å komme med et kompromissforslag. Hvis ikke må komiteen ta stilling til om det forrige landsmøtevedtaket skal vrakes eller ikke.

Jonas Gahr Støre sa på pressekonferansen i forkant av landsmøtet at det ikke ville være et nederlag om landsmøte reverserte det som ble vedtatt for to år siden. Han har understreket at oljeindustrien skal «utvikles, ikke avvikles» men mener selv at vedtaket fra 2017 bør stå ut stortingsperioden.

– Mulighetene fins i olje og gass, vår viktigste næring. Den skal vi utvikle, og ikke avvikle, sa han til stor applaus fra salen.

p

Ingen sluttdato

Ap-leder Støre vil ikke sette en sluttdato for oljen.

– Det vil trekke investeringer, teknologi og kompetanse bort fra Norge. Det er ikke Arbeiderparti-politikk, sa Jonas Gahr Støre i talen og understreket at partiets politikk er å jobbe sammen med olje- og gassnæringen

– Basert på kunnskap skal vi gå skrittvis fram i nye områder, slik vi går inn for i partiprogrammet for denne perioden i havområdene utenfor Lofoten, sa Støre fra talerstolen.

Arbeiderpartiets ambisjon er en karbonnøytral verden innen 2050.

Og til AUF-leder Ina Libak sa han direkte: – Klimamålene skal vi nå, Ina. Uten at verden og vi gjør det, blir konsekvensene katastrofale. Vi ser tegnene allerede, sa han.

Støre trakk også fram alle de tusenvis av klimastreikende ungdommene.

– Til ungene som streiker er vårt svar: Vi ser dere. Vi forstår dere. Og vi tar utfordringen, sa han til jublende applaus.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse