JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljebransjen er blitt kresen

De trenger fremdeles ingeniører, men er mer kresne enn tidligere. Arbeidsgiverne på oljemessa i Stavanger vil ha de beste, spesialistene og de mest erfarne.
DRØM: Den svenske kapteinen Amos Hedstrøm drømmer om ta steget videre etter å ha jobbet 20 år i den svenske hæren. Drømmen er en jobb på plattform. Da gjelder det å skille seg ut.

DRØM: Den svenske kapteinen Amos Hedstrøm drømmer om ta steget videre etter å ha jobbet 20 år i den svenske hæren. Drømmen er en jobb på plattform. Da gjelder det å skille seg ut.

Alf Inge Molde

frifagbevegelse@lomedia.no

Iført en knallblå t-skjorte med påskriften «Swedish army captain looking for offshore work» trenger man ikke være i tvil om hvorfor Amos Hedberg har reist over 1000 kilometer fra Härnösand i Sverige til oljemessen ONS i Stavanger.

– Jeg er her for å fullføre ungdomsdrømmen om å jobbe på plattform. Nå har jeg jobbet i den svenske armeen i 20 år, og er klar for å få jobbe med noe som er både praktisk, heftig, gøy og interessant. Jeg liker utfordringer, å løse problemer og å jobbe i krevende miljøer, sier han.

På ryggen har han trykket CV-en sin, i tillegg har han trykket opp en firesiders flyer om seg selv. I august 2015 har han alle sertifikatene og kursene han trenger for å kunne oppfylle drømmen.

– Hjelper t-skjorta?

– Den er supernyttig. Det er det beste jeg har gjort denne uken, sier den jobbsøkende kapteinen til tidsskriftet LO Ingeniør.

Endring

Svensk optimisme til tross, det er «change» som er temaet og den store snakkisen på verdens nest største oljemesse. Oversatt betyr det kutt og nedbemanninger for mange. Ifølge Stavanger Aftenblad kan så mange som 20.000 oljejobber forsvinne i nær framtid. Likevel forteller mange at de ser etter gode ingeniører.

– Vi rekrutterer ikke i stort antall, og ser at mange rundt oss har begynt å nedbemanne. Men Kvaerner har fortsatt behov for flinke ingeniører, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen.

Selskapet er eksperter på plattformdekk, oppstrøms og nedstrøms landanlegg og plattformunderstell i betong og stål, med hele verden som marked. Fram til 2012 satset Kvaerner også tungt på å sveise stålunderstell til offshorevindmøller, men trakk seg ut på grunn av kommersielle utfordringer i næringen.

– Hva er beskjeden til studenter som kommer med søknader i hånden?

– At Kvaerner er et kjempespennende sted å jobbe. Slagordet vårt er at vi leverer krevende, men fantastiske prosjekter. Og vi trenger å rekruttere kontinuerlig, sier Andersen. 1.300 av selskapets 2.800 ansatte er ingeniører.

Spesialister - ja, takk.

Den internasjonale subseagiganten FMC Technologies har ikke mange ledige stillinger i Norge for øyeblikket, men noen er det. I februar ble det kjent at selskapet kutter 130 stillinger på Kongsberg og i Asker, stort sett innen stab og støttefunksjoner, for å bedre lønnsomheten. Likevel er selskapet ute etter nye talenter, sier PR-sjef Patrick Kimball.

– Vi trenger et vidt spekter av ingeniører, først og fremst innen subsea engineering. Da snakker vi om spesialister innen for eksempel elektro, mekanisk, material, hele pakken. Når studenter spør hvilke typer ingeniører vi trenger, sier vi ja, sier Kimball. Han forteller at subseamarkedet er i stadig vekst med nye funn på dypt vann i både Afrika og Brasil, for ikke å glemme Mexicogolfen og på norsk sokkel. Derfor er det god grunn til å være optimistisk.

– Utfordringen er å finne erfarne ingeniører med spisskompetanse, sier han.

– Oljeselskapene krever kostnadskutt for å få lønnsomhet i prosjektene sine. Er det selskaper som FMC som har tatt for hardt i?

– Dette er ikke et problem som skyldes operatørselskaper eller leverandører som oss, det er et felles problem som har økt i takt med mer avanserte og krevende prosjekter. Vi tror at mye kan oppnås gjennom samarbeid og standardisering, som gir raskere, lettere og billigere utbyggingsløsninger enn skreddersøm, sier Kimball.

Utfordringen er å finne erfarne ingeniører med spisskompetanse

Patrick Kimball, FMC Technologies

Annonse
Annonse