JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange ansatte blir snytt for pensjon: Arbeidsgiverne må vise at de betaler inn pensjon, krever Vidar Sagmyr

I dag må arbeidsgiverne melde inn skattetrekket hver måned. Dette systemet kan også brukes til å melde inn pensjonsinnbetalinger, foreslår mannen bak avsløringene om manglende innbetaling.
Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje mener kontrollen med innbetalingene av obligatorisk tjenestepensjon må styrkes. Når arbeidsgiverne melder inn lønnsopplysninger til Skatteetaten, kan de samtidig melde inn innbetaling av premien til tjenestepensjon.

Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje mener kontrollen med innbetalingene av obligatorisk tjenestepensjon må styrkes. Når arbeidsgiverne melder inn lønnsopplysninger til Skatteetaten, kan de samtidig melde inn innbetaling av premien til tjenestepensjon.

Erlend Angelo

– Det holder ikke bare å kontrollere at den obligatoriske tjenestepensjonen er opprettet. Det må også sjekkes at forsikringspremien blir betalt inn, sier Vidar Sagmyr i Byggenæringens uropatrulje i Trondheim.

Siden 2006 har det vært obligatorisk for bedriftene å ha tjenestepensjon for sin ansatte. Som FriFagbevegelse skrev om denne uka er det mange bedrifter som sniker seg unna dette, og snyter sine ansatte for pensjon. Av 31 bedrifter som Uropatruljen tipset om var det ingen som hadde tjenestepensjon (tre av dem var ikke lovpålagt å ha det).

Sagmyr foreslår nå at arbeidsgiveren pålegges å rapportere inn obligatoriske tjenestepensjonen (OTP) sammen med lønnsinnberetningen på den såkalte a-meldingen hver måned.

De ansatte i 28 av 31 kontrollerte bedrifter fikk ikke tjenestepensjonen de hadde krav på

Purret på finansministeren

Stortinget vedtok i april i fjor å be «regjeringen vurdere å etablere en tilsynsordning med tilhørende sanksjoner, som skal sikre at bedriftene følger opp den lovbestemte plikten til å opprette og beholde obligatorisk tjenestepensjon for sine ansatte.»

Etter at Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Grande hadde purret på finansminister Siv Jensen, sendte Finansdepartementet brev til Arbeids- og sosialdepartementet med spørsmål om det var mulig å få Arbeidstilsynet å utføre kontrollen. Kontrollen skal gå ut på å undersøke om bedriftene har innført tjenestepensjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uropatruljens Vidar Sagmyr

Uropatruljens Vidar Sagmyr

Håvard Sæbø

To kontrollmuligheter

I brevet fra Finansdepartementet skisserer de to kontrollmuligheter. Enten å kontrollere om bedriften betaler inn det de skal i forsikringspremie, eller bare kontrollere at bedriftene har opprettet en avtale om obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Finansdepartementet konkluderer selv at det er nok med kontroll av om det er inngått avtale.

Ikke bra nok

«Kontroll med faktisk innbetaling i en OTP-ordning fremstår som uhensiktsmessig å håndtere for tilsynsorganer som Arbeidstilsynet og Finanstilsynet. I tillegg vil betryggende og forsvarlig utført kontroll med faktiske innbetalinger i OTP-ordninger være svært ressurskrevende. Finansdepartementet mener derfor at tilsynet fremdeles kun bør gjelde opprettelse av OTP-ordning.»

– Dette er ikke bra nok, sier Sagmyr.

– Så sent som i dag har jeg møtt en ansatt som etter flere år har oppdaget at bedriften ikke har betalt inn det de skal, og vi får stadig inn tips om at det jukses med beløpet som skal betales inn, forklarer han.

Ukomplisert å løse

Arbeidstilsynets tilsyn er oppsøkende og risikobaserte tilsyn. Det betyr at tilsyn gjennomføres der Arbeidstilsynet antar at det er størst grunn til å tro at det foregår lovbrudd. Derfor blir ikke alle bedrifter kontrollert.

Sagmyr avviser Finansdepartementets påstand om at det er så komplisert å gjennomføre en kontroll av innbetalingene av OTP. Alle arbeidsgivere har plikt til å sende inn en melding til Skatteetaten med lønnsopplysninger hver måned, en såkalt a-melding. Dersom en i tillegg til opplysninger setter inn en rubrikk om hvor mye som er innbetalt i tjenestepensjon skal det være en enkel sak å kontrollere for Arbeidstilsynet, mener Sagmyr.

Oppkonstruerte motforestillinger

– Vidar Sagmyr er som vanlig inne på et klokt og konstruktivt spor, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

– Hvis man vil er det mnulig å få til det her. Hvis man ikke vil er det lett å oppkonstruere motforestillinger slik jeg oppfatter at Finansdepartementet har gjort hele veien. Det her står på vilje. Hvis man vil så kan man løse det, sier Grande.

Han lover å ta opp dette spørsmålet med finansministeren og regjeringa.

– Det er for slapt å bare sjekke om det er opprettet en OTP-avtale, når en vet hvor mange som synder mot dette.

Kan utredes

– A-ordningen er regulert for å ivareta behovene til NAV, SSB og Skatteetaten. Løsningen er derfor ikke designet for å ivareta tilsynsbehov knyttet til OTP. A-meldingen inneholder verken opplysninger om det er opprettet en tjenestepensjonsordning eller opplysninger om hva som faktisk blir betalt inn fra arbeidsgiver, sier i Torstein Hoem, avdelingsdirektør i Skatteetaten i en e-post til FriFagbevegelse.

– Vi er imidlertid kjent med at det er et ønske om bruk av opplysninger fra a-ordningen som grunnlag for ajourhold av privat tjenestepensjon, fra vårt samarbeid med finansnæringen. Dersom det besluttes at a-ordningen i fremtiden skal ha en rolle knyttet til ajourhold av tjenestepensjon, kan det samtidig utredes i hvilken grad behovene for bedre tilsyn kan ivaretas.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse