Nytt sykehus i Innlandet
LO-topp: Mjøssykehuset bør bygges i tre fra Moelven
På nabotomta til Moelven Limtre skal det bygges et nytt, gigantisk sykehus for Innlandet. Nå krysser både forbundsleder, tillitsvalgte og lokale politikere fingrene for at det kan gi fabrikken oppdrag.
Geir Roger Borgedal (Ap) sammen med tillitsvalgt ved Moelven Limtre, Martin Fauchald og forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Det vil være miljømessig kjempebra med kortreist tømmer som oppfyller kravene til et nytt sykehusbygg. Det er lokalt. Det kan utvikle næringen i distriktet. Og det er trygt. Dette er nærmest et kinderegg, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
Forrige uke fikk trefabrikken storfint besøk da Eggum tok med seg LO-leder Peggy Hessen Følsvik og leder i Fagforbundet, Mette Nord, til Moelven.
Limtre fra Moelven har vært brukt i flere flotte signalbygg, som Vikingskipet på Lillehammer og Mjøstårnet i Brumunddal.
Sissel M. Rasmussen
Vikingskipet og Mjøstårnet
Moelven Limtre har 120 ansatte, og er landets ledende limtreprodusent med blant annet Vikingskipet på Hamar og Mjøstårnet i Brumunddal på sin CV.
På nabotomta er det nå, etter mange års strid om lokaliseringen, vedtatt å bygge et nytt hovedsykehus for Innlandet.
Det blir et gigantbygg, som altså Jørn Eggum mener vil være ypperlig med tanke på beliggenheten til Moelven Limtre.
Sykehuset skal samle alle spesialiserte funksjoner fra alle dagens sykehus i Innlandet fylke innen somatikk, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Les også: Moelven leverer limtre til storslåtte bygg
– Galimatias
– Når lokaliseringsstriden nå er over, er det galimatias ikke å bygge så mye tre som mulig i dette bygget, mener Jørn Eggum.
Limtreet til fabrikken lages av råvarer fra bærekraftig og sertifisert skog i Norge og Sverige. Bruk av limtre fører til betydelig lavere CO₂-avtrykk enn stål og betong.
Det vil være bra for klimaet og innebære kortreist tømmer, påpeker Eggum.
– I tillegg får man utviklet kompetanse til å eksportere senere, sier forbundslederen i Fellesforbundet.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener Moelven Limtre er et kinderegg for det nye Mjøssykehus som ligger i skogholtet ved fabrikken.
Helge Rønning Birkelund
I form av byggekostnader kan det se ut som det vil koste noe mer, men Eggum mener det endelige regnestykket kan gi et annet bilde.
– Med vedlikehold og livsløpet til bygget er det ikke gitt at det blir dyrere, sier Jørn Eggum.
Kortreist og klimavennlig
Geir Roger Borgedal, som stilte som ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Ringsaker kommune, er også ansatt i Fellesforbundet.
Han synes det er kjempebra at det nå er bestemt at sykehuset skal bygges i hans kommune.
– Det er bra for min kommune, men først og fremst for pasientene, sier han til FriFagbevegelse.
Borgedal håper at det vil bli brukt mye tre i bygget.
– Det vil være kortreist, klimavennlig og med store muligheter for god estetikk. Innlandet er kjent for tre. Jeg er opptatt av at området skal bli fint, sier han.
Han trekker fram Mjøstårnet som et godt eksempel på hva man kan få til med limtre. Mjøstårnet i Brumunddal er med sine 18 etasjer verdens høyeste bygning bygget i tre.
– Vi har Moelven her og mange som driver med tre. Det blir selvsagt en anbudskonkurranse om det. Men jeg håper at våre bedrifter i kommunen er konkurransedyktige her, sier Borgedal.
Geir Roger Borgedal (Ap) sammen med tillitsvalgt ved Moelven Limtre, Martin Fauchald og forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Helge Rønning Birkelund
Lite avtrykk
Martin Fauchald er tillitsvalgt for Fellesforbundet på Moelven Limtre. Han er selvsagt opptatt av at bedriften kan levere.
– Det vil gi oss en stabil og forutsigbar sysselsetting. Det vil være viktig for klimaet, hvor limtre har et lite avtrykk i forhold til mange andre byggevarer, sierFauchald.
Moelven Limtre har over tid hatt en grei resultatutvikling, men merker en viss nedgang i markedet.
– Korona-perioden var ekstrem i forhold til resultater og etterspørsel. Da hadde vi ekstremt gode resultater. Da brukte nordmenn penger på rehabilitering i stedet for å reise til Syden og dra på kostbare utenlandsferier, forteller Fauchald.
SKANDINAVISK: Moelvens limtre er produsert av gran og furu fra norsk og svensk skog.
Sissel M. Rasmussen
Daglig leder i Moelven Limtre, Rune Abrahamsen, er også selvsagt spent på hvilket muligheter som ligger i det kommende nabobygget.
Det er tross alt snakk om flere hundre tusen kvadratmeter med bygningsmasse.
– For at vi skal ha en sjanse, må det selvsagt tegnes og prosjekteres løsninger der tre er en del av løsningen. Hvis så skjer, kommer vi selvsagt til å vise interesser for å kunne tilby våre produkter, sier han til FriFagbevegelse.
Han er enig i at det i så tilfelle vil være veldig kortreist:
– Det vil jo ligge bare noen hundre meter unna oss. Mer kortreist får du det ikke, sier han.
Det er på oppdrag fra Helse Sør-Øst RHF og Sykehusbygg HF satt ned en prosjekteringsgruppe for Mjøssykehuset som nå jobber med hvordan sykehuset skal bygges.
– Prosjekteres det for andre materialer enn det vi jobber med, kommer ikke vi på banen. Jeg mener det er fullt gjennomførbart, i alle fall å bygge delvis i tre. Det er ikke sikkert det egner seg for alle formål. Men vi kan ikke bare levere limtre i dette konsernet. Vi har flere andre bedrifter som kan levere andre typer materialer, poengterer han.
Moelven Limtre
Moelven Limtre produserer limtre hovedsakelig i gran og furu, og har 120 ansatte.
Hovedkontor og produksjonsanlegg ligger i Moelv.
Moelven Limtre er en del av Moelven Industrier, som omsatte for 14,2 milliarder kroner i fjor.
Moelven Industrier har totalt 3 300 ansatte med produksjon i Norge og Sverige.
Flere saker
Moelven Limtre
Moelven Limtre produserer limtre hovedsakelig i gran og furu, og har 120 ansatte.
Hovedkontor og produksjonsanlegg ligger i Moelv.
Moelven Limtre er en del av Moelven Industrier, som omsatte for 14,2 milliarder kroner i fjor.
Moelven Industrier har totalt 3 300 ansatte med produksjon i Norge og Sverige.