Stortingsvalget
Nå kan Ap og Sp lettere slå Frp, mener ekspert
Bruddet i regjeringa vil gi de rødgrønne en ny mulighet i valgkampen, tror Manifest-redaktør Magnus Marsdal.
Ap og Sp har spilt seg i posisjon til å nedkjempe Frp, mener Magnus Marsdal.
Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
30. januar: Senterpartiet går ut av regjeringen i forbindelse med den ukelange konflikten om de tre omstridte EU-direktivene. Reaksjonen var beinhard.
Sps prinsippfaste holdning i alle EU-spørsmål var viktigere enn et regjeringssamarbeid. Dermed får Norge nå en ettpartiregjering for første gang siden 2001.
«All in»
Ifølge Magnus Marsdal, som er redaktør i Manifest Media, virker det som om Ap og Sp spiller seg i posisjon til å kjempe mot Frp og den førsteplassen partiet har inntatt på målingene.
– Jeg tror at både Ap og Sp har sett at dette bruddet gir en større sjanse til å nedkjempe de blåblå enn å holde på i regjering, sier Marsdal til FriFagbevegelse.
– Så har de funnet denne saken her om de tre EU-direktivene, som har ligget på regjeringens bord i lang tid, og gått «all in» på valgkampen fram mot høstens stortingsvalg, føyer han til.
I desperasjon
Marsdal tror at bruddet kommer «litt sent, men godt», og at partiene har gjort det i desperasjon etter å ha kavet altfor lenge med dårlig oppslutning på nasjonale meningsmålinger.
– Sp frigjør seg for å kjempe mot Frp fram mot valget, og særlig om de strømvelgerne som har fått nok av EU-pris på strømmen, mens Støre frigjør seg for å kjempe om mer velstand og velgere i byene uten å ha med distriktslukten fra Sp, lyder analysen hans.
Han har lagt merke til detaljen om at de vanskelige direktivene, de som virkelig er inngripende i EUs fjerde energimarkedspakke, ifølge Støre ikke vil bli innført på Aps vakt.
– Sps frykt er at Norge bit for bit vil bli knyttet nærmere det europeiske kraftmarkedet, men Støre er en garantist for at det ikke vil skje de fire neste årene. Det kunne Vedum ha markedsført som en stor seier. Det gjør han ikke. Han foretrekker å gå ut av regjering, sier Marsdal.
Aktuelt: Kravlista for Støres nye regjering vokser
Sps nemesis
Nå står Sp fritt til å forfekte sin motstand mot EU, understreker Manifest-lederen.
– Det skjer samtidig som Frp, Sps fiende som slåss om de samme velgerne i distriktene, nærmest er gift med Høyre i synet på EU. Og Høyre har invitert Ap til å vedta flere av EU-direktivene som ligger og venter – også de siste fem direktivene i EUs fjerde energipakke, sier Marsdal.
– Støre har imidlertid lovet at Ap ikke skal røre de fem gjenstående delene av energipakken gjennom hele neste stortingsperiode. Altså mer enn fire år fram i tid. Alt dette er en fornyet mulighet for en rødgrønn valgkamp mot Frp, mener han.
Enda tydeligere
Folk vil merke at det er Arbeiderpartiet som styrer framover. Det sa statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre 31. januar, dagen etter at Senterpartiets tid som en del av Støre-regjeringen var over etter tre og et halvt år.
Trygve Svensson, leder i Tankesmien Agenda, ser for seg at alle de tre «klassiske» rød-grønne partiene blir enda tydeligere. Både SV og Sp vil sette preg på politikken fra Stortinget, tror han.
– Vi får en ren sosialdemokratisk regjering for første gang i vår generasjon. Kontrasten til en FrP/Høyre-regjering vil bli svært klar, og søkelyset vil bli mer rettet på politikk for folk i byene og bynære strøk, påpeker han overfor FriFagbevegelse.
I spørsmålet om hvilke regjeringsalternativer som nå er mulige på rødgrønn side, minner han om at både Ap, Sp og SV de siste årene har hatt en evne til å finne sammen, enten i en mindretallsregjering eller i en flertallsregjering.
– Sånn er det med Frp, Venstre og Høyre også. Får de flertall, så styrer de sammen i den konstellasjonen de mener passer best. Hvem som er innenfor og utenfor regjeringskontorene, tror jeg i stor grad vil være opp til valgresultatet, sier Trygve Svensson.
Mer fokus på byene
Civita-leder Kristin Clemet tror exiten til Sp kan bety følgende for en ny Ap-regjering:
• Støre vil fokusere mer på byene
• Endring i retorikk om rusreformen
• De tre EU-direktivene blir en del av norsk lov med støtte fra Høyre, Venstre og MDG
Clemet tror samtidig det er begrenset hvor mye nytt regjeringen kan finne på bare fordi Sp er ute.
– Det er kort tid igjen av denne stortingsperioden, og mange saker internt i departementene har allerede kommet langt. Regjeringen er også avhengig av støtte fra de samme partiene som før, nemlig Sp og SV, sier Civita-lederen til FriFagbevegelse.
Civita-leder Kristin Clemet tror det er begrenset hvor mye nytt regjeringen kan finne på.
Jan-Erik Østlie
Uten Sp og SV
Regjeringsbruddet er ikke bra for samarbeidet, påpeker hun.
– Støre har strukket ut en hånd til både Venstre og KrF før uten å lykkes. På Hurdal forsvant SV, og nå brøt altså Sp ut av sin egen drømmeregjering. Nå hører vi en mer forsonende tone overfor Rødt og MDG, mener Civita-lederen.
– Ap er alene om å støtte EØS-avtalen på rødgrønn side. Betyr det at de må sikte seg inn på å regjere alene framover?
– Det er neppe bærekraftig i det lange løp, dersom ikke oppslutningen om Ap øker vesentlig. Så lenge det er flertall for EØS på Stortinget, bør nok heller nei-partiene tenke grundig over hva det skal bety for deres eventuelle regjeringsdeltakelse.