Rekordhøye strømpriser
Nå kommer strømregningene: LO krever at staten betaler mer
LO-sekretær Are Tomasgard legger press på regjeringen for å forbedre dagens strømpakke. Han blir kontaktet av medlemmer som fortviler over skyhøye strømregninger.
Det viktigste nå er er at skyhøye strømregninger ikke lempes over på vanlige folk, mener LO-sekretær Are Tomasgard.
Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
– Det er voldsomt trykk akkurat nå. Jeg har nok aldri opplevd lignende i min tid som tillitsvalgt i LO, sier LO-sekretær Are Tomasgard til FriFagbevegelse.
Snart kommer strømregninga for desember. Den er det mange som gruer seg til. Det skyldes selvsagt de rekordhøye strømprisene. Derfor er LO på offensiven for å kreve forbedringer. Nå tas det til orde for en ny strømpakke.
13.000 kroner i første kvartal
Dagens strømpakke fra regjeringen, som ble lagt fram før jul, innebærer følgende: Staten tar 55 prosent av kostnadene over 70 øre per kilowattime. Taket er på 5000 kilowattime i måneden.
Like fullt må en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge regne med en strømregning på 13.000 kroner i årets første kvartal, ifølge regjeringens egne tall. Dette er summen husholdningene må betale også etter at kostnadene som dekkes av regjeringens strømpakke er trukket fra.
En vanlig strømregjering for denne perioden er på cirka 7.000 kroner, skriver NRK. LO krever derfor at regjeringen umiddelbart tar grep.
Større bidrag fra staten
En oppfølging med en strømpakke 2.0 har vært budskapet for å bremse strømprisgaloppen. Tomasgard i LO vil verken si hvor mye lavere innslagspunktet for dagens støtte på 70 øre per kilowattime bør være, eller hvor mye kompensasjonsgraden fra dagens 55 prosent bør økes.
Overfor FriFagbevegelse påpeker han at regjeringen har flere knapper å trykke på med dagens modell.
– Staten må ta en langt større andel av regningen, og det innebærer at satsene i regjeringens strømpakke må opp. Modellen treffer bredt og kan effektivt justeres, sier LO-sekretæren.
– Norge tar inn penger i bøtter og spann på de høye energiprisene. Nå handler det om å omfordele dette for å unngå at regninga lempes over på vanlige arbeidsfolk, sier han.
Fare for arbeidsplasser: Klubbleder Stian frykter for jobb-framtida: 10 øres stigning i strømprisen, gir gigantregning for smelteverket
Reaksjoner fra LOs medlemmer
LO har fått et skred av henvendelser fra medlemmer som reagerer på strømprisene. Det får Tomasgard og fagbevegelsen til å ta affære.
LO-sekretæren minner om at strømprisene er rekordhøye samtidig som Norge eksporterer mye kraft til det europeiske markedet.
– Nå før nyttår har vi hatt betydelig høyere strømpriser i Norge enn resten av Europa. Det finner vi oss rett og slett ikke i. Det er ulogisk, uforståelig og urettferdig, Det sier våre medlemmer ifra om, og det må både vi og regjeringen lytte til, understreker han.
I det lange løp
Regjeringen er åpen for justeringer av strømpakken, men vil først se hvordan den fungerer.
– Det er vanskelig å utelukke noe. I utgangspunktet har regjeringen lagt fram en ordning som er treffsikker, og som er stor, og så får vi se over tid, sier statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet til TV 2.
Tomasgard er også opptatt av å tenke langsiktig. Han mener det haster med å få satt ned en energikommisjon. Dette er ellers i tråd med hva regjeringen har varslet.
Hensikten med en slik kommisjon er å finne ut hvordan Norge skal få tilstrekkelig og rimelig nok strøm til norske husholdninger og bedrifter på lengre sikt.
– Kraftsystemet må granskes og endres, både for å styrke grunnlaget for sysselsetting her i landet og for å legge til rette for at energiressursene kommer Norge til gode, mener Tomasgard.
– Hvis ikke vi løser dette, risikerer vi at arbeidsplasser utraderes og at forskjellene i samfunnet øker, mener LO-sekretæren.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har tatt til orde for at kommisjonen må få et bredt nok mandat til å se på helheten i kraftmarkedet.
Debatt: «Hvor ble det av tanken om strøm som fellesgode?»
Egne allierte demonstrerer
Regjeringen blir også presset på dagens kraftpolitikk. Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, og Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri er blant talerne når fagbevegelsen demonstrerer for å få politisk kontroll over strømprisen. Det skjer utenfor Stortinget 20. januar, ifølge Klassekampen.
I mange industribedrifter er bekymringen stor for at dagens kraftpolitikk i det lange løp vil bety et europeisk prisnivå på kraft i Norge.
For en stor del av den kraftkrevende industrien er det alarmerende. Parolen utenfor Stortinget er «Politisk kontroll over strømprisen!»
Fellesforbundets Jørn Eggum roser regjeringens krisepakke, men er samtidig «alvorlig bekymret for hva økte strømpriser vil ha å si for industrien og for arbeidsplassene nå og i framtida».