JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gruvene i Sokndal, Sør-Varanger, Engebøfjellet og Kvalsund:

Ny optimisme for norske gruver: Permitterte arbeidere er tilbake i jobb og nye stillinger lyses ut

I gruva Titania i Sokndal er rundt 200 arbeidere tilbake på jobb etter fire måneders permittering. Og i Kirkenes søker Sydvaranger AS etter 140 gruvearbeidere for gjenåpning på nyåret.
TILBAKE: Maskinene er i gang igjen i dagbruddet til Titania i Sokndal. Nå håper bedriften på å lande kontrakter som sikrer framtidige leveranser av ilmenitt.

TILBAKE: Maskinene er i gang igjen i dagbruddet til Titania i Sokndal. Nå håper bedriften på å lande kontrakter som sikrer framtidige leveranser av ilmenitt.

Sissel M. Rasmussen

merete.holtan.garte@lomedia.no

– Nå er optimismen tilbake, rapporterer Frank Toks fra Titania i Rogalands-kommunen Sokndal.

Toks er hovedtillitsvalgt i Sandbekk Grubearbeiderforening og måtte i begynnelsen av april i år se at de rundt 200 ansatte ble permittert i en firemåneders periode.

I midten av august var arbeiderne tilbake igjen, til god stemning og tomme siloer.

Tre ekstra leveranser

Etterspørselen etter ilmenitt, som hentes ut i dagbruddet, viste seg nemlig å være større enn antatt i perioden gruva holdt produksjonsstopp. Foruten planlagte skipninger gikk det i permitteringsperioden ut enda tre leveranser – til India, Sør-Korea og Kina.

p

Dette var snakk om enkeltleveranser, men nå jobber bedriften med å få på plass en mer langsiktig kontrakt i Asia.

– Vi må satse på Kina, sier en optimistisk klubbleder Frank Toks, som merker at også kollegene preges av nytt håp.

Saken fortsetter under bildet.

GLAD: Hovedtillitsvalgt i Sandbekk Grubearbeideforening Frank Toks forteller at flere tidligere ansatte søker seg tilbake til jobbene sine på Titania.

GLAD: Hovedtillitsvalgt i Sandbekk Grubearbeideforening Frank Toks forteller at flere tidligere ansatte søker seg tilbake til jobbene sine på Titania.

Ylva Seiff Berge

Flere vil tilbake

Da varselet om permittering kom – i god tid før april – var det nemlig mange av bedriftens ansatte som begynte å se seg om etter andre jobber. Nå, når siloene er tomme og produksjonen skal opp i et tempo som sysselsetter tre skift i døgnet, trenger Titania igjen arbeidskraft og har lyst ut stillinger som ble forlatt.

Og flere av de som sa opp, søker nå på sine egne jobber.

– Vi hadde tidligere en femskiftsordning med arbeid døgnet rundt, så vi går fremdeles på lavgir. Men folk merker optimismen, og søker seg tilbake til jobbene sine, sier Frank Toks.

Sydvaranger gruve søker etter folk

I Sør-Varanger kommune i Finnmark er det også optimisme. Kirkenes-gruvene, med dagbrudd som strekker seg en hel mil gjennom kommunen, skal gjenåpnes, og Agenda Magasin skriver at 140 gruvejobber nå er utlyst av Sydvaranger AS.

I januar er det oppstart for ledelse og administrasjon, mens maskinførere og arbeidere etter planen skal starte i april.

p

Gjenåpningen betyr en videreføring av over hundre års industrihistorie. Sydvaranger gruve åpnet første gang i 1906, men bukket under for sviktende jernpris i 1997. Den var i drift igjen fra 2009, men i 2015 var det nok en gang stopp.

Høsten 2018 kom gladmeldingen om at et amerikansk gruveinvesteringsfond går inn med kapital til nyåpning, med en forventet levetid på minst 20 år for gruva.

På sikt er det ventet at Sydvaranger gruve skal gi rundt 400 arbeidsplasser i Kirkenes, skriver High North News.

Kvalsund og Nussir venter på grønt lys

I Kvalsund kommune lenger sørvest i Finnmark, styrer Nussir-direktør Øystein Rushfeldt mot åpning av det som skal bli en av Europas største kobbergruver. Rushfeldt har jobbet mot dette målet i mange år, men venter stadig på de nødvendige tillatelser for å starte opp.

I februar i år ga Nærings- og fiskeridepartementet driftskonsesjon til Nussir ASA, men Sametinget mener regjeringen ikke tar hensyn til reindrift, fiske og miljø i saken, og har klaget vedtaket inn til Kongen i statsråd.

Nå venter Øystein Rushfeldt igjen på et vedtak fra regjeringen.

– Vi hadde håpet på et svar før sommeren – nå tror vi det kommer i løpet av høsten. Og vi har troen på at driftskonsesjonen opprettholdes. Etter alle de rundene som har vært i denne saken, er det vanskelig å tro at noe annet kan skje, sier Nussir-direktøren til Arbeidsmanden.

Saken fortsetter under bildet.

Nussir-direktør Øystein Rushfeldt jobber iherdig mot åpning av det som skal bli en av Europas største kobbergruver i Kvalsund.

Nussir-direktør Øystein Rushfeldt jobber iherdig mot åpning av det som skal bli en av Europas største kobbergruver i Kvalsund.

Roy Ervin Solstad

Vil ha nullutslipp av CO2

Han har såpass tro på grønt lys at han og Nussir har fortsatt de tekniske studiene, som enkelt forklart er en oversikt over alt som må på plass før spaden settes i jorda. Disse studiene er ekstra krevende fordi Nussir har tøffe ambisjoner om å bli en av de mest miljøvennlige gruvene i verden.

Arbeidsmanden har tidligere skrevet om at gruvebedriften undersøker muligheten for at alle maskiner som blir brukt i gruvedriften, skal gå på strøm og dermed bli fossilfrie. Nå går Øystein Rushfeldt så langt som å si at Nussir vil bli den første gruva i verden som overhodet ikke har utslipp av CO2.

Koster flere hundre millioner

– Det er en veldig stor teknisk utfordring. Å realisere det CO2-frie alternativet vil koste 300 millioner kroner ekstra, opplyser Rushfeldt.

Nussir har derfor søkt Enova om støtte på 150 millioner kroner til prosjektet. De øvrige tekniske studiene finansieres med penger fra aksjonærer.

p

– Vi har fortsatt studiene for full musikk. Den risikoen tar vi. Vi regner med å være ferdige nå i høst, omtrent samtidig som svaret fra regjeringen kommer. Vi har jo trua, gjentar Øystein Rushfeldt.

Får Nussir sitt ja, blir neste utfordring å hente inn tilstrekkelig kapital til å starte opp.

– Vi kan ikke gå aktivt ut i kapitalmarkedet før vi får et endelig ja fra regjeringen.

Engebøfjellet: Ny storkommune vil ha et ord med i laget

Nordic Mining ASA er et annet gruveselskap som venter på driftskonsesjon. Selskapet vil ta ut mineralene rutil, kvarts og litium i Engebøfjellet i Hordaland, og søkte i februar i år Direktoratet for mineralforvaltning om konsesjon. Saken ble sendt ut på høring i 7. august, med høringsfrist satt til 15. september, men nå kan kommunereformen skape forsinkelser, skriver Bergens Tidende.

Jubler for gruve-ja

Dagens hjemkommune for gruveprosjektet er nemlig Naustdal, mens ny vertskommune blir Sunnfjord. Storkommunenes sju politiske partier ber nå om at høringsfristen for driftskonsesjonen settes på vent til etter at det nye kommunestyret er på plass og har mulighet til å uttale seg.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse