JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for ansatte i staten:

Mimmi Kvisvik: – Et tilfredsstillende resultat i staten

– Summa sumarum er dette et tilfredsstillende resultat, sier forbundslederen i Fellesorganisasjonen.
FO-leder Mimmi Kvisvik og LO Stats forhandlingsleder, her på LOs representantskap tidligere i år, er fornøyd med meklingsresultatet.

FO-leder Mimmi Kvisvik og LO Stats forhandlingsleder, her på LOs representantskap tidligere i år, er fornøyd med meklingsresultatet.

Eirik Dahl Viggen (arkivfoto)

solfrid.rod@lomedia.no

• Halvparten av potten fordeles sentralt.

• To nye lønnsalternativer på toppen av lønnsrammen

• Avtale om hvordan partene skal videreutvikle lønnssystemet i staten

– Summa sumarum er dette et tilfredsstillende resultat, som vi i arbeidsutvalget anbefaler medlemmene å stemme ja til, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO) etter at meklingen i statsoppgjøret kom i mål 16 timer på overtid.

Storstreik i staten avverget: – Slo tilbake angrep og sikret viktige krav, sier LO Stat-lederen

Ønsket mer fordelt sentralt

Hvis du jobber i staten, får du et tillegg på 5.100 kroner opp til lønnstrinn 47. Er du plassert høyere, får du en lønnsvekst på 1,25 prosent av lønna.

Statsoppgjøret har en ramme på 2,8 prosent. 1,9 prosent er satt av til lokal pott. FO hadde gjerne sett at mer av lønnsveksten ble fordelt sentralt.

– Erfaringen er at jo mer som fordeles sentralt, desto bedre for likelønn. Men fifty-fifty var det vi fikk til, sier Kvisvik.

Den lokale lønnspolitikken skal blant annet ta hensyn til likelønn.

– Vi har alle gitt og tatt, sier statsråden om statsoppgjøret

Føringer for likelønn

Hun mener at den nye diskriminerings- og likestillingsloven blir et viktig og nødvendig verktøy for tillitsvalgte som skal forhandle lønn lokalt. Der heter det at dersom lønnsforskjeller ikke kan forklares med noe annet enn kjønn, så skal arbeidsgiver i samråd med tillitsvalgte ta grep for å korrigere disse. Denne føringen ligger nå også i statens tariffavtale.

– Disse bestemmelsene må brukes aktivt for å motvirke den negative likelønnsutviklingen vi har sett i staten de siste årene. Her må vi sørge for god støtte til lokale tillitsvalgte, sier Kvisvik.

Helheten gjør at NTL anbefaler meklingsresultatet i lønnsoppgjøret

Nye lønnsalternativer på topp

Det har vært og er fortsatt ni lønnsalternativer per lønnsramme i staten. I den nye avtalen er de to nederste nullet ut, og det er lagt til to nye på toppen. Det betyr at de som har vært nederst skyves oppover. Og det betyr at ansatte vil fortsette å stige i lønn lengre enn tidligere før de når taket i sin lønnsramme.

– Dette får stor betydning for FO-ere, som i hovedsak er rådgivere og miljøterapeuter. 30-40 prosent av dem har nådd taket i lønnsramma. Me den nye avtalen vil de fortsatt stige i lønn, sier Kvisvik.

– Enn god avtale for ansatte i kriminalomsorgen

Bedre pensjonsuttelling for tillegg

Hun er også fornøyd med at medlemmer som jobber turnus, og dermed har såkalte pensjonsgivende variable tillegg, nå får bedre uttelling. Tidligere har disse vært begrenset til 56.000 kroner. Nå er det økt til 66.000. Altså vil pensjonen gjenspeile lønna på en bedre måte.

Tillegg for ubekvem arbeidstid er uendret, og seniordagene er beholdt.

– Et forutsigbart lønnssystem

Partene er enige om at de fra høsten skal samarbeide om å videreutvikle statens lønnssystem.

– Her blir det viktig å holde fast på at lønnssystemet skal være forutsigbart, det skal sikre likelønn, og det skal gi uttelling for kompetanse og utdanning, fastslår Kvisvik.

Hun legger ikke skjul på at meklingen har vært krevende. Desto mer gledelig å ende med et resultat, påpeker FO-lederen.

– Jeg vil si at det har vært en god prosess og et godt samarbeid med YS og Unio , og med arbeidsgiver. Det ligger hardt arbeid bak, og det er all grun til å gi en stor honnør til LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas. Han har gjort en kjempejobb, sier Kvisvik.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse