JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk Industri avfeier kritikken mot frontfaget, men innrømmer at de bommet i 2020 og 2021

Arbeidsgiverne melder om rekordhøye industriinvesteringer og et stramt arbeidsmarked før lønnsoppgjøret.
Gode kapitalister reinvesterer merverdien i produksjonen,mener Knut Sunde i Norsk Industri.

Gode kapitalister reinvesterer merverdien i produksjonen,mener Knut Sunde i Norsk Industri.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Vi har truffet innertier med prognosene våre, slår Knut Sunde fast. Han fungerer som administrerende direktør i Norsk Industri, og skal lede tarifforhandlingene til våren.

Selv om det er første gang han skal lede forhandlingene, er han ikke en nybegynner. Sunde har i mange år vært med å beregne den økonomiske ramma for frontfaget.

Prognosen han sikter til er anslaget som NHO gir for den økonomiske rammen for frontfaget.

Bommet i 2020 og 2021

– Hvis vi summerer anslagene for den økonomiske rammen med det som har blitt resultatet de siste ti år, så viser det seg at vi har bommet med 0,3 prosentpoeng, sier Sunde.

Men det har vært kritikk mot hvordan den økonomiske rammen for frontfaget har blitt regnet ut.

Hovedorganisasjonen Unio, som blant annet har Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund som medlemmer, har vært knallharde i kritikken av frontfagsmodellen. På Unios nettsider står det:

«Unios kritikk av frontfagsmodellen er basert på måten modellen er brukt på i 2020 og 2021 i offentlig sektor. Anslaget på den samlede rammen for industrien ble satt vesentlig lavere enn resultatet i begge årene.»

Sunde innrømmer at de bommet på anslaget i disse årene, men da var det pandemi, og han mener at det var helt umulig å finne de korrekte tallene.

Disse årene var preget av stor usikkerhet. At det derfor er helt utrolig at de har truffet så godt over ti år.

Men han pekte også på at de offentlige ansatte i gjennomsnitt har fått litt høyere lønnsvekst enn industrien de siste ti åra.

Etter- og videreutdanning

Årets tariffoppgjør starter sannsynligvis rundt 20. mars. Da kommer Fellesforbundet og Norsk Industri til å møtes for å overrekke kravene. Fristen for frontfagsoppgjøret er 1. april, men siden dette er 2. påskedag vil fristen bli utsatt.

– Fellesforbundet har signalisert at de vil prioritere etter- og videreutdanning i tillegg til lønn ved årets oppgjør. Hva er din reaksjon?

– Det skjer mye etter- og videreutdanning allerede i dag. Spørsmålet er hvor mye av dette som skal skje på bedriftens premisser, svarer Sunde på spørsmålet fra FriFagbevegelse.

Han tror det kommer til å bli tøffe drøftinger rundt dette. Han mener at bedriftene er interessert i langsiktig utvikling av sine ansatte. Ved et skifte i teknologi er det mye billigere å videreutvikle sine ansatte enn på død og liv skal ha inn ny folk.

– Dette er arbeidsgiverne og arbeidstakerne enige om.

Rekordhøye investeringer i industrien

Sunde vil ikke kommentere noe mer om tariffoppgjøret. Han sier at Norsk Industri forholder seg til det Fellesforbundet kommer med.

Et viktig premiss før tariffoppgjøret er hvordan det går med industrien. Sunde kunne vise til tall som viser at industriproduksjonen i Norge er ganske stabil. Samtidig foregår det store investeringer i industrien. I fjor ble det investert over 70 milliarder kroner, og det ligger an til å bli investert like mye i år. Det har aldri tidligere vært investert så mye.

Gode kapitalister

– Dette er spennende i forhold til lønnsoppgjøret. Det er mange som har stilt spørsmålet om hvor blir det av verdiskapingen sa Sunde når han presenterte tallene.

– Her er litt av svaret. Verdiskapningen blir, som gode kapitalister skal gjøre, reinvestert i industrien.

Warning
Annonse
Annonse