Kristin Skogen Lund og NHO vil at arbeidsgiverne skal få enda mer makt i arbeidslivet.
Sissel M.Rasmussen
NHO går lenger enn regjeringen
Mer fleksible arbeidstakere, mindre makt til fagbevegelsen og mer makt til arbeidsgiverne. Slik er NHOs drømmearbeidsliv, skal vi dømme etter høringssvarene til endringer i Arbeidsmiljøloven.
hanne@lomedia.no
Der regjeringen, med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i spissen, vil øke grensene for arbeidstid, vil NHO plusse på enda flere timer. Arbeidsgiverorganisasjonen vil også kutte natta med to timer, og vil definere nattarbeid først fra klokka 23.00.
«Arbeidslivet må ses i et globalt perspektiv hvor det er nødvendig å ha produksjon og tjenesteyting tilgjengelig i større deler av døgnet, noe som den teknologiske utviklingen har gjort mulig», skriver NHO i innledningen til høringssvaret sitt.
Les departementets forslag til endringer: Slik er den blåblå arbeidslivsreformen
Les hele høringssvaret fra NHO
Her er hovedpunktene i NHOs høringssvar:
Arbeidstakere til leie:
NHO støtter forslaget om at prinsippet om likebehandling av vikarer og fast ansatte skal knne fravikes ved at det opprettes egne tariffavtaler med bemanningsbråene.
Der departementet foreslår å utvide solidaransvar for innleier til der det gjelder unntak ved tariffavtale, så er NHO fortsatt imot hele ordningen med solidaransvar.
NHO støtter også Robert Erikssons forslag om å fjerne fagforeningers rett til å reise søksmål dersom de mener det foregår ulovlig innleie.
Arbeidstid:
NHO støtter i utgangspunktet forslaget om å øke grensene for maksimal daglig arbeidstid fra 9 til 10 timer ved individuell avtale og fra 10 til 12 timer ved lokal avtale. Men NHO vil gå videre: Arbeidsgiverorganisasjonen vil utvide den maksimale ukentlige arbeidstida på 48 timer slik at den kan gjennomsnittberegnes over 12 uker, etter avtale med den enkelte arbeidstaker.
Ved lokal avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstid kan man i dag arbeide opptil 54 timer i enkeltuker. NHO vil utvide dette til 60 timer og også forlenge perioden der arbeidstiden gjennomsnittsberegnes fra 8 til 12 uker.
I høringssvaret foreslår NHO å omdefinere hva som regnes for nattarbeid. I dag regnes arbeid etter kl 21.00 som nattarbeid. NHO ønsker å flytte dette til kl 23.00. De ønsker også at nattarbeid skal tillates når det foreligger et særskilt og tidsavgrenset behov for det, uten at det må avtales med tillitsvalgte.
NHO støtter forslaget om at Arbeidstilsynet får en generell dispensasjonsmyndighet som omfatter alle bestemmelser som regulerer den alminnelige arbeidstidens plassering. De vil dermed frata fagforeningene adgangen til å godkjenne ordninger som gjør unntak fra arbeidstidsreglene fordi de mener det gir fagbevegelsen for stor makt.
NHO er enig i at Arbeidstilsynet skal høre begge parter, men mener at Arbeidstilsynet ikke skal måtte vente på enighet før de treffer sin selvstendige beslutning.
Aldersgrenser:
NHO vil har flere seniorer i arbeid, men vil ikke heve aldersgrensen i Arbeidsmiljøloven ut over 70 år. De mener en økning vil medføre flere konflikter der arbeidsgiver og arbeidstaker ikke er enige. NHO mener også at en eventuell endring av aldersgrensen må gjennomføres samtidig i privat og offentlig sektor, og bedriften må i så fall ha adgang til å fastsette en lavere bedriftsintern aldersgrense.
NHO påpeker også at særrettigheter knyttet til alder også må endres dersom aldersgrensen utvides.
Arbeidslivskriminalitet:
NHO er kritisk til at det innføres straffeansvar for overtredelse av selve allmenngjøringsloven fordi de mener at bestemmelsene ikke er konkrete nok.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen