Fagforbundets leder Mette Nord er ikke overrasket over siste utvikling i Stendi-saken. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Aleris
Mette Nord om Stendi-saken: – Det er å stjele fra fellesskapet
For tre år siden henla Økokrim Fagforbundets varsel om mulige lovbrudd i Stendi. Tiltalene mot tre tidligere regiondirektører viser at forbundet hadde rett, mener leder Mette Nord.
Torsdag morgen ble det kjent at Økokrim har tiltalt tre tidligere regiondirektører i Stendi for grov korrupsjon. Selskapet som tidligere het Aleris Ungplan & BOI, er Norges største private leverandør av offentlig finansierte omsorgstjenester. En underleverandør til Stendi er også tiltalt i saken.
Da Fagforbundet varslet Økokrim om Stendi for nærmere tre år siden, ble imidlertid varselet henlagt. Leder Mette Nord mener at dagens tiltale viser at Fagforbundet hadde rett.
– Vi synes det er veldig bra, og ikke særlig overraskende, sier Nord til FriFagbevegelse.
Kjernen i korrupsjonstiltalen som nå er tatt ut, handler om at de tre tidligere regiondirektørene i Stendi skal ha mottatt private gaver i bytte mot å bruke sin innflytelse i selskapet til å skaffe Skagerak Group kontrakter som underleverandør.
Alle de fire tiltalte nekter straffeskyld, og understreker at Stendi var informert om private avtaler inngått mellom Skagerak og regiondirektørene.
Les hele historien her: Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner?
Bekymret for sikkerheten
Innholdet i Fagforbundets varsel fra 2018 handlet imidlertid ikke om korrupsjon, men om arbeidsforholdet til en rekke selvstendig næringsdrivende konsulenter som jobbet som miljøarbeidere på Stendis boliger.
Samme høst gikk 24 av konsulentene til søksmål mot Stendi med krav om fast stilling og etterbetaling av overtidstillegg, feriepenger og pensjon, med Fagforbundets hjelp. Samtidig varslet Fagforbundet både Økokrim, Arbeidstilsynet, Helsetilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus, men ingen av disse fant grunn til å forfølge innholdet i varslene.
– Vi var bekymret for sikkerhet og kvalitet i tjenestene til Stendi, forklarer Nord om hvorfor Fagforbundet valgte å varsle Helsetilsynet.
Varselet til Skatteetaten handlet om mulig unndragelse av arbeidsgiveravgift for konsulentene som Fagforbundet mente skulle ha vært ansatt. Nord mener at dagens tiltale viser at varslene om disse andre forholdene burde ha vært fulgt opp av myndighetene den gangen.
Stendi er tydelig på at Fagforbundets anmeldelse av daværende Aleris Ungplan & BOI, ikke har noe å gjøre med forholdene som kommer frem i Økokrims tiltale torsdag.
– I Økokrims brev fra 2018 fremkom det at verken Skatteetaten eller Arbeidstilsynet ut fra sin befatning med saken fant grunn til å be om noen politietterforskning, skriver kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink på epost til FriFagbevegelse.
Stendi: Kvaliteten ivaretatt
I en uttalelse om tiltalene som ble kjent torsdag, er Stendi tydelig på at forholdene som kommer frem i liten grad har berørt selskapets tjenester.
– Kvaliteten på tjenestene til brukerne og forpliktelsene overfor oppdragsgivere var ivaretatt, skriver selskapet i en pressemelding.
Stendi understreker også at avtalene med Skagerak i all hovedsak er avsluttet, og at Økokrims etterforskning kom i stand etter et varsel fra selskapet selv.
Nord mener det er bra at Stendi har bidratt til å få økonomiske misligheter frem i lyset, men at det likevel gjenstår å se om tilliten til selskapet kan gjenreises.
– Selv om man sier at dette ikke har gått ut over brukerne, så er det store penger fra fellesskapet som man har forsynt seg av. Det mener jeg er alvorlig nok, sier Nord.
Dersom innholdet i tiltalen stemmer, betyr det at offentlige penger har gått til ting de ikke skulle vært brukt på, mener hun, og legger til:
– Det er å stjele fra fellesskapet.
Anke avgjøres tirsdag
Forholdet mellom Skagerak og Stendi var et tema allerede da Fagforbundet forberedte søksmålet mot omsorgsgiganten. Årsaken var at enkelte av konsulentene skal ha fått tilbud om å bli leid inn som vikarer gjennom Skagerak heller enn å få fast ansettelse i Stendi.
– Slikt påvirker arbeidsmiljøet og alt rundt deres arbeidsforhold, men vi tok ut stevning mot Aleris den gangen fordi vi mente at konsulentbruken var et brudd på norsk lov, sier Nord.
Fagforbundet og de 24 konsulentene vant i all hovedsak ikke gjennom med sine krav da Oslo tingrett behandlet saken i 2019. I vår har saken vært gjennom full ankebehandling i Borgarting lagmannsrett. Dommen er ventet tirsdag.
– Vi har reist alle kravene fra første runde på nytt, og håper på et annet resultat enn sist, sier Nord.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh