JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Noen bruker dugnadsbegrepet for å sko seg»

Dorothy Vedvik / Oslofjord Convention Center AS

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Menigheten Smiths Venner misbruker det positive dugnadsbegrepet.

Dugnad er noe mange har et positivt forhold til. Selve ideen om felles, frivillig innsats utført til beste for en gruppe – for eksempel å gjøre det trivelig i borettslaget eller finansiere treningsleir for barnefotballen – har bred appell. Gjennom dugnad kan gruppa få til mer enn den enkelte klarer alene. Dugnad ble kåret til Norges nasjonalord for noen år siden, selv om kollektiv, ulønna innsats nok ikke kan sies å være et særnorsk fenomen.

p

Så er det noen som bruker dugnadsbegrepet for å sko seg, for å slippe unna de forpliktelsene lønnsarbeid fører med seg. Magasinet har tidligere omtalt virksomheten til den kristne sekten Smiths Venner og deres enorme forretningsvirksomhet i Vestfold. På Brunstad ligger Oslofjord Convention Center, og det jobbes nå for en stor, dyr utvidelse av dette konferansesenteret. Dette finansieres etter menighetens oppfatning på massiv dugnad. Medlemmer jobber gratis, og det foregår utleie av deres arbeidskraft via vikarbyrå opprettet av menigheten. Arbeidet er variert, innen bygg og anlegg, flytting og sjauing, servering på skjenkesteder. Ifølge lokalavisa i Horten, Gjengangeren, forventes det at voksne legger ned en innsats verdt mellom 250.000 og 300.000 kroner årlig.

Fordi menigheten kaller dette dugnad og ikke arbeid, opererer den på siden av det ordinære arbeidslivet. Den kan legge seg lavt i pris, og konkurrere ut ordinære bedrifter som må forholde seg til normal lønn og andre sosiale forpliktelser som følger med å være arbeidsgiver.

Nå har Arbeidstilsynet gått til aksjon. De karakteriserer næringsaktiviteten på Brunstad som profesjonell. Derfor er det nå stilt en rekke krav. Blant annet skal alle som arbeider for menigheten få en lovlig arbeidskontrakt og det skal utbetales minst den lønna som kreves etter allmenngjøringsforskriftene – altså den lovpålagte minstelønna som gjelder i en del bransjer. Arbeidstilsynet krever også at det kommer skikkelige oversikter over arbeidstiden, slik at det kan kontrolleres at den er lovlig.

Fellesforbundet i Vestfold har i årevis kjempet for å få satt en stopper for Brunstads næringsvirksomhet, fordi de mener det er uakseptabelt at dugnadsbegrepet vris og vrenges på for å skaffe seg en urettmessig konkurransefordel.

Magasinet håper at Arbeidstilsynet nå kan sørge for ryddige og ordnede forhold på Brunstad, og en slutt på det triste misbruket av dugnadsbegrepet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse