JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO

Nå kan disse LO-forbundene bli slått sammen. Ett forbund er ivrigere enn det andre

Industri Energi (IE) går lengst i målet om et samarbeid enn Forbundet for ledelse og Teknikk (FLT).
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Kai Hovden

aslak@lomedia.no

kai.hovden@lomedia.no

Tanken om en sammenslåing startet i mars i år. Da begynte de to LO-forbundene å se på hvordan de kunne ha et mer formålstjening samarbeid.

– Vi har så mye til felles at vi nå vil se på muligheten for sammenslåing mellom FLT og Industri Energi, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Større og sterkere

Tidlig i juli innkalte Industri Energi til et ekstraordinært forbundsstyremøte for å orientere om at forbundet og FLT nå har som målsetting å få til en sammenslåing mellom forbundene.

Bakgrunnen er at de to LO-forbundene har flere interesser og mye historie som er sammenfallende. Ifølge Frode Alfheim vil en sammenslåing gi «store og spennende muligheter».

– Sammen vil vi bygge et enda større og sterkere forbund som ivaretar interessene til begge forbundenes medlemmer. Et forbund med nær 80.000 medlemmer vil være en betydelig styrke i politikken, innad i LO og overfor arbeidsgiverne, påpeker han.

– Slik styrke er viktig for å kunne sikre våre medlemmer best mulige rammebetingelser, samt lønns- og arbeidsvilkår, både i eksisterende næringer og i nye industrier, legger forbundslederen til.

Nevnt for første gang

Det var under FLTs landsrådsmøte på Gardermoen tidligere i sommer at forbunds­leder Ulf Madsen lettet ytterligere på sløret over samarbeidsplanene med Industri Energi.

Samtalene med IE oppleves som svært positive, ifølge Madsen.

– De er innstilt på å finne løsninger. Så langt har mye handlet om å bli kjent med hverandre og om å opparbeide tillit. Vi har lært mye av dette, sa Madsen under landsrådsmøtet.

Felles forståelse for hvordan de to forbundene er organisert har stått sentralt, ved siden av å kartlegge potensialet i samarbeidet.

– Tariffområdet er kanskje det vanskeligste å snakke med IE om. Historisk har det vært mye uenighet her, men IE er ikke for generell vertikalisering lenger, kunne Madsen fortelle.

Industri Energis landsmøte 2021: Vertikal organisering kan får flere til å organisere seg, mener IE-representanter. Se LO-lederens svar

Nye næringer

Forbundene ser også muligheter i nye næringer i forbindelse med det grønne skiftet.

– Batterifabrikker er for eksempel et spennende område. Her kan FLT og IE samarbeide, og dermed gi arbeidsgiverne en totalpakke på organisering, sa han.

– IE har kommet mye lenger enn oss i tanken om et tettere samarbeid og allianser. De er ikke redde for sammenslåinger, mens jeg nok har vært det, innrømmet Madsen.

En intensjonsavtale mellom forbundene kom på plass i mai.

– Første sjekk om denne samarbeidstanken kommer på landsmøtet i november, sa Madsen.

Arbeidsliv i endring

Et sterkere forbund vil kunne ta vare på medlemmenes interesser på en enda bedre måte. Det er også IEs aller viktigste oppgave, ifølge Frode Alfheim.

– En sterkere organisasjon vil bedre kunne støtte medlemmene i den utviklingen som skjer i arbeidslivet, sier Alfheim, og viser til at både industrien og arbeidslivet er i kontinuerlig endring.

– Fagbevegelsen må ta sin plass i denne utviklingen. Vi skal oppdatere og vedlikeholde avtaler. Vi skal påvirke rammebetingelser og ikke minst tilby gode tjenester til medlemmene, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse