JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlige anskaffelser:

Næringsministeren sier nei til endring i anskaffelsesreglene

Et Ap-forslag om å legge mer vekt på arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser, avvises av næringsminister Iselin Nybø (V).
Næringsminister Iselin Nybø (V) sier nei til nye anskaffelsesregler.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier nei til nye anskaffelsesregler.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Seks Ap-representanter har levert et representantforslag på Stortinget som vil innebære en endring av anskaffelsesreglene.

– Miljø-, sosial- og arbeidsrettslige forhold skal likestilles med grunnleggende prinsipper om konkurranse, likebehandling og forutberegnelighet ved offentlige anbud, mener forslagsstillerne.

Men næringsminister Iselin Nybø (V) ser ikke det samme behovet.

– Jeg kan ikke se at det er behov for å gjøre endringer i anskaffelsesregelverket slik representantene foreslår. Miljø-, sosiale- og arbeidsmarkedshensyn er allerede godt ivaretatt i dagens regelverk, understreker næringsministeren overfor nettstedet Anbud365.

Dette til tross for en fersk dom fra EU-domstolen, som likestiller disse hensynene med de andre grunnleggende innkjøpsprinsippene.

Domstolen tydeliggjør betydningen av miljø-, sosiale- og arbeidsmarkedshensyn og medlemsstatenes forpliktelser til å ivareta dette i sine regelverk, men stiller ingen krav til hvordan det skal gjøres.

Ny rapport: Kriminelle tjener stort på å utnytte utenlandsk arbeidskraft. Så setter de pengene i eiendom

Selvmotsigelse

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Arild Grande, er skuffet over svaret fra statsråden.

– Her viser EU at det finnes et betydelig handlingsrom, men det ønsker ikke regjeringen å benytte seg av. Dermed mister folkevalgte det som kunne blitt et viktig verktøy i kampen for tydeligere seriøsitetskrav i kommuner og fylker. Men det er under et år til valget. Dette er noe en ny Arbeiderparti-ledet regjering vil gå i gang med umiddelbart, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

LO-sekretær Trude Tinnlund reagerer også på dette.

– Her er det en selvmotsigelse ute og går. Næringsministeren sier at dette er en prioritert oppgave for regjeringen. Men likevel vil hun ikke se på forslaget, sier Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.

– Jeg synes forslaget er godt begrunnet. Vi vet hvilket problemer vi har i dag. Det er en grunn til at forslaget om nye regler kommer, sier Tinnlund.

Oljearbeider Kai har fått fast arbeidstid – endelig kan småbarnsfaren planlegge fritida

Ingen endringer

Det offentlige anskaffer varer og tjenester for over 500 milliarder kroner hvert år. Arild Grande påpeker at innkjøpene er av stor betydning for samfunnsøkonomien, og at det er viktig at ressursene blir utnyttet mest mulig effektivt.

– Offentlige innkjøpere har i kraft av sin innkjøpsmakt et særlig ansvar for å sørge for ryddige og seriøse arbeidsforhold og for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, mener Grande.

Mange kommuner og fylker har gått i front og innført seriøsitetskrav i sine anskaffelseskontrakter. Eksempler på det er både Skien-, Telemark- og Oslo-modellene. Alle disse har som mål å begrense arbeidslivskriminalitet og sosial dumping gjennom å stille krav til leverandørene i bygg- og anleggsbransjen. De omforente seriøsitetsbestemmelsene er utarbeidet i fellesskap av Byggenæringens Landsforening, Fellesforbundet, Digitaliseringsdirektoratet og KS.

For forslagsstillerne er det viktig at flere offentlige innkjøpere, både staten, fylker og kommuner, følger etter og stiller tydelige krav til seriøsitet hos leverandørene.

Annonse
Annonse