JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona, krisepakke:

Luftfarten får 6 milliarder kroner fra ny garantiordning

Seks partier på Stortinget er enige om en samlet garantiordning på 6 milliarder kroner for luftfarten.
SAS

SAS

Ole Palmstrøm

Pakken for luftfarten ble lagt fram på Stortinget torsdag kveld.

– Det foreslås å etablere en statlig lånegaranti på til sammen 6 milliarder kroner. Av disse er 3 milliarder rettet mot Norwegian, 1,5 milliarder mot SAS og resterende 1,5 milliarder mot Widerøe og øvrige flyselskaper, heter det.

Seks partier

Det er regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF, samt Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som nå er enige om tiltak. Aps transportpolitiske talsmann Sverre Myrli sier andre partier også har signalisert at de kan være interessert.

Tiltakene skal bidra til at selskapene kan få tilgang til finansiering i markedet. Partiene er også enige om å sikre et minimumsnivå i flytilbudet i Norge.

Garantier

Garantiordningen vil bli organisert gjennom Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK). Staten bidrar med 90 prosent av garantien, forutsatt at eksterne banker, kredittinstitusjoner eller andre kommersielle motparter stiller med resterende 10 prosent.

Det stilles krav til selskapenes soliditet for å kunne benytte seg av lånegarantien.

Renter og avdrag

For selskaper som ikke hadde en egenkapitalandel på minst 8 prosent ved slutten av siste kvartalsrapportering før koronakrisen, må de finansielle kreditorene frafalle renter og utsette avdrag i tre måneder for å få tilgang til garantiene.

Disse selskapene må i løpet av perioden også gjennomføre tiltak for å forbedre balansen ytterligere.

Nybø

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier partiene forstår at det er vanskelig for Norwegian at det stilles krav til økt egenkapital.

– Det er krevende, og det kommer til å være krevende. Vi mener likevel at dette er en god ordning som staten stiller til disposisjon for at det skal være lettere for flyselskapene å komme gjennom denne perioden, sier hun.

NHO Luftfart

– Tiltakspakken for luftfarten er en veldig god start. Men det stilles tøffe krav til Norwegian, sier direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Regjeringen og et flertall på Stortinget er enige om å gi bransjen en lånegaranti på 6 milliarder kroner. Men det stilles flere krav, blant annet til å få med en bank eller kommersiell aktør til å stille med 10 prosent av garantien og til egenkapital.

– Det er tøffe krav, det er det ikke tvil om. Selskapet må selv vurdere hvordan de skal håndtere det, sier Lothe til NTB.

LOs nestleder

Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, berømmer Arbeiderpartiet, Sp, Frp og regjeringspartiene for at de nå kommer på banen og bidrar til at vi har flyselskaper i Norge når denne krisen er over.

– LO har hele tiden vært tydelig på at er viktig at staten bidrar til å opprettholde kritisk infrastruktur. Norge er et langstrakt land og fly er en sentral del av samferdselstilbudet. Denne pakken er et bidrag til det, og så får tiden vise om dette er nok i den krisen som vi nå står oppe i, sier hun.

Tiltakene skal bidra til at selskapene kan få tilgang til finansiering i markedet.

– Staten stiller store summer til rådighet for flyselskapene, samtidig som det stilles strenge krav til selskapene for å få utløst disse midlene. Det er riktig. Det krever at aksjonærer og kreditorer også må stille opp for å berge flyselskapene, sier Hessen Følsvik.

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener det pakken er veldig konkret og stiller krav til næringen selv.

– Jeg betrakter det som et skritt i riktig retning, sier han.

– Vi vet ikke hvor lenge krisen vil vare. Avhengig av at det drar ut over tre måneder må regjeringen være forberedt på å bidra med mer, tilføyer han.

Annonse
Annonse