NHO bryter sukkersamarbeidet med regjeringen – får full støtte fra matindustriarbeiderne
Regjeringens økte sukkeravgifter gjør at bedriftene i NHO Mat og drikke ikke vil fortsette samarbeidet om mindre tilsatt sukker i mat og drikke.
Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og drikke.
Hans Fredrik Asbjørnsen / NHO (pressefoto)
tormod@lomedia.no
Som varslet på forhånd, ble ikke den omstridte økningen i sukkeravgiften endret i den borgerlige avtalen om revidert nasjonalbudsjett. Det betyr slutten på samarbeidet næringslivet og regjeringen har hatt siden desember 2016.
– Vi sier nå at dette samarbeidet ikke kan gå videre som forutsatt, fordi Stortinget vedtok rekordhøye økninger av det som allerede var noen av verdens høyeste avgifter i fjor. Det har endret forutsetningene for samarbeidet, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og drikke til NRK.
Han understreker at næringen på egen hånd vil fortsette å jobbe for å redusere mengden tilsatt sukker i mat og drikkevarer.
• KrF og regjeringspartiene rører ikke sukkeravgiften i budsjettavtalen – bransjen er opprørt
Arbeidstakerne i matindustrien gir full støtte til at bedriftene går drastisk til verks i protest mot sukkeravgiften.
– Vi støtter NHO hundre prosent – det går ikke an å samarbeide med en sånn regjering, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, til FriFagbevegelse.
– Dette er et bransjesamarbeid vi har hatt i mange år for å redusere mengden tilsatt sukker i mat og drikke. Det har fungert bra og gitt gode resultater. Derfor var skuffelsen stor når regjeringen økte avgiftene med 83 prosent på sjokolade og 42 prosent på brus, sier forbundslederen.
Pedersen peker på at avgiften ble innført for å få inndekning i statsbudsjettet og mener den ikke har noe med helseaspektet å gjøre. Han trekker fram den store økningen i grensehandel, og mener avgiften ikke har hatt konsekvenser for folks sukkerforbruk.
Folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) sier til NRK at det er synd at næringslivet tar en pause i samarbeidet.
Hun understreker at det ikke er hun som er ansvarlig for avgiftspolitikken, det er det finansministeren som er, men at hun gjerne vil være med på å finne en løsning.
– Jeg ser at dette har kommet litt uheldig ut, og jeg vet at næringslivet føler seg litt tilsidesatt, og at det er litt frustrasjon rundt revidert nasjonalbudsjett og det å ikke bli tatt med på råd.