JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpriser

Nav-brukere som får bostøtte, kan få trekk fra andre stønader, frykter Rødt, SV og Frp

Regjeringen gir 1500 kroner i ekstra bostøtte i desember på grunn av høye strømpriser. De tre partiene vil hindre at kommunene kan trekke pengene fra andre Nav-stønader.
Tobias Drevland Lund (Rødt) mener det må være en betingelse at ekstra bostøtte ikke avkortes.

Tobias Drevland Lund (Rødt) mener det må være en betingelse at ekstra bostøtte ikke avkortes.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

For november ble det gitt en ekstra bostøtte på 2995 kroner til de drøyt 70.000 personene som mottar bostøtte, til å dekke en ekstra dyr strømregning. For desember er beløpet nå innstilt på 1500 kroner, pluss 150 kroner i tillegg per person utover den første. Det ble klart etter at kommunal- og forvaltningskomiteen i Stortinget fredag behandlet endringer i statsbudsjettet for inneværende år.

Komitémedlem Tobias Drevland Lund (Rødt) har fått signaler om at mottakere av bostøtte har fått beskjed om at denne summen vil bli avkortet når de får stønad fra Nav neste gang. Det liker han dårlig.

– Da blir jo den ekstra bostøtten bare tall på et ark. Da går vinningen opp i spinningen for mange, sier Tobias Drevland Lund til FriFagbevegelse.

Vil forby avkorting

– Jeg har registrert at det har kommet klare signaler fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet om at denne støtten ikke skal avkortes. Likevel hører vi at det skjer i kommuner. Derfor ville vi presisere dette i vedtaket denne gang, sier stortingsrepresentant Grete Wold (SV).

Rødt, SV og Frp har derfor foreslått en presisering om at avkorting ikke kan finne sted. De tre partiene ber regjeringen følge med på kommunenes praktisering av sosialhjelp og sikre at den foreslåtte ekstraordinære utbetalingen av bostøtte i desember ikke skal komme til fratrekk for andre ytelser man allerede mottar, eller framtidige utbetalinger av bostøtte.

Under behandlingen i Stortinget fikk forslaget stemmer også fra MDG, KrF og Pasientfokus i tillegg.

Wold er opptatt av at den store strøm-pakken som regjeringen presenterte lørdag også omfatter de som mottar bostøtte.

– Støtten i november var ment som et engangsbeløp. Nå så vi det som nødvendig å gi det også for desember. Men forutsetningen har vært at vi får en ordning som skal gjelde for hele vinteren og for alle, poengterer hun.

Hun mener også at forutsetningen er at denne støtten ikke skal gå inn i kommunekassen.

Kommunalpolitisk talsperson for Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad, mener det er fullstendig mot sin hensikt å gi den ekstra bostøtten til kommunene.

– Det er i realiteten det som skjer når Nav «tar inn igjen» sosialhjelpen til de som har fått økt bostøtten, sier han.

Har gått ut brev

Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) poengterer at statsministeren lørdag presenterte en bred kompensasjonsordning for å møte de høyre strømprisene. Husholdningene vil få støtte til et strømforbruk opp til 5000 kilowattimer av sitt månedlige forbruk. Staten vil ta halvparten av regningen for det som overstiger en spotpris på 70 øre per kilowattime.

Regjeringen har satt av 5 milliarder kroner til ordningen, som skal gjelde fra og med desember til og med mars neste år.

– Vi legger til grunn at bostøttemottakerne som får en ekstraordinær utbetaling gjennom bostøtten, også får fra den varslede kompensasjonsordningen. Vi forutsetter også at regjeringen kommer snarlig tilbake med et forslag om videreføring av ekstrautbetalingene utover i 2022. Jeg forventer også at regjeringen vil følge med på utviklingen og komme tilbake til Stortinget ved behov, sier Siri Gåsemyr Staalesen til FriFagbevegelse.

Stortinget ligger også an til å gi mer penger gjennom nysalderingen til kommunene som følge av økt behov til sosialhjelp, legger hun til.

– Kommunene bør ikke gjøre avkorting i sosialstøtten som følge av økt bostøtte. Det mener Arbeiderpartiet og det mener regjeringen. Arbeidsministeren har allerede sendt brev til kommunene som understreker dette.

– Slike råd har kommunene fått tidligere også, som i forbindelse med pandemien da det ble gitt en veileder som varer ut 2021, om at kommunene bør være tilbakeholdne med å stille vilkår om avhending av bolig, bil eller andre eiendeler for å få innvilget sosialhjelp, forklarer Ap-politikeren.

Staalesen viser også til at kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) svarte på spørsmål om dette under en debatt i Stortinget i november.

Annonse
Annonse