JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjennomsnittslønn i 2018:

Månedslønna har fått et løft det siste året

Den gjennomsnittlige månedslønnen har økt med 2,9 prosent. Dermed har lønnsveksten tatt seg opp sammenlignet med de to siste årene.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Colourbox.com

Dette viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den gjennomsnittlige månedslønnen i Norge er 45.600 kroner for en som jobbet heltid. Økningen var på 1.300 kroner.

Ansatte i staten tjente 49.600 kroner, og hadde en økning på 3,2 prosent. De som jobber i kommunen, tjener i snitt 41.500 i måneden og fikk en økning i månedslønnen på 2,8 prosent.

• Se lista for alle yrker her: Dette er snittlønna i over 300 yrker

Dårlig i hotellbransjen

Hvis man ser på snittet for bransjer, er lønningene høyest innen bergverk og utvinning, det vil si gass- og oljenæringen. Her var snittlønna på 72.700 kroner i måneden. Rett bak kommer ansatte i finans og forsikring som i snitt tjener 66.080 kroner i måneden.

Dårligst betalt er dem som jobber i overnattings- og serveringsbransjen. De får 31.300 i månedslønn, mens ansatte i jordbruk, skogbruk og fiske tjener 37.440 kroner.

SSB har publisert lista over hva forskjellige yrker får i månedslønn og hvilke yrker som har hatt den største og minste lønnsøkningen sammenlignet med i fjor. De har sett på perioden september 2017 til september 2018.

Fra 1. desember kan du kreve høyere lønn om du jobber i disse yrkene. Her er de nye minstelønningene

Sprik blant innvandrere

Innvandrere tjener dårligere enn nordmenn. De som har en afrikansk bakgrunn, tjener aller dårligst med en gjennomsnittlig månedslønn på 35.600 kroner. I den andre enden av skalaen står folk fra USA og Canada som i snitt får 52.600 kroner.

Arbeidsfolk med bakgrunn fra Øst-Europa, som er blant de største gruppene med utenlandske arbeidstakere, fikk i snitt en månedslønn på 36.100 kroner.

Det er i tillegg mange utlendinger som er pendlere eller har korttidsjobber i Norge, og som ikke bor fast her. Nesten 75.000 kommer fra EU-land og Norden. De hadde en lønnsvekst på bare 1,2 prosent og tjente i snitt 35.800 kroner.

• Stor oversikt: Dette tjener konsernsjefene i Norges 100 største selskaper

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse