JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Læreplasser:

Næringsministeren: Kravet om lærlinger ved offentlige oppdrag skal ikke omgås

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gir klar beskjed til firmaer som får kontrakter på offentlige byggeprosjekter.
Det er viktig med et velfungerende regelverk som fungerer etter intensjonen og ikke omgås, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om Stortingets krav til lærlinger ved offentlige byggeprosjekter.

Det er viktig med et velfungerende regelverk som fungerer etter intensjonen og ikke omgås, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om Stortingets krav til lærlinger ved offentlige byggeprosjekter.

NFD

aslak@lomedia.no

Stortinget har vedtatt at det skal være lærlinger på offentlige byggeprosjekter. FriFagbevegelse har nylig avslørt at et firma har en rekke jobber for offentlige etater, uten å ha lærlinger.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier følgende om Stortingets lærlingekrav:

ph

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men jeg vil understreke at det er viktig med et velfungerende regelverk som fungerer etter intensjonen og ikke omgås, sier Isaksen.

Ministerens uttalelser kommer i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arild Grande, arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet,

Kontrakt uten lærlinger

Aps Arild Grande ville ha svar på hvordan et firma kan få offentlige kontrakter på over 100 millioner kroner uten å ha lærlinger. Bakgrunnen er at FriFagbevegelse publiserte en sak om at malerfirmaet Edvardsson Entreprenør har fått offentlige kontrakter verdt 100 millioner kroner – uten å stille med lærlinger. Stortinget vedtok i 2016 at offentlige virksomheter skal kreve at det er lærlinger på alle offentlige byggeprosjekter. Edvardsson har i dag ingen lærlinger ansatt.

Ifølge næringsministeren er yrkesfag et av regjeringens viktigste satsningsområder. Han viser til en rekke tiltak som regjeringen har iverksatt siden 2013 – blant annet at lærlingtilskuddet er økt med nesten 30.000 kroner. Det er også blitt lettere å bytte fra studieforberedende til yrkesfaglig linje.

– Det har vært en positiv utvikling innen yrkesfag de siste årene: Flere får læreplass og flere fullfører og tar fagbrev, men fortsatt trengs flere læreplasser og flere tilpassede utdanningsløp, skriver han.

Tiltak med resultater

Tallene fra Utdanningsdirektoratet er positive, påpeker Høyre-statsråden. Andelen søkere som har fått godkjent lærekontrakt gikk opp fra 69 prosent i 2016 til 74 prosent i 2018. I antall innebærer dette en økning på 2.683 flere inngåtte lærekontrakter ved utløpet av 2018 i forhold til 2016.

ph

– Tallene tyder på at regjeringens tiltak for å øke antallet læreplasser har hatt en effekt, skriver næringsministeren i svaret sitt til Aps stortingsrepresentant.

Også tilbakemeldingene fra næringslivet viser en positiv tendens. Regjeringen har blant annet mottatt flere positive tilbakemeldinger om innføringen av forskriften fra næringslivsorganisasjoner, som oppgir at de opplever en økning i etterspørselen etter lærlinger på offentlige kontrakter.

Evaluering til høsten

Regjeringen har bestemt at plikten til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter, som hadde virkning fra 1. januar 2017, skal evalueres.

ph

– Evalueringen skal se nærmere på effekten innføringen har hatt på antallet læreplasser, graden av etterlevelse hos de offentlige oppdragsgiverne og om det er nødvendig med justeringer i regelverket. Det tas sikte på å starte evalueringen av ordningen i løpet av andre halvår i år, skriver Røe Isaksen.

To årsaker til krav

Når stat og kommune skal bygge, skal lærlinger være med på prosjektene. Det har altså Stortinget vedtatt. Bakgrunnen for å innføre krav om bruk av lærlinger er todelt, ifølge næringsministeren.

For det første ønsker regjeringen at offentlig sektor skal støtte opp om bedrifter som satser på langsiktig utvikling av fagarbeidere og fagkompetanse. For det andre mener regjeringen at en slik plikt kan bidra til å øke andelen ryddige og seriøse leverandører.

Edvardsson Entreprenør oppgir ferieavvikling som årsak til at de verken kan kommentere statsrådens skriftlige svar eller andre oppfølgingsspørsmål fra FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse