Stortingsvalget 2021
LO-topp Trine Lise Sundnes vil inn på Stortinget for Arbeiderpartiet
Nominasjonsstriden i Oslo Ap kan bli snudd på hodet når tidligere HK-leder Trine Lise Sundnes nå melder seg til tjeneste i siste liten.
LO-veteran Trine Lise Sundnes bekrefter at hun ønsker å representere Oslo Ap på Stortinget neste periode.
Erlend Angelo
– Hvis partilagene i Oslo Ap vil ha meg, så er jeg klar for å stille meg til rådighet for dem.
Det sier LO-veteran Trine Lise Sundnes (50) til Dagsavisen.
Med det bekrefter hun det Dagsavisen skrev fredag. Hun trer inn i en allerede tilspisset nominasjonskamp for å få representere Oslo Ap på Stortinget neste periode. Oslo Ap vil etter all sannsynlighet få inn to kvinner på Stortinget.
Les også: Fengselsbetjent Farukh Qureshi (34) er faglig toppkandidat på Aps Oslo-liste for stortingsvalget
LO-veteran
Sundnes har vært leder i en årrekke i LOs tredje største forbund Handel og kontor. Før det satt hun i LOs ledelse i 13 år, og siden 1. april i år har hun vært leder av internasjonal avdeling i LO. Nå er hun klar for å tre inn i partipolitikken, ford hun mener folk med bakgrunn i fagbevegelsen har et ansvar for å stille når de selv så tydelig har sagt at flere fra fagbevegelsen bør inn i politikken.
– Hvis partilagene kan se på meg som en samlende kandidat så er jeg klar. Og det er hyggelig at jeg opplever en bredde i støtten jeg har fått fra flere lokallag, ikke bare fagbevegelsen i Oslo. Og jeg tenker at dersom de skulle peke på meg vil det svare ut etterlysningen fra partiet sentralt om flere faglige kandidater på listene, sier Sundnes.
Det er mange år siden Sundnes faktisk var aktiv i lokalpolitikken i Oslo, i motsetning til de andre kvinnelige toppkandidatene Kamzy Gunaratnam, Zaineb Al-Samarai og Siri Gåsemyr Staalesen, som alle har lang fartstid fra lokalpolitikken.
Plutselig spilt inn
– Mitt hovedfokus de siste 20 åra har vært å styrke arbeidstakeres rettigheter, jobbe for et anstendig arbeidsliv og god sysselsetting. Jeg jeg er født og oppvokst i Oslo, og det å få muligheten til å representere Oslo på Stortinget er noe jeg kjenner på som fint. Jeg stiller meg jo til rådighet på bakgrunn av erfaringa jeg har fra det fagligpolitiske samarbeidet, og med det utkastet til partiprogram som ligger der nå er det et veldig godt utgangspunkt for å være tydelig på den dimensjonen som fagbevegelsen representerer i Arbeiderpartiet, sier Sundnes.
Sundnes har blitt spurt en rekke ganger de siste månedene om hun ønsker stortingsnominasjon, men hun har takket nei. Likevel valgte Korsvoll Ap å foreslå henne på 2. plassen på lista, bak partileder Jonas Gahr Støre. Sundnes forklarer at hun takket nei fordi hun nettopp hadde begynt i ny jobb som internasjonal leder i LO, at det er et stort ansvar å være fagligpolitisk kandidat, og at vi stod midt i en pandemi som gjorde at hun måtte tenke seg ekstra godt om.
– Det er utrolig mange dyktige folk som er foreslått, så det blir spennende å se hva som vil komme fra nominasjonskomiéen og hva partilagene mener. Men hvis partiet vil ha meg, så er jeg klar.
Støtte fra fagbevegelsen
Etter at Korsvoll Ap foreslo Sundnes har hun fått flere støttemeldinger, blant annet fra fagbevegelsen i Oslo Ap. De har tidligere samlet seg om Farukh Qureshi som sin fagligpolitiske kandidat, men nå som Sundnes også stiller seg til disposisjon vil Fagbevegelsens Ap-lag og Fagligpolitisk utvalg også støtte henne.
– De utfyller hverandre ved at den ene kommer fra offentlig sektor og den andre kommer fra privat sektor. For oss er det viktig med både en mannlig og en kvinnelig fagligpolitisk kandidat, og vi ønsker å etterleve Kjersti Stensengs marsjordre fra 2017 om å ha flere med bakgrunn i fagbevegelsen på stortingslistene, sier leder i Fagbevegelsens Ap-lag, Linn Andersen, til Dagsavisen.
Torsdag kom lokallagene i Ap med sine innspill til stortingslista. De viste et stort sprik mellom de tre hovedkandidatene for plassering på sikker plass. Andersen tror Sundnes kan bli en samlende kvinnelig kandidat.
– Det jeg tror er viktig nå fram mot valget neste år, og det ser vi også av innspillene, er at vi får tydelig fagligpolitisk styrke i Oslo Ap. Vi ser av innspillene at mange har spilt inn Farukh, og mange trekker fram det fagligpolitiske som viktig. Innspillene generelt hadde nok sett litt annerledes ut om Trine Lise hadde vært med fra starten, selv om det bare blir spekulasjoner. Nå får vi se hvordan forslaget til nominasjonskomitéen ser ut når de kommer med sitt førsteutkast 2. november, sier Andersen.