JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge får beholde viktig tiltak mot sosial dumping: ESA stopper granskingen

En seier i kampen mot et seriøst arbeidsliv, mener Arbeidsmandsforbundet.
Arbeidsmandsforbundet, som organiserer renholderne, har lang erfaring med at en mister kontrollen med arbeidstakernes lønn og rettigheter når det er mange ledd i kontraktørkjeden.

Arbeidsmandsforbundet, som organiserer renholderne, har lang erfaring med at en mister kontrollen med arbeidstakernes lønn og rettigheter når det er mange ledd i kontraktørkjeden.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Eftas overvåkingsorgan, ESA, opprettet i 2019 en sak mot Norge.

De mente at kravene om å begrense antall underleverandører i offentlige kontrakter til to, var brudd på EØS-regelverket. Denne begrensningen gjaldt kontrakter innen bygg- og renholdssektoren.

Dette var et viktig tiltak i kampen mot sosial dumping.

Flere saker har vist at med flere nivåer av underleverandører er det svært vanskelig å holde oversikten over lønns- og arbeidsvilkår for den som utfører det fysiske arbeidet.

Bakgrunn: Bryter Norge EØS-reglene? EU-kommisjonen og ESA er uenige

Veldig gledelig

Norge har fastholdt at dette er viktig i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

– Dette er veldig, veldig gledelig, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen i en kommentar til ESAs avgjørelse.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen.

Jan-Erik Østlie

Han mener at dette er en seier i kampen mot et useriøst arbeidsliv, men legger ikke skjul på at dette har tatt litt lang tid. Han synes også at det har vært unødig av ESA å gjennomføre denne prosessen.

– Men når de konkluderer fornuftig til slutt, så er det bra.

Ingen konsekvenser

Arbeidsmandsforbundet som organiserer renholderne har lang erfaring med at en mister kontrollen når det er mange ledd i kontraktørkjeden.

Vedtaket i ESA får ingen direkte konsekvenser. Forskriften om offentlige anskaffelser som gjelder, sier at en hovedentreprenør innen disse bransjene kun kan har to nivåer med underleverandører under seg.

Demmer opp for sosial dumping

Forbundssekretær i Fellesforbundet, Joachim Espe, skriver i en melding til FriFagbevegelse at det selvfølgelig er positivt at ESA legger saken død.

– Det hadde vært svært alvorlig hvis ESA skulle kunne gå inn og reversere helt nødvendige seriøsitetstiltak for å demme opp for sosial dumping, lavlønnskonkurranse og arbeidslivskriminalitet.

Ikke presedens

I en pressemelding skriver ESA at organet ikke «bestrider (..) legitimiteten til målet om å bekjempe arbeidsrelatert kriminalitet, og anerkjenner at EØS-lovgivningen om offentlige anskaffelser gir rom for nasjonale tiltak som kan sette krav til underleverandører.»

Men overvåkingsorganet understreker at det er ressurshensyn som gjør at de legger ned sak.

 «Avgjørelsen (kan derfor) heller ikke tas til inntekt for at ESA anser de aktuelle nasjonale lovene eller forvaltningspraksis for å være i samsvar med EØS-retten», skriver overvåkingsorganet.

De vil med andre ord understreke at saken ikke skal skape presedens. 

Glad minister

– Jeg er glad for at ESA har kommet frem til at saken kan lukkes. Etter regjeringens syn er denne regelen et viktig tiltak i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Dialogen med ESA i denne saken har vært veldig konstruktiv, og viser at det er fullt mulig å oppnå gode løsninger sammen, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Saken er oppdatert med uttalelsen fra næringsminiseren 8. februar kl. 9.30.

Annonse
Annonse