Lukasz og Anna Gorzinyk er "filmstjerner" i ny informasjonsfilm
Mamma skal lære polske sjåfører å kjøre lastebil i Norge
I Øst-Europa hører man på sjefen og på moren sin. Det har en samlet godsbilbransje tatt konsekvensen av. I en film blir Anna Gorzynik med sønnen Lukasz til Norge for å vise hvilke plikter, rettigheter og regler de utenlandske sjåførene har og må følge.
Lukasz Gorzinyk (fra venstre), moren Anna Gorzinyk og Geir Kvam fra Norsk Transportarbeiderforbund er med i den nye informasjonsfilmen rettet mot utenlandske sjåfører.
Roy Ervin Solstad
res@lomedia.no
SE FILMEN HER: www.mammapresenterer.no
– Jeg er jo bekymret for ham når han er på tur. Jeg er er bekymret for sikkerheten hans, for arbeidsvilkårene hans og om tidspresset han lever under gjør at han får nok hvile og ordentlig mat, fortalte Anna Gorzynik under lanseringen av informasjonsfilmen i Oslo i går ettermiddag.
Filmen ble laget på initiativ fra Bransjeprogrammet for Transport som ble etablert mellom partene i arbeidslivet og myndighetene våren 2014.
• Konkurransen fra utenlandske billigselskaper gjør norske lastebiler utrygge på vinterføre
Fikk ideen på ITF-kongress
Geir Kvam fra sistnevnte forbund forteller at han nok har litt "skyld" i at mamma-rollen ble et vesentlig element i filmen.
Anna Gorzynik fikk bli med sønnen Lukasz på tur i lastebil i Norge. De to har hovedrollene i en film som skal informere utenlandske sjåfører om rettigheter, regler og plikter sjåfører har i Norge.
Daniel Voldheim/Marianne Bakke
– På kongressen til den Internasjonale Transportarbeideføderasjonen i Sofia i Bulgaria i 2014 tok jeg mye taxi, og en av sjåførene skrudde av taksameteret og ville ha en prat med meg. Det var han som fortalte at sjåførene i Bulgaria bare stolte på sjefen sin og moren sin. Det har også andre fra Øst-Europa bekreftet. Mamma-rollen er noe helt annet i Øst-Europa enn her hjemme. Da vi satt og drodlet i bransjeprogrammet så var jeg nok en av dem som påpekte at dette kunne være en interessant innfallsvinkel, sier Kvam.
• Transportarbeiderforbundet positiv til allmenngjøring for lastebilsjåfører
Bra også for norske sjåfører
Initiativtakerne ønsket seg nemlig ikke noen film med en pekefinger mot de utenlandske sjåførene.
– Vi kan ikke stenge grensa på Svinesund for utenlandske sjåfører. Vi er avhengige av dem, men gjennom en slik kampanje kan vi fortelle om de utfordringene de vil møte, slik at de kan være bedre rustet til å kjøre her. Det vil også skape mindre problemer for de norske sjåførene. Derfor har hensikten med filmen vært å skape en stemning som leder deg til de lenkene der sjåførene kan finne informasjon om både hva de har krav på av lønn, regler for kjettingbruk og andre utfordringer de kan møte, understreker han.
• Fjerner internasjonal transport fra allmenngjøringsforskriften
Åtte språk
Sjåfør Lukasz Gorzynik som har kjørt lastebil i hele Europa sier at de generelle europeiske reglene er kjent. Sånn er det ikke med de norske særreglene.
– Regelverket i Norge er ukjent, og informasjonen om det får vi når vi tar pauser av andre mer erfarne sjåfører, sier han.
Direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen sier nettopp det å nå fram til de øst-europeiske lastebilsjåførene med informasjon om disse reglene var så vanskelig, at bransjeprogrammet stilte seg spørsmålet om hvem disse sjåførene ville høre på.
Nå jobbes det allerede med å få delt filmen og informasjonskampanjen som lanseres på både norsk, engelsk, tysk, polsk, bulgarsk, rumensk, litauisk og ungarsk. I Polen finnes det blant annet Facebook-sider som sjåførene bruker.
• – NHO finner smutthull for å stoppe norsk lønn til sjåfører i Norge
– Hører på mamma
Anna Gorzynik synes det er fantastisk at hun som en vanlig dame kan bidra, og er overveldet over at hun fikk være med på tur med sønnen.
– Jeg håper på positiv respons fra både sjåfører og arbeidsgivere på denne kampanjen, sier hun.
Sønnen har imidlertid full tiltro til at kampanjen "Mamma Presenterer" kan bli en suksess.
– Mødre er hellige for oss, så vi hører nok på henne, avslutter Lukasz Gorzynik.
• Følg Transportarbeideren på Facebook
Disse står bak filmen
Filmen ble laget på initiativ fra Bransjeprogrammet for Transport som ble etablert mellom partene i arbeidslivet og myndighetene våren 2014. Det inkluderer NHO Transport, NHO Reiseliv, NHO Logistikk og Transport, Hovedorganisasjonen Virke, Arbeidsgiverforeningen Spekter, Statens Vegvesen, Arbeidstilsynet, Norsk Lastebileier-Forbund, NJF Bilpersonalet, Norsk Arbeidsmandsforbund, Postkom, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Yrkestrafikkforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund.
• Sjekk lønna i over 100 bransjer