Pensjon
Ny AFP må på plass i denne stortingsperioden, krever LO-lederen
I 2018-oppgjøret ble det enighet om en forbedret AFP. Men det tar tid. Heller ikke i år kommer den på plass. LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det haster.
PENSJON FOR SLITERNE: En av de sakene LO har jobbet mest med de siste årene er AFP, sa Peggy Hessen Følsvik.
Kai Hovden
helge@lomedia.no
– Pensjon sikrer arbeidstakere en god og verdig alderdom, og er derfor noe av det aller viktigste vi jobber med. En av de sakene LO har jobbet mest med de siste årene er AFP. Dere som sitter her kjenner mye av bakteppet. For å tette hullene og bygge opp om framtidas tariffavtaledekning, er det nødvendig å få på plass en bedre AFP i tråd med protokollen fra 2018-oppgjøret, sa Peggy Hessen Følsvik til representantskapet i LO tirsdag.
Det betyr at endringer i AFP-ordningen kan komme tidligst ved lønnsoppgjøret i 2024.
AFP betales av alle arbeidsgivere uansett alderssammensetning i bedriften. I dagens ordning har ordningen bare verdi fra man er 53 år til 62 år. Men heller ikke disse har noen garanti for å få del i ordningen.
– Noen vil falle ut etter mange års innbetaling, hvis de mot slutten av yrkeslivet rammes av oppsigelse, omorganiseringer eller langvarig sykdom. Yngre som skifter til en jobb uten ordningen, får ikke uttelling for yrkeshistorien i dagens ordning. Noen arbeidsgivere bruker dette som argumenter mot å inngå tariffavtale, sa LO-lederen.
Aktuelt: LO krever økt kjøpekraft i årets lønnsoppgjør
AFP-floken
Hun mener erfaringene så langt innebærer at endringer i AFP i privat sektor må forhandles i et samordnet hovedoppgjør mellom LO og NHO.
– Bare slik vil nødvendig økonomi og regelendringer komme på plass, var hennes beskjed til representantskapet.
– Fordelen nå er at vi har en regjering som har sagt at den ønsker å løse AFP-floken. Mens den forrige regjeringen satte foten ned, og til og med besto av et parti som ville avvikle hele ordningen. Myndighetene må involveres i et så viktig arbeid. Derfor må en ny AFP må avtales i inneværende stortingsperiode, var hennes klare melding.
Vil advare: Elsa mistet AFP-millionen med tre ukers margin
Knapper og glansbilder
Hun røper at inntektspolitisk utvalg allerede har satt i gang arbeidet med å konkretisere LOs krav til kvalifisering og ytelse i reformert AFP, slik at representantskapet kan vedta disse. Til slutt skal medlemmene få si sitt i en uravstemning.
Det var imidlertid ikke bare jubel i salen i forhold til LO-lederens signaler om AFP.
Steffen Høiland, Fellesforbundet, ville ikke være med å binde opp et framtidig representantskap til å vedta et samordnet oppgjør i 2024.
Han mener også utredningen om AFP ikke er bra nok.
– Det er vesentlige spørsmål i denne utredningen vi ikke har fått svar på, både i forhold til ytelse, opptjening, finansiering og så videre. Det hjelper ikke å få litt til hvis det er snakk om knapper og glansbilder, mente Høiland.
– Kanskje vil det være bedre å forbedre dagens AFP og tette hullene i den eksisterende ordningen, la han til.
Pass på: Disse AFP-fellene må du unngå
Et gyllent kompromiss
Christopher Beckham, forbundsleder i HK, poengterte imidlertid viktigheten av å peke en retning.
– Dagens AFP-modell fungerer ikke godt nok. De er kvinner. De har stått i front. Mange jobber deltid. På betongen. De har ikke helse til å stå i arbeidslivet tiden ut. Dagens ordning er god. Men altfor mange faller utenfor, sa Christopher Beckham.
– Jeg vil at vi skal ha et godt arbeidsliv, en lønn å leve av og en verdig pensjon, poengterte han.
Han ville aller helst hatt samordnet oppgjør og et AFP – oppgjør i år. Men han gikk med på det han kaller et gyllent kompromiss.
– Representantskapet i 2024 kan bestemme hva de vil. Men det er viktig at vi peker ut en retning. Mine medlemmer og offentlige ansatte trenger en ny AFP. Vi vil ha et LO som går i front. Vi vil ikke bare ha et anstendig arbeidsliv, men også en anstendig pensjonstid, poengterte han.
Sto på forslaget
Peggy Hessen Følsvik brukte mye av sitt svarinnlegg på nettopp AFP – fordi så mange var opptatt av det.
– I dag har alle LOs forbund en sterk interesse i AFP, også forbundene i offentlig sektor. Det er helt naturlig at alle forbundene er med på dette. Det må skje i et samordnet oppgjør. Vi er best sammen. Et alternativ er å lukke den. Nå har vi muligheten med en rødgrønn regjering. Det er en mulighet vi må benytte oss av, poengterte LO-lederen.
Hun presiserte også at utredningen som det vises til, er nettopp en utredning.