Israels okkupasjon
Ny rapport: Oljefondet har nå 220 milliarder kroner i selskaper tilknyttet israelske bosettinger
Regjeringen vil ikke instruere Oljefondet til å selge seg ut av selskaper som profitterer på Israels ulovlige okkupasjon.
Av 800 europeiske finansinstitusjoner har Oljefondet mest investert i selskaper tilknyttet israelske bosettinger. Regjeringen vil ikke be Nicolai Tangen selge fondets investeringer.
Bernat Armangue/AP/NTB/Leif Martin Kirknes
yngvil@lomedia.no
Koalisjonen Don´t Buy Into Occupation har sjekket investeringene til over 800 europeiske finansinstitusjoner.
Oljefondet investerer mest av alle disse i mange selskaper som tjener penger på Israels okkupasjon av palestinsk land, kommer det fram av en rapport som lanseres tirsdag.
Don´t Buy Into Occupation avdekker at Oljefondet har investert over 220 milliarder kroner i slike selskaper og konserner.
(Se hele lista i faktaboksen under).
Halvparten av selskapene er «svartelistet» av FN fordi de er involvert i de ulovlige bosettingene.
Rapporten påpeker at mange av selskapene også har aktiviteter som ikke har noe med bosettingene å gjøre.
LO, Fagforbundet, Handel og Kontor og Norsk Folkehjelp er med i Don´t Buy Into Occupation.
Sjekk lista over alle selskapene her
• Ifølge Don´t Buy Into Occupation har Oljefondet nesten 20 milliarder dollar investert i de 42 selskapene på lista under.
1. Siemens
2. The Coca-Cola Company
3. Cisco Systems
4. Caterpillar
5. Booking Holdings
6. Vinci
7. IBM
8. Motorola Solutions
9. Volvo Group
10. Airbnb
11. Expedia Group
12. Carlsberg
13. Syensqo
14. WSP Global
15. Heidelberg Materials
16. Alstom
17. Cemex
18. Carrefour
19. Bank Hapoalim
20. Hewlett Packard Enterprise (HPE)<
21. Orbia
22. TUI Group
23. Israel Chemicals (ICL Group)
24. MAN Group
25. Hyundai Heavy Industries
26. Bank Leumi
27. Mizrahi Tefahot Bank
28. TKH Security / TKH Group
29. CNH Industrial
30. Bezeq Group
31. Trip Advisor
32. Hilan Group
33. Israel Discount Bank
34. CAF
35. Paz Oil Company
36. Shufersal
37. Rami Levy Chain Stores Hashikma Marketing 2006
38. Villar International
39. Matrix IT
40. Re/Max Holdings
41. Partner Communications
42. Delta Galil Industries
• Don´t Buy Into Occupation bygger på denne databasen, men har også andre selskaper med i sin oversikt.
Kilde: Don´t Buy Into Occupation (2024)
FN-domstolen: Medlemslandene skal hindre slike investeringer
Israels okkupasjon og bosettingsaktivitet i Palestina er ulovlig, fastslo dommerne i Den internasjonale domstolen i juli i år.
Alle FNs medlemsland er forpliktet til å gjøre tiltak for å hindre handel eller investeringer som bidrar til «å opprettholde den ulovlige situasjonen som Israel har skapt i det okkuperte palestinske territoriet», minnet FN-domstolen om i sin rådgivende uttalelse.
Ingen endring i Oljefondets mandat
– Hvordan reagerer Oljefondet på at Fondet igjen topper denne lista, særlig med tanke på den rådgivende uttalelsen i Den internasjonale domstolen i sommer, som fastslo at både bosettingsaktiviteten og okkupasjonen er ulovlig ?
«Vi registrerer at det er laget en ny rapport, og problematikken den tar opp er vi selvsagt er kjent med», svarer Line Aaltvedt, kommunikasjonssjef i Oljefondet, i et e-postsvar til FriFagbevegelse.
– Er det slik at rammeverket som Oljefondet er underlagt hindrer Fondet i å handle i tråd med FN-domstolens rådgivende uttalelse fra i sommer?
«Fondet investerer i henhold til mandatet fra Finansdepartementet, og det har ikke vært noen endring i mandatet siden i sommer», svarer Aaltvedt.
I henhold til mandatet, har Etikkrådet ansvaret for å gjøre vurderinger av selskaper opp mot de fastsatte etiske retningslinjene, og gi anbefalinger om observasjon og utelukkelse.
Regjeringen skjerpet sitt råd
Støre-regjeringen skjerpet nylig sitt råd til norsk næringsliv om å avstå fra handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosettingene.
Hvordan praktiserer Finansdepartementet dette rådet? Finansdepartementet legger nemlig føringene for Oljefondet.
FriFagbevegelse spør finansminister Trygve Slagsvold Vedum om han nå vil instruere Oljefondet til å selge seg ut av selskapene som er involvert i de israelske bosettingene.
Lite tyder på det.
Statssekretær Ellen Reitan (Ap) svarer, og kaster ballen til Etikkrådet for Oljefondet.
«Det er Etikkrådet som vurderer selskaper opp mot de etiske retningslinjene», svarer hun i et e-postsvar.
– Hva gjør regjeringen for å endre rammeverket til Oljefondet slik at Fondet kan handle i tråd med FN-domstolens rådgivende uttalelse fra i sommer, som fastslår at okkupasjonen er ulovlig og bosettingene ulovlige?
Statssekretær Reitan viser igjen til Etikkrådet, som «har satt i verk en bredere gjennomgang av selskaper i fondets portefølje med tilknytning til okkupasjonen og av selskaper med ulik tilknytning til bosettingene», etter uttalelsen fra FN-domstolen i juli.
Det kan være grunnlag for å ekskludere noen flere selskaper fra Oljefondet, «først og fremst selskaper knyttet til folkerettsbrudd på Vestbredden og Gaza», skrev Etikkrådets leder i et brev til Finansdepartementet i august.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet, har et selvstendig ansvar for forhåndsfiltrering og nedsalg i selskaper som bidrar til folkerettsbrudd i konfliktområder som Palestina
– Hvis det er tvil om hvor grensen går, må Finansdepartementet tydeliggjøre NBIMs ansvar på dette området i mandatet for forvaltning av statens pensjonsfond utland, sier Følsvik
Vil du lese mer på FriFagbevegelse om noen av de aktuelle selskapene som Oljefondet har investert i?