Mæland tar ikke over sammenslåing i nord
Kommunalminister Monica Mæland (H) sier hun verken har loven på sin side eller noe ønske om å overta arbeidet med å slå sammen Finnmark og Troms.
Kommunalminister Monica Mæland (H).
Ole Palmstrøm (arkivfoto)
I stedet inviterer Mæland til dialog i et forsøk på å komme videre i prosessen som et stort flertall i de to nordligste fylkene ikke ønsker.
Fylkestinget i Troms vedtok fredag at de ikke vil starte arbeidet med sammenslåingen så lenge Finnmark ikke vil delta i arbeidet. I stedet ønsker Troms-politikerne at Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtar arbeidet med de formelle prosessene som trengs for å slå sammen de to fylkene.
• Jussprofessor støtter omkamp om tvangssammenslåing av Finnmark og Troms
Kan ikke, vil ikke
Det sier Mæland et klart nei til:
– For det første har jeg ikke lovhjemmel til å overta disse oppgavene. For det andre har jeg heller ikke noe ønske om å overta en prosess som jo handler om å flytte oppgaver fra staten og ut til fylkeskommunene, sier Mæland til NTB.
Statsråden legger til at hun forstår at det er blitt vanskelig for Troms etter at Finnmarks fylkesting før sommeren vedtok å ikke velge medlemmer til fellesnemnda.
– Derfor er det viktig for meg å være tydelig på at dette er en lovpålagt oppgave for fylkene som departementet verken kan eller ønsker å overta, sier Mæland.
• Moxnes mener Mæland virker forvirret
Ønsker dialog
I fylkestingets vedtak fredag ber Troms-politikerne Mæland peke ut valgstyre og kalle inn til et konstituerende fylkesting neste høst.
Mæland inviterer i stedet fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) fra Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) fra Troms til et møte på sitt kontor mandag 20. august. I invitasjonen heter det at hun vil «snakke om hvordan dere kan arbeide videre med å gjennomføre sammenslåingsvedtaket».
– Jeg vil blant annet si at selv om man lokalt er rivende uenig i vedtak som er fattet av Stortinget, så er dette en lovpålagt oppgave. Jeg har gjort det jeg kan for å få prosessen i gang. Fylkeskommunene er best tjent med å utforme den nye fylkeskommunen selv, sier Mæland til NTB.
Men Vassvik sier til NRK fredag kveld at det ikke er sikkert at hun kommer til å stille. Det er også uvisst hva hun eventuelt vil si, dersom hun stiller.
• Ni av ti finnmarkinger stemte nei til sammenslåing med Troms
Ber Mæland redegjøre
– Situasjonen er blitt så ekstrem at Mæland må ta en runde med Stortinget, sier Vedum til NTB.
Straks Stortinget er samlet på nytt den første uka i oktober, må statsråden komme til Stortinget og redegjøre for hva som er status og planene framover, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Vedum har tidligere sagt til NTB at partiet kommer til å ta opp sammenslåingen mellom Finnmark og Troms på nytt i løpet av høsten i et forsøk på å få Stortinget til å endre sitt vedtak.
– Den planen ligger fast. Men et slikt forslag må jo gjennom komiteen og hele runden. Det tar noen uker. Når situasjonen er så fastlåst, kan vi ikke vente så lenge. Derfor ber vi om en redegjørelse straks Stortinget er samlet, sier Vedum til NTB.
• Opprøret i Finnmark: «Paradokset er at folk her oppe har stemt på denne regjeringa»
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.