JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbransjen

NHO foreslår godkjenningsordning for bemanningsbyråer

Bemanningsbransjen jobber hardt mot forbud, og mener at en autorisasjonsordning etter modell fra renholdsbransjen vil løse problemet med ulovlig innleie.
Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn foreslår å innføre en autorisasjonsordning for bemanningsbyråer som leverer arbeidskraft til bygg og anleggsbransjen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn foreslår å innføre en autorisasjonsordning for bemanningsbyråer som leverer arbeidskraft til bygg og anleggsbransjen.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Da administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn møtte til høring på Stortinget hadde hun med seg et forslag om å innføre en godkjenningsordning for bemanningsforetakene.

Det var torsdag 19. januar arbeids- og sosialkomiteen hadde høring etter at Rødt, SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har fremmet forslag om å begrense bemanningsbransjens virksomhet.

Kaltenborn mener forslaget er urimelig. Hun mener at det er de useriøse som driver utenfor loven som er problemet, mens forslagene som er til behandling først og fremst vil ramme de som driver innenfor lovens rammer.

Disse yrkene topper bemanningsbyråenes ønskeliste

Trenger verktøy

NHO Service og Handel organiserer bemanningsbransjen. De oppgir at de organiserer bedrifter som har rundt 80 prosent av omsetningene i bemanningsbransjen. Men NHO service og Handel organiserer også renholdsbransjen. Renholdsbransjen har gått for å være en verstingbransje med mange useriøse og til dels kriminelle aktører. For å få bukt med det ble det 1. september innført en godkjenningsordning for renholdsbransjen.

En tilsvarende ordning kan Kaltenborn tenke seg.

– Vi trenger å bruke verktøy som har truffet godt i andre bransjer, og da vil vi foreslå en godkjenningsordning, à la det renholdsbransjen har, sa Kaltenborn under høringen. Hun viste til at NHO Service sammen med Norsk Arbeidsmandsforbund har bidratt til å utvikle gjennom en årrekke for å sikre profesjonalitet og arbeidsvilkår i renholdsbransjen.

Bransjen som endret norsk arbeidsliv

Gi kjøperen sikkerhet

– En godkjenningsordning må ha som hovedfokus å sikre at arbeidsmiljøloven følges, og gi kjøperen av bemanningstjenester en forsikring om at de handler med en seriøs bedrift og gi insentiv til å gjøre det, sa Kaltenborn.

Hun viste til at slike autorisasjonsordninger har man i flere andre land, og at det vil bidra til å skape bedre transparens og oversikt over markedets størrelse.

Hun mente at en slik godkjenningsordning for bemanning til bygg og anlegg ikke vil slå beina under de som driver seriøst og som har et reelt behov for innleie i privat og offentlig sektor.

– Dette vil være et treffsikkert tiltak mot det vi ønsker å bekjempe, sa Kaltenborn.

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer

Hardere lut

– Det trengs hardere lut til å for å rette opp situasjonen i bemanningsbransjen, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen til Fri Fagbevegelse.

Han vil ikke avvise forslaget om en autorisasjonsordning hvis forslagene de støtter om helt eller delvis forbud mot bemanningsbransjen, faller. Men han tror ikke det vil ha en avgjørende betydning.

Det finnes allerede en registreringsordning for bemanningsbransjen. I 2008 som en del av handlingsplanen mot sosial dumping ble alle bemanningsselskap pålagt å registrere seg i bemanningsbyråregisteret hos Arbeidstilsynet. Det er ulovlig å drive et bemanningsbransjen i Norge hvis en ikke er registrert der.

Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene

Blaalid-reformen

Allerede under den store arbeidsmarkedsreformen i 2000, Blaalid-reformen, ble det vedtatt å opprette et register.

Alle som skulle drive privat arbeidsformidling og utleie av arbeidstakere måtte meldes inn i et sentralt register. Registeret ble den gang lagt til Brønnøysundregistrene ikke som i den nåværende ordningen, til Arbeidstilsynet. Arbeidsformidlings- og utleieregisteret startet opp sin virksomhet i januar 2001. Året etter var 387 enheter registrert i registeret. Men etter to år var det slutt. Daværende arbeidsminister, Victor Norman, bestemte seg for å legge ned registeret.

Registeret over bemanningsbransjen er kun en registreringsordning, og inneholder ingen krav til foretakene som er registrert.

Bemanningsbransjen sysselsetter 100.000, men har knapt en eneste lærling

2.000 møtte fram foran Stortinget for å kreve et forbud mot bemanningsbyråer rundt Oslofjorden

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Annonse
Annonse