JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til EU anker Acer-dommen fra tingretten

Nei til EU vil anke dommen fra Oslo tingrett mandag der staten ble frifunnet for å ha brutt Grunnloven i saken om EUs energibyrå Acer.
Nei til EU anker Oslo tingretts dom i saken mot EUs energibyrå Acer. Tingretten konkluderte med at Grunnloven ikke ble brutt da Stortinget vedtok EUs tredje energipakke i 2018. (Arkivfoto)

Nei til EU anker Oslo tingretts dom i saken mot EUs energibyrå Acer. Tingretten konkluderte med at Grunnloven ikke ble brutt da Stortinget vedtok EUs tredje energipakke i 2018. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Tingrettens dom i Acer-saken konkluderte med at Grunnloven ikke ble brutt da Stortinget vedtok EUs tredje energipakke i 2018.

Nei til EU mener derimot at avståelsen av norsk suverenitet til EUs energibyrå og EØS-tilsynet Esa er i strid med Grunnloven og ikke kan vedtas med vanlig flertall.

Onsdag kveld vedtok derfor organisasjonen på et ekstraordinært styremøte å anke dommen inn for lagmannsretten.

– Ensidig

Nei til EUs leder Roy Pedersen mener tingretten går langt i å avskrive den domstolskontrollen som Høyesterett åpnet opp for ved at Nei til EU fikk reise søksmålet.

– Dette handler om at domstolen gjør en egen uhildet vurdering og ikke bare legger et vanlig stortingsflertalls egen praksis til grunn, sier Pedersen i en pressemelding.

Han mener at tingrettens vurderinger ensidig er til statens gunst, og at det er lite å finne igjen i dommen av Nei til EUs vitneførsel og argumenter.

Innsamlingsaksjon

Det var i november 2018 Nei til EU stevnet staten. Staten vant fram både i tingretten og lagmannsretten når det gjaldt spørsmålet om at saken ikke kunne fremmes for domstolene

I mars 2021 fikk imidlertid Nei til EU medhold fra Høyesterett i at saken kunne fremmes. Forhandlingene gikk for Oslo tingrett mellom 1. og 5. november og endte altså med en dom i Nei til EUs disfavør.

Ifølge Pedersen opplever organisasjonen en kraftig støtte for søksmålet og for at saken føres videre. En innsamlingsaksjon er i gang for å dekke kostnadene med anken.

Annonse
Annonse