JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rapport:

Norge satser mindre på teknologi og IKT-kompetanse enn andre land

I konkurranse med 29 andre land rykker Norge ned fra 13. til 20. plass innen teknologi og IKT-kompetanse på Abelias Omstillingsbarometer for 2018.
SYNKER PÅ OMSTILLINGSBAROMETERET: Andre land satser mer enn oss, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia

SYNKER PÅ OMSTILLINGSBAROMETERET: Andre land satser mer enn oss, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia

Esben Johansen / Abelia (pressefoto)

Barometeret lages årlig av Ny Analyse AS på vegne av Abelia, og tar sikte på å måle hvor forberedt Norge er på en fremtid uten én dominerende råvaresektor (olje og gass) som vekstmotor.

I alt måles 100 ulike indikatorer som regnes som nødvendige for omstilling i Norge, opp mot de samme indikatorene i 29 sammenlignbare land.

Slik svarer politikerne om partienes mål for et grønnere arbeidsliv

Årets utgave viser at Norge ligger på topp i digital bruk i befolkningen, men omfanget av den norske IKT-sektoren og nivået på IT-relatert forskning og utvikling gjør at mange land likevel passerer oss på dette feltet.

Det bekymrer Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia.

– Norge har satt i gang en rekke tiltak innen digitalisering, og det skal regjeringen ha skryt for. Men andre land satser mer enn oss, og det er det som må være målestokk, sier han.

– Vi scorer godt på bredde i utdannelsen, men dårlig på spisskompetanse – spesielt innen IKT. Vi er med andre ord jevnt over godt skolert, men mangler ekspertene, fortsetter Haugli.

Han er også bekymret for at offentlige investeringer i forskning og utvikling (FoU) går ned, sammenlignet med andre land. Økte investeringer fra næringslivet veier imidlertid opp.

– Heldigvis viser rapporten at Norge har økt innovasjonstakten gjennom oljekrisen. Vi rykker opp sju plasser fra 15. til 8. plass fordi vi gjør det bedre på både markeds-, produkt- og prosessinnovasjon. Dette kan sees i sammenheng med at næringslivet har økt sin investering i forskning og utvikling (FoU) betydelig, sier Haugli.

Annonse

Flere saker

Annonse