JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OVERVELDET: Gerd Kristiansen, LO, var begeistret over frammøtet. Her på scenen sammen med  Anders Folkestad, Unio, og Jorunn Berland, YS.

OVERVELDET: Gerd Kristiansen, LO, var begeistret over frammøtet. Her på scenen sammen med Anders Folkestad, Unio, og Jorunn Berland, YS.

Sissel M. Rasmussen

LO-lederen rørt til tårer

... men Robert Eriksson lot seg ikke bevege, trass i et streikearrangementet i Oslo som viste sterk motstand mot en endret arbeidsmiljølov.10.02.2015
12:00
04.02.2015 13:42

torgny@lomedia.no

– Det er så flott at jeg nesten begynner å grine, sa LO-leder Gerd Kristiansen da hun kom til demonstrasjonen på Eidsvolls plass.

Kristiansen kom sammen med Unio-leder Anders Folkestad og leder i YS, Jorunn Berland. De tre har stått og står sammen i kampen mot forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven som regjeringen har fremmet overfor Stortinget.

Eidsvolls plass var full av engasjerte streikende med plakater og bannere. Det var så fullt på plassen at folk også måtte trekke over på andre siden av Rosenkranz gate. Politiet anslår at det var 15.000 frammøtte, den erfarne telleren Arne Rolijordet mener mellom 12.000 og 13.000 er realistisk.

SE BILDENE FRA STREIKEN

Risikabel affære

Arrangementet startet med at Sykepleierforbundet i Oslos trommekorps kom marsjerende inn, på det speilblanke føret var det en risikabel affære.

Artistene Samsaya og Vinni varmet opp forsamlingen før de tre toppene i fagbevegelsen sammen kom på scenen.

Konferansier var skuespiller Kyrre Sydnes, som introduserte dem – og de var på hjemmebane.

Ingen skam å snu

Scenen var rigget opp foran Løvebakken og LO-leder Kristiansen var først ute. Hun hadde et klart budskap til politikerne bak ryggen hennes: «Det er ingen skam å snu». Her var Kristiansen på hjemmebane og fikk stor applaus.

Unio-leder Anders Folkestad gikk rett til angrep arbeidsminister Robert Eriksson:

– Robert Eriksson sier at forslagene er moderne og fleksible. Vi mener at forslagene er gammeldagse og skaper et utrygt arbeidsliv.

– Statsråden har reist land og strand rundt for å leite etter folk som vil ha mere søndagsjobb og flere langvakter, men han har hatt problemer med å finne dem, sa han.

Jorunn Berland, YS-leder la vekt på at vi har råd til et tryggere samfunn, råd til å beholde arbeidsmiljøloven.

Et mer utførlig referat fra appellene finner du her.

Ikke nervøs

Rett før de tre fagbevegelsestoppene gikk på scenen hadde også arbeisminsiter Robert Eriksson ankommet Eidsvolls plass.

– Er du nervøs nå?

– Nei, det er jeg ikke, svarte han. Ytterligere kommentar ville han ikke komme med, fordi han ville lytte til appellantene.

Flere bemerket at det var spesielt at Fremskrittspartiet stilte med en statsråd, mens de andre partiene hadde sin parlamentariske ledere på plass. Formelt sett er forslaget oversendt Stortinget og det er de, ikke regjeringa som nå har saken.

Øredøvende stillhet

Første mann ut fra «fienden» var komitéleder Arve Kambe fra Høyre. Han er også saksordfører for den saken som gjelder arbeidstid.

Før Kambe slapp til, instruerte konferansier Kyrre Sydnes forsamlingen om at det var arrangørenes instendige ønske at alle appellantene måtte behandles på en bra måte.

Det holdt nesten.

Kambe gjorde entré under øredøvende stillhet. Da han gikk gjennom forslagene som ligger på bordet og gjorde det klart at Høyre kommer til å støtte dem, kom det piping, og det var buing da han ble ferdig.

– Hva synes du om dette?

– Jeg synes dette er veldig bra. Gøy. Det er viktig for Høyre å kunne få fram budskapet og også ved en slik anledning som dette, sa han til LO-Aktuelt da han var ferdig med appellen sin.

Snudde ryggen til

Neste taler ut var arbeidsminister Robert Eriksson. Det var tydelig at folk la bånd på seg, og store deler av forsamlingen valgte å snu ryggen til ministeren som startet med å si:

– Gode arbeidsfolk. Jeg har en drøm!

Han gjennomgikk forslagene slik han har gjort så mange ganger siden han la dem fram før jul.

Han understreket også at han synes det var viktig å beholde vernebestemmelsene i loven. Det var en del buing under innlegget.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre var neste taler, fra hans plass bak scenene var det ikke mulig å se de som snudde ryggen til.

– Det er ikke så mye buing?

– Jeg synes folk oppfører seg veldig bra i forhold til det raseriet som finnes der ute, sa Støre til LO-Aktuelt i det han ble introdusert.

Midlertidig lov

Da Støre kom ble han tatt i mot med svært engasjert jubel.

– Vi skal si et rungende nei til svekkelse av arbeidsmiljøloven, vi sier nei til midlertidigheten, og vi skal slå ring rundt opparbeidete rettigheter, sa han. Ordene varmet forsamlingene, mens det iskalde regnet økte i styrke.

Støre avsluttet med å minne om hva som skjedde i 2004, sist en regjering forsøkte å endre loven om midlertidige ansettelser.

– Det eneste som er midlertidig med denne loven er lovteksten selv, sa han og fikk en overveldende applaus fra streikefolket.

Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti støttet langt på vei fagbevegelsens krav, og lovte å bruke samarbeidsavtalen med regjeringen for å få endret lovforslaget.

Også Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum ga helhjertet støtte til streikekravet.

Det gjorde ikke Venstres leder Trine Skei Grande. Det er trolig Grande som kommer til å trygge flertallet for regjeringas forslag i Stortinget.

SVs leder Audun Lysbakken kom til sine egne. Han snakket om frihet for vanlige folk, frihet fra løsarbeidersamfunnet.

– Høyre bruker makten sin til å gi gaver til sine venner på arbeidsgiversiden, sa han.

Også han pekte på at statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Robert Eriksson er midlertidige ansatte.

Da de Grønnes Rasmus Hansson kom på scenen var mye av interessen borte, og programmets punktum, visesang ved Kari Svendsen, fikk ufortjent lite oppmerksomhet. Da hadde kulda satt seg i folk, og de lengtet mest av alt etter en varm kopp med noe å drikke og tørre sokker.

Upåvirket Eriksson

– Har du noen umiddelbar kommentar til arrangementet?

– Det har vært som forventet, og det har vært en sivilisert gjeng som har opptrådt her, sa Robert Eriksson etter arrangementet.

– Påvirker det deg?

– Nei. Jeg er stolt av de forslagene regjeringen har lagt fram. De er tidsriktige og nødvendige for å møte de utfordringene vi står foran, sa arbeidsministeren.

Kampen ikke over

LO-lederen hadde naturlig nok andre kommentarer ved møtets slutt.

– Det er en enorm lettelse over at så mye folk stiller opp og gir en så klar melding til Stortinget. Det betyr at denne kampen ikke er over.

– Robert Eriksson sier at dette ikke kommer til å påvirke ham.

– Det gjør ikke meg noen ting, for han skal ikke være med på å vedta den.

– Hva synes du om oppslutningen?

– Den har vært fantastisk.

– Nesten 200 arrangementer?

– Ja det er utrolig, og vi hadde tenkt oss fem, sier en særdeles fornøyd LO-leder. De opprinnelige planene fra LO sentralt var at det skulle gjennomføres fem arrangementer i forbindelse med dagens politiske streik.

Les mer:

Se alt om streiken her:

Bildeserie: Streiken landet rundt

Video: Her snur tusenvis ryggen til Eriksson

Jeg er stolt av de forslagene regjeringen har lagt fram, og blir ikke påvirket av dette.

Arbeidsminister Robert Eriksson etter streikemøtet

Vi hadde egentlig bare tenkt oss fem arrangementer.

LO-leder Gerd Kristiansens kommentar til at det var nesten 200 streikearrangementer

10.02.2015
12:00
04.02.2015 13:42Mest lest

VIL FJERNE HEKKEN: Tillitsvalgt for bussjåførene i Unibuss, Kent Jensen, vil fjerne hekken på bildet, for å gjøre det enklere for passasjerer å forlate bussen og for å hindre at de parkerte bussene står i veien for andre busser.

VIL FJERNE HEKKEN: Tillitsvalgt for bussjåførene i Unibuss, Kent Jensen, vil fjerne hekken på bildet, for å gjøre det enklere for passasjerer å forlate bussen og for å hindre at de parkerte bussene står i veien for andre busser.

Roy Ervin Solstad

Ruter-forslag frustrerer bussjåfører: – Skaper kaos

STENGT: Søndag 13. november var det ikke mulig å få kjøpt verken bakervarer eller dagligvarer hos Rema-konseptet Innom på Grünerløkka i Oslo.

STENGT: Søndag 13. november var det ikke mulig å få kjøpt verken bakervarer eller dagligvarer hos Rema-konseptet Innom på Grünerløkka i Oslo.

Lene Svenning

Rema 1000 drev ulovlig i fem måneder. Nå stenges butikken

Du kan få fremskyndet halv skatt-måneden fra desember til november om arbeidsgiveren din godtar det.

Du kan få fremskyndet halv skatt-måneden fra desember til november om arbeidsgiveren din godtar det.

Leif Martin Kirknes

Slik får du halv skatt i november

Ifølge sosialtjenesteloven skal alle ha mulighet til å få akutt hjelp ved å henvende seg til det lokale Nav-kontoret, både med og uten avtale.

Ifølge sosialtjenesteloven skal alle ha mulighet til å få akutt hjelp ved å henvende seg til det lokale Nav-kontoret, både med og uten avtale.

Hanna Skotheim

Nå skal Nav-kontorene over hele landet bli mer åpne og tilgjengelige

Svanhild Camilla Utsi har permisjon fra stillingen som barnevernsleder. Hun har politianmeldt og varslet på øverste administrative leder i Kautokeino.

Svanhild Camilla Utsi har permisjon fra stillingen som barnevernsleder. Hun har politianmeldt og varslet på øverste administrative leder i Kautokeino.

Anne Myklebust Odland

Barnevernet i Kautokeino tømmes for ansatte: – Det har vært så jævla mye bråk

MISTER MEDLEMMER: Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom den ekstreme prisveksten.

MISTER MEDLEMMER: Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom den ekstreme prisveksten.

Erlend Angelo

Folk gråter på telefon til Merethe fordi de ikke lenger har råd til å være med i LO. Nå vil Støre endelig lytte

MEST INN PÅ KONTO: Jørn Eggum (f.v.), Mette Nord og Frode Alfheim ligger øverst på inntektslista - om du legger sammen lønn, styrehonorar og godtgjørelser.

MEST INN PÅ KONTO: Jørn Eggum (f.v.), Mette Nord og Frode Alfheim ligger øverst på inntektslista - om du legger sammen lønn, styrehonorar og godtgjørelser.

Håvard Sæbø, Werner Juvik, Egil Brandsøy

Lederlønna i LO: Her er et dypdykk i tallene

Kommentar

Finansministeren bør ikke stramme til ytterligere for boliglån, skriver Kjell Werner.

Finansministeren bør ikke stramme til ytterligere for boliglån, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det er nok at renta gjør jobben. En dobbel smell vil gjøre vondt verre»

Hanna Skotheim

Arbeidsløse fikk mer penger under pandemien. Nå kan ordninga bli permanent

– Denne saken viser hvor ille varslere i politietaten faktisk behandles, mener Alexander Karlsen.

– Denne saken viser hvor ille varslere i politietaten faktisk behandles, mener Alexander Karlsen.

Alf Ragnar Olsen

Politivarsleren Alexander ble etterforsket, utestengt og sykmeldt. Nå saksøker han staten

– Når man snakker om personkonflikter i Ap de siste årene, så er det jo helt unaturlig å ikke snakke om at Trond Giske har vært en del av det, mener Kasper Syvertse, leder av Oslo Arbeidersamfunn.

– Når man snakker om personkonflikter i Ap de siste årene, så er det jo helt unaturlig å ikke snakke om at Trond Giske har vært en del av det, mener Kasper Syvertse, leder av Oslo Arbeidersamfunn.

Brian Cliff Olguin

Lokallagsleder: – Alle i Ap må gå i seg selv nå. Det gjelder også Giske

Ap og stortingsrepresentant Tuva Moflag er opptatt av å finne løsninger som gjør sykelønnsordningen mer fleksibel.

Ap og stortingsrepresentant Tuva Moflag er opptatt av å finne løsninger som gjør sykelønnsordningen mer fleksibel.

Jan-Erik Østlie

Raser mot Venstre-kutt : – Skal vi få ned sykefraværet, må det skje på andre måter enn å frata folk penger

AUF-leder Astrid Hoem blir grovt hetset på nettet etter at hun påpekte at Trond Giske er en del av problemene som Arbeiderpartiet opplever nå.

AUF-leder Astrid Hoem blir grovt hetset på nettet etter at hun påpekte at Trond Giske er en del av problemene som Arbeiderpartiet opplever nå.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB / Skjermdump

AUF-lederen drukner i netthets etter Giske-oppgjør

Streiken startet 17. oktober. Det er 20 år siden sist det var streik i private barnehager.

Streiken startet 17. oktober. Det er 20 år siden sist det var streik i private barnehager.

Birgit Dannenberg

Streiken i barnehagene er over: Les alt om resultatet her

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kan gjøre comeback i politikken.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kan gjøre comeback i politikken.

Ole Berg-Rusten / NTB

Gro Harlem Brundtland kan gjøre comeback i politikken

Kommentar

Streiken gikk selvsagt ut over foreldrene og barna som ble rammet. Streik går ofte ut over en tredjepart, men det er en pris vi må leve med, skriver Kjell Werner.

Streiken gikk selvsagt ut over foreldrene og barna som ble rammet. Streik går ofte ut over en tredjepart, men det er en pris vi må leve med, skriver Kjell Werner.

Ole Berg-Rusten / NTB

«Fagbevegelsen trakk det lengste strået i pensjonsstriden»

LO, her med leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) og sjeføkonom Roger Bjørnstad, har foreslått et nytt utvalg som skal se på den økonomiske politikken i Norge.

LO, her med leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) og sjeføkonom Roger Bjørnstad, har foreslått et nytt utvalg som skal se på den økonomiske politikken i Norge.

Jan-Erik Østlie

LO krever nytt kriseutvalg for å hindre at renter, priser og lønn stiger ukontrollert

BER PBL INNFRI KRAV: Camilla Hanses, FAU-representant i Læringsverkstedet Bryn barnehage, ber PBL om å innfri de streikendes krav om bedre pensjon. – Å gå tilbake på en protokollført enighet, som PBL gjør nå, stiller arbeidsgiverne i et meget dårlig lys, sier hun til Fagbladet.

BER PBL INNFRI KRAV: Camilla Hanses, FAU-representant i Læringsverkstedet Bryn barnehage, ber PBL om å innfri de streikendes krav om bedre pensjon. – Å gå tilbake på en protokollført enighet, som PBL gjør nå, stiller arbeidsgiverne i et meget dårlig lys, sier hun til Fagbladet.

Bjørn A. Grimstad

Foreldre ber kommunen slutte å gi penger til barnehage i streik: – Provoserende

Organisasjonen Nav-oppryddingen kommer ikke til å gi seg før de har fått fullt innsyn i en hemmelig rapport som staten har holdt tilbake. Her står noen av ofrene utenfor Høyesterett sammen med advokat Bjørn Kvernberg (helt til høyre).

Organisasjonen Nav-oppryddingen kommer ikke til å gi seg før de har fått fullt innsyn i en hemmelig rapport som staten har holdt tilbake. Her står noen av ofrene utenfor Høyesterett sammen med advokat Bjørn Kvernberg (helt til høyre).

Jens Marius Sæther

De krever oppreisning etter Nav-skandalen. Nå stikker staten kjepper i hjulene

Debatt

Er det ikke medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår vi først og fremst skal jobbe for? spør Jan-Olav Andersen.

Er det ikke medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår vi først og fremst skal jobbe for? spør Jan-Olav Andersen.

Knut Viggen

«Skal vi være fagforbund eller naturvernforbund?»


Flere saker