Nå skal svenskene kopiere norsk arbeidslivspolitikk
I en rekke arbeidslivsspørsmål vurderer Sverige nå norske løsninger.
colourbox.com
helge@lomedia.no
Svensk arbeidsrett skal justeres. Ifølge Arbetet.se skal söta bror nok en gang se mot vest og Norge når det skal skje.
Følgende lover er innført i Norge, og kan bli det samme i Sverige:
Hovedentreprenørskap
Arbeidere innenfor bygg- og anlegg som ikke får lønnen de har krav på, skal kunne kreve penger fra sin arbeidsgivers oppdragsgiver i stedet. Forslaget er sendt til den svenske riksdagen.
I Norge ble en liknende regel innført allerede i 2010, som såkalt solidaransvar. Ifølge Arbetet.se henvises det til dette i bakgrunnsmaterialet til lovforslaget. De norske reglene har hatt effekt, og bygningsbransjen er selv hovedsakelig positive til dette.
• Svensk LO tar lærdom av den norske valgkampen
Rikslønnsnemnd
Det vurderes å innføre en Rikslønnsnemd etter norsk modell i broderlandet.
I Norge kan politikere sette en stopper for uenigheter som bedømmes som en samfunnsrisiko, eller som setter liv og helse i fare. Da får Rikslønnsnemnda avgjøre hvordan den nye kollektivavtalen skal utformes.
En svensk utreder har vært på studietur til Norge for å undersøke hvordan dette kan overføres til Sverige.
Arbeidstidsspørsmål
Siden 2013 har Norge hatt en lovregel som begrenser ufrivillig deltidsarbeid.
En deltidsarbeider som regelmessig har jobbet flere timer enn det som står i ansettelseskontrakten, kan gå til en domstol for å få økt stillingsbrøk.
Også i Sverige jobber mange deltidsansatte mer enn kontrakten sier. Nå vil den svenske regjeringen ha svar på om lovens lan endres og bli på linje med den norske. Det skal en statlig utredning gi sitt svar på.
• Svenske tillitsvalgte advarer Bane Nor mot privatisering
Verneombud
Regionale verneombud har i dag ikke lov til å besøke arbeidsplasser der hvor fagbevegelsen ikke har medlemmer. I fjor foreslo en statlig utreder at det skal endres.
I Norge påvirkes ikke regionale verneombuds besøksrett av om arbeidsplassens ansatte er organisert eller ikke. I Norge har det heller ingen betydning om en kollektivavtale er på plass. Ifølge det svenske forslaget, skal det fortsatt være krav om en kollektivavtale for at verneombudet skal ha besøksrett.
Allmengjøring
Å samle et omfattende regelverk i færre forskrifter kan være praktisk. Det har man sørget for i Norge. I 2013 endret Arbeidstilsynet 47 forskrifter til bare seks.
I Norge er det også allmengjorte kollektivavtaler i enkelte bransjer. Nå skal det også vurderes i Sverige.
• LO i Sverige med alkohol-forbud
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside