Arbeidsledigheten i Norge
Nav-tallene som gleder Vedum: Færre varsler om permitteringer og oppsigelser
Samme dag som Stortinget vedtok å utvide lønnsstøtteordningen, fikk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tall som kan tyde på at tiltakene for å holde folk i arbeid har effekt.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) konstaterer at krisetiltakene fungerer. Nå går permitteringstallene kraftig ned.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Nav publiserte mandag tall for varsler om permitteringer og søknader om dagpenger for uke tre i 2022.
Det ble registrert langt færre forhåndsvarsler om permitteringer eller oppsigelser sist uke enn i de foregående ukene.
I løpet av uke tre fikk 600 arbeidstakere varsel om permittering eller oppsigelse. Til sammenligning ble det registrert om lag 1 600 forhåndsvarsler i gjennomsnitt per uke i 2021.
I uke tre var sju av ti forhåndsvarsler knyttet til permitteringer.
– Betydelig nedgang
Fra uke to til uke tre var det med andre ord en betydelig nedgang i antallet forhåndsvarsler om permitteringer eller oppsigelser. Det bekrefter at arbeidsgivere nå har et klart mindre behov for å permittere arbeidstakere, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Samtidig mottar Nav også stadig færre søknader om dagpenger. Både antallet forhåndsvarsler og antallet dagpengesøknader var sist uke betydelig lavere enn gjennomsnittet per uke i 2021.
Vedum tar dette som et signal på at tiltakene og politikken som er satt inn begynner å virke.
– Hvis forrige uke gir et riktig bilde av situasjonen, er vi langt unna de høye tallene over permitterte fra fjoråret. Det virker blant annet som at lønnsstøtteordningen virker, sier Vedum.
Under Stortingets behandling av økonomiske tiltak for å kompensere for smitteverntiltakene mandag, sto nettopp lønnsstøtteordningen sentralt. Den ble utvidet og innebærer fire milliarder kroner i støtte ut februar.
Nytt yrkesvalg: Robin ble permittert igjen og igjen. Nå er han klar for nytt yrke
Britannia jublet
Nylig besøkte finansministeren blant annet Hotell Britannia i Trondheim, som omfavnet lønnsstøtteordningen da den kom fredag 17. desember. Forslaget åpnet for at bedrifter som i desember og januar har en omsetningssvikt på minst 20 prosent kan søke lønnsstøtte for sine ansatte. Nå er den også utvidet.
Det skjer blant annet nettopp fordi den har virket etter intensjonen. Allerede søndag kveld, da det ble klart at Hotel Britannia kom inn under ordningen, trakk ledelsen tilbake permitteringsvarselet for 290 ansatte.
En gjennomgang utført av LO viser at ordningen, før den siste uka, sikret jobb for rundt 10.000 nordmenn.
10.000 permitteringer unngått: LO jubler for lønnsstøtte, men NHO er ikke like imponert
Kjempetøft
Samtidig vil Trygve Slagsvold Vedum ikke stikke under stol hvor alvorlig situasjonen er for de som likevel blir permittert eller mister jobben, til tross for tiltak som er satt i gang.
– For de 600 som fikk varsel om permittering eller oppsigelse i forrige uke, er det kjempedramatisk. Men at antallet er tusen færre enn gjennomsnittet for fjoråret, er likevel et veldig godt tegn, mener Vedum.
Vel 100 arbeidstakere som fikk varsler om permittering i uke tre arbeider i industrien. Innen overnatting- og serveringsvirksomhet var det bare om lag 50 arbeidstakere som fikk permitteringsvarsler.
Færre varsler om permitteringer gjenspeiles ved at Nav mottar færre søknader om dagpenger. I uke tre registrerte Nav 3 900 søknader om dagpenger. Det er 700 færre dagpengesøknader enn i forrige uke.
Selv om smittetallene er skyhøye, er det færre som blir ordentlig syke og som krever sykehusinnleggelse. Det tar også finansministeren som et tegn på at vi er på vei tilbake til en litt mer normal situasjon. Det vil igjen slå positivt ut i forhold til å eventuell kunne åpne opp samfunnet gradvis.
Aktuelt: Regjeringa vil skrote «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Sikret tusenvis av arbeidsplasser
Også LO-leder Peggy Hessen Følsvik synes dette er gledelige tall.
– Dette bare bekrefter nok en gang det vi sa etter at vår egen samfunnsavdeling hadde sin gjennomgang ved nyttår. Lønnsstøtten har sikret tusenvis av arbeidsplasser, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Spesielt gjelder dette innenfor hotell- og reiselivsbransjen.
Da regjeringen strammet inn koronatiltakene 13. desember, utløste det et ras av permitteringsvarsler. Da LO fikk gjennomslag for forslaget om lønnsstøtteordningen, var det mange som slapp med skrekken.
– Det er selvsagt knalltøft for veldig mange, men alternativet hadde vært at langt flere hadde blitt permitterte eller mister jobben, mener Peggy Hessen Følsvik.