Broen til framtiden utfordret politikerne under Arendalsuka:
Slik svarer politikerne om partienes mål for et grønnere arbeidsliv
Med rettferdig omstilling og norske klimamål som bakteppe, utfordret Broen til framtiden det politiske miljøet til å komme med sine mål for et grønnere arbeidsliv.
SAMLET TIL OMSTILLINGSDEBATT Espen Barth Eide (Ap), Atle Hamar (V), Stefan Heggelund (H) og Lars Haltbrekken (SV) diskuterte rettferdig omstilling på Arendalsuka.
Kai Hovden
kai.hovden@lomedia.no
Norsk Tjenestemannslag, Fagforbundet, Den norske kirke og Naturvernforbundet står sammen om Broen til framtiden - en allianse som kjemper for en politisk styrt omstilling som skal skape 100 000 klimajobber og gi rom for å bremse oljeutvinningen.
På Arendalsuka inviterte de mandag til debatt hvor Espen Barth Eide (Ap), Atle Hamar (V), Stefan Heggelund (H) og Lars Haltbrekken (SV) skulle gi svar på hvordan de respektive partiene vil jobbe for en høyst nødvendig rettferdig omstilling.
• Broen til framtiden: – Vi må slutte med flyreiser og gjøre grunnleggende endringer i vår livsstil
Industrivennlig klimaparti
– Arbeiderpartiet er et teknologioptimistisk industrivennlig klimaparti, slo Barth Eide fast da han fikk ordet.
Han påpekte at man nå ser konturene av muligheter man bare for få år siden ikke engang hadde i sikte.
– Mens miljø- og klimaforkjempere tradisjonelt har vært tilbakeholdne når det kommer til å ta i bruk ny teknologi, ser vi nå at der er de som er mest utålmodige på området, påpekte han.
Venstremannen Hamar understreket viktigheten av trepartssamarbeidet i den kommende omstillingen.
– Olje- og gassproduksjonen vil gå ned, og det vil også forbruket. Det innebærer at noen industrier må vokse frem mens andre fases ut, sa Hamar.
Haltbrekken åpnet med å vise til at de som har mest, skal gjøre mest i klimasammenheng. På den måten plasseres også det historiske ansvaret for situasjonen vi har havnet i.
– Sommeren vi har bak oss har vært preget av klimaendringer. Disse endringene blir irreversible om vi ikke handler raskt, sa Haltbrekken, som også poengterte at kun en femdel av de fossile ressursene vi kjenner til kan hentes opp, om vi skal holde oss innenfor klimamålene.
– Da handler det også om hvem som skal få hente opp disse ressursene. Er det vi som allerede har beriket oss på olje og gass, eller andre som ikke har hatt muligheten?
• Støre ser ikke for seg flertall for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja
Aktiv stat
Debattleder Silje Lundberg, leder av Naturvernforbundet, ville vite hvordan deltakerne vil tilrettelegge for gode, grønne arbeidsplasser.
Barth Eide (Ap) mente en aktiv stat og næringspolitikk vil være avgjørende.
– Det handler også om å være tidlig på banen, mente han.
Hamar (V) hadde med glede registrert at Ap har beveget seg bort fra sitt mantra om å kjøpe klimakvoter og mot å ønske å gjøre mer på hjemmebane, men han fikk raskt svar på tiltale fra Haltbrekken som mente Venstre har gått i motsatt retning.
– I forrige stortingsperiode var det lettere å få gjennomslag for klimapolitikk på Stortinget. Jeg håper vi kan diskutere hvilke nye utslipp vi skal gjøre noe med i Norge når Stortinget samles senere i høst, sa han.
Utslippene går ned
Heggelund (H) tok regjeringen i forsvar og understreket at utslippene har gått ned i Norge med den sittende regjeringen.
– Vi har fått en diskusjon her hjemme om at det ikke skjer noe. Klimameldingen som kom i vår var ikke noen utfyllende liste over tiltak. Den handler om å koble seg opp mot EUs klimapolitikk, minnet han om.
Høyremannen viste også til at det nå snakkes om å øke klimaambisjonene i EU, og at land som per i dag ikke har mål for ikke-kvotepliktig sektor kan tvinges til å få dette på plass via EU-systemet.
Applaus ute, kjeft hjemme
Debattleder Lundberg ville vite hvorvidt Heggelund mener vi er i rute med rettferdig omstilling, og hva man mener må til for å bli ledende på feltet.
– Når jeg reiser rundt i verden som norsk klimapolitiker, opplever jeg å få applaus. Men når jeg kommer hjem får jeg kjeft. Jeg mener vi er i rute. Det handler om regulering og bruk av midler, lød svaret.