SENTRALE FORHANDLINGER: Her møtes LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid til forhandlinger i lønnsoppgjøret for 2019.
Erlend Angelo
Lønnsdannelse:
Ny OECD-rapport: Kollektive forhandlinger er bra for business, bra for arbeidstakerne og motvirker økonomiske ulikheter
Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) roser den nordiske modellen i en ny rapport.
ragnhild@lomedia.no
Kollektive forhandlinger – ja, selve fagbevegelsens eksistens – har ikke alltid blitt omtalt i et fordelaktig lys i OECDs tidligere rapporter. Denne gangen er det annerledes.
Det mener fagbevegelsens rådgivende komité til OECD, TUAC, etter at Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) nylig la fram en ny rapport om kollektive forhandlinger i medlemslandene.
Det er mange år siden sist OECD ga ut en egen rapport om dette temaet, påpeker Fagbevægelsens hovedorganisasjon i Danmark på sine hjemmesider. Og i årets rapport anerkjenner organisasjonen i større grad enn før at kollektive forhandlinger bidrar positivt både til bedriftene og til samfunnet.
En nøkkel til et velfungerende arbeidsmarked
Rapporten «Negotiating our way up» konkluderer blant annet med at:
• Kollektive forhandlinger som foregår på tvers av bedrifter og bransjer er en nøkkel til et velfungerende arbeidsmarked.
• Dette gir lavere arbeidsledighet – også for unge, kvinner og lavt utdannede – sammenlignet med land der forhandlinger primært skjer på virksomhetsnivå.
• Forhandlinger på sektor- og bransjenivå gir mindre økonomiske forskjeller i samfunnet.
• I land med høy tariffavtaledekning og god dialog mellom arbeidslivets parter, har arbeidstakerne et bedre arbeidsmiljø og høyere jobbkvalitet enn i andre land.
Kombinasjon av sentrale og lokale oppgjør
Det er først og fremst kollektive forhandlinger som skjer på tvers av bedrifter og bransjer, som OECD anerkjenner betydningen av. Det er dette som skjer i Norge når LO og NHO møter hverandre til forhandlinger i lønnsoppgjøret. Vilkårene de blir enige om, vil gjelde for et stort antall arbeidstakere i en lang rekke bedrifter. Slike bransjeoverskridende forhandlinger har altså positiv påvirkning både på bedriftene, på samfunnet og på arbeidstakerne, slår OECD fast.
Fafo: – Den norske modellen gir oss et fortrinn
I Norge blir det sentrale oppgjøret gjerne etterfulgt av lokale lønnsoppgjør på den enkelte bedrift, og nettopp denne modellen fremheves av OECD som særlig gunstig. Ifølge OECD oppnås de beste resultatene – både når det gjelder sysselsetting, produktivitet og lønninger – når sektoravtaler legger de brede rammene, mens detaljene overlates til forhandlinger på bedriftsnivå. Foruten Norge trekker OECD fram Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland som eksempler på land som har lyktes med dette.
Forhandler kun på den enkelte bedrift
Men i to tredeler av OECD-landene er ikke dette den dominerende modellen. Her foregår kollektive forhandlinger først og fremst på virksomhetsnivå. Og mange OECD-land har beveget seg mot mer desentralisert lønnsdannelse de siste to tiårene.
Andelen fagorganiserte har gått ned i 28 av 32 europeiske land
Videre uttrykker OECD bekymring for at den sosiale dialogen svekkes i mange land. I 1985 var i snitt 30 prosent av arbeidstakerne i OECD-landene fagorganisert. I dag er denne andelen sunket til 16 prosent. Andelen som er dekket av en tariffavtale, har også sunket fra i snitt 46 prosent i 1985 til 32 prosent i dag.
Kollektiv forhandlingsrett for næringsdrivende
Behovet for en koordinert lønnsdannelse har imidlertid ikke blitt mindre. Tvert imot anbefaler OECD at medlemslandene tar grep for å sikre at lovverket og systemene for kollektive forhandlinger er tilpasset dagens virkelighet på arbeidsmarkedet.
Hauglie: Den norske modellen er et eksempel til etterfølgelse
Et eksempel som nevnes i rapporten, er selvstendig næringsdrivende som befinner seg i en juridisk gråsone fordi de i sin virksomhet ligner mye på vanlige arbeidstakere. Her kan det være behov for nye reguleringer som sikrer kollektiv forhandlingsrett til en sårbar gruppe selvstendig næringsdrivende, påpeker OECD i rapporten.
Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD)
• En organisasjon for økonomisk samarbeid mellom 36 industriland.
• Består av 26 europeiske land i tillegg til USA, Canada, Mexico, Chile Tyrkia, Israel, Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand.
• OECDs oppgave å fremme økonomisk vekst i medlemslandene, samarbeide om å stabilisere økonomien, og å bidra til å utvide verdenshandelen.
• Blir av og til omtalt som «rikmannsklubben», ettersom medlemslandene langt på vei er de rikeste landene i verden.
Kilde: Store norske leksikon
Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD)
• En organisasjon for økonomisk samarbeid mellom 36 industriland.
• Består av 26 europeiske land i tillegg til USA, Canada, Mexico, Chile Tyrkia, Israel, Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand.
• OECDs oppgave å fremme økonomisk vekst i medlemslandene, samarbeide om å stabilisere økonomien, og å bidra til å utvide verdenshandelen.
• Blir av og til omtalt som «rikmannsklubben», ettersom medlemslandene langt på vei er de rikeste landene i verden.
Kilde: Store norske leksikon
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
Stian Lysberg Solum / NTB