LO
Nå kan disse LO-forbundene bli slått sammen. Ett forbund er ivrigere enn det andre
Industri Energi (IE) går lengst i målet om et samarbeid enn Forbundet for ledelse og Teknikk (FLT).
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.
Kai Hovden
aslak@lomedia.no
kai.hovden@lomedia.no
Tanken om en sammenslåing startet i mars i år. Da begynte de to LO-forbundene å se på hvordan de kunne ha et mer formålstjening samarbeid.
– Vi har så mye til felles at vi nå vil se på muligheten for sammenslåing mellom FLT og Industri Energi, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Større og sterkere
Tidlig i juli innkalte Industri Energi til et ekstraordinært forbundsstyremøte for å orientere om at forbundet og FLT nå har som målsetting å få til en sammenslåing mellom forbundene.
Bakgrunnen er at de to LO-forbundene har flere interesser og mye historie som er sammenfallende. Ifølge Frode Alfheim vil en sammenslåing gi «store og spennende muligheter».
– Sammen vil vi bygge et enda større og sterkere forbund som ivaretar interessene til begge forbundenes medlemmer. Et forbund med nær 80.000 medlemmer vil være en betydelig styrke i politikken, innad i LO og overfor arbeidsgiverne, påpeker han.
– Slik styrke er viktig for å kunne sikre våre medlemmer best mulige rammebetingelser, samt lønns- og arbeidsvilkår, både i eksisterende næringer og i nye industrier, legger forbundslederen til.
Nevnt for første gang
Det var under FLTs landsrådsmøte på Gardermoen tidligere i sommer at forbundsleder Ulf Madsen lettet ytterligere på sløret over samarbeidsplanene med Industri Energi.
Samtalene med IE oppleves som svært positive, ifølge Madsen.
– De er innstilt på å finne løsninger. Så langt har mye handlet om å bli kjent med hverandre og om å opparbeide tillit. Vi har lært mye av dette, sa Madsen under landsrådsmøtet.
Felles forståelse for hvordan de to forbundene er organisert har stått sentralt, ved siden av å kartlegge potensialet i samarbeidet.
– Tariffområdet er kanskje det vanskeligste å snakke med IE om. Historisk har det vært mye uenighet her, men IE er ikke for generell vertikalisering lenger, kunne Madsen fortelle.
Industri Energis landsmøte 2021: Vertikal organisering kan får flere til å organisere seg, mener IE-representanter. Se LO-lederens svar
Nye næringer
Forbundene ser også muligheter i nye næringer i forbindelse med det grønne skiftet.
– Batterifabrikker er for eksempel et spennende område. Her kan FLT og IE samarbeide, og dermed gi arbeidsgiverne en totalpakke på organisering, sa han.
– IE har kommet mye lenger enn oss i tanken om et tettere samarbeid og allianser. De er ikke redde for sammenslåinger, mens jeg nok har vært det, innrømmet Madsen.
En intensjonsavtale mellom forbundene kom på plass i mai.
– Første sjekk om denne samarbeidstanken kommer på landsmøtet i november, sa Madsen.
Arbeidsliv i endring
Et sterkere forbund vil kunne ta vare på medlemmenes interesser på en enda bedre måte. Det er også IEs aller viktigste oppgave, ifølge Frode Alfheim.
– En sterkere organisasjon vil bedre kunne støtte medlemmene i den utviklingen som skjer i arbeidslivet, sier Alfheim, og viser til at både industrien og arbeidslivet er i kontinuerlig endring.
– Fagbevegelsen må ta sin plass i denne utviklingen. Vi skal oppdatere og vedlikeholde avtaler. Vi skal påvirke rammebetingelser og ikke minst tilby gode tjenester til medlemmene, sier han.