Oljeindustrien
Oljeindustrien ber om skatteutsettelse, men mangler politisk støtte: – Ap nøler mest når krisa er verst
Regjeringen vil utsette vedtaket om tiltak for oljeindustrien til juni, mens mange leverandører er i en akutt situasjon.
Konserntillitsvalgt i Aker, Torstein Tranøy mener at det ikke er noen grunn til å tenke seg ytterligere om før en endrer avskrivningsreglene for oljeindustrien.
Erlend Angelo
torgny@lomedia.no
– Dette forslaget vil ikke koste staten noen ting, og vil kunne redde mange arbeidsplasser, sier konserntillitsvalgt i Aker, Atle Tranøy.
Forslaget Tranøy nevner, er å gjøre om på avskrivningsreglene for oljebransjen. I dag kan oljeselskapene skrive av investeringene over seks år.
Hele oljebransjen har foreslått å endre skattereglene slik at hele investeringen kan skrives av det året investeringen foretas.
Venter til revidert
Regjeringa har signalisert at tiltak rettet mot oljeindustrien kommer i revidert nasjonalbudsjett som blir fremmet i midten av mai, men ikke vedtatt før i midten av juni.
– Det er altfor lenge til, mange leverandører er i en akutt situasjon, sier Tranøy.
Fremskrittspartiet og Senterpartiet har sagt at de støtter forslaget. Svaret fra Arbeiderpartiet lar vente på seg.
– Arbeiderpartiet skal være garantisten for utvikle, ikke avvikle oljeindustrien og så nøler de mest når krisa er verst, sier Tranøy.
Hvis Arbeiderpartiet hadde støttet forslaget så hadde det vært flertall i Stortinget for det.
All avskrivning på ett år
Avskrivning betyr å trekke fra utgiftene til investeringene fra inntektene. Når en investering avskrives får bedriften lavere inntekt, og betaler dermed mindre i skatt. Hvis bedriften fordeler utgiftene over seks år, vil den betale mindre skatt i seks år. Hvis hele avskrivningen skjer første året, vil bedriften betale lite skatt det året. Det vil gi bedre økonomi det året. De neste fem årene vil inntektene bli høyere, og bedriften vil betale mer skatt.
Endringene i avskrivningsreglene vil redusere selskapets skattegrunnlag. Ved å foreta avskrivning samme år som investering foretas påvirkes prosjektenes «break-even-pris» og økonomi positivt, og prosjekter som nå er stanset vil kunne gjennomføres. For staten betyr det en forskyvning av skatteinntektene, men ikke at inntektene faller bort. Med break-even-pris, menes den oljeprisen som gjør prosjektet lønnsomt.
Hele oljebransjen støtter
Forslaget kommer opprinnelig fra Norsk olje og gass, men har fått støtte fra hele oljebransjen gjennom samarbeidet i KonKraft. Både arbeidsgiverne og fagbevegelsen støtter forslaget.
– Dette vil gi Staten de samme skatteinntektene, til og med litt mer, fordi Staten unngår en rentekompensasjon, forklarer Tranøy.
Framskynder det grønne skiftet
Han peker på flere andre positive effekter. Når oljeselskapene investeres blir det virksomhet i leverandørindustrien og i oljeservice. Dette bedrer skattegrunnlaget. I tillegg slipper en utgiftene som følger med oppsigelser og permitteringer.
– Foreslår dere andre tiltak?
– Ja, vi foreslår å framskynde nye grønne investeringer, svarer Tranøy og trekker fram havvind, CO₂-fangst og lagring, hydrogenproduksjon og havmerder til fiskeoppdrett.
Tranøy understreker at det er nødvendig å bevare denne industrien fordi den utgjør en sentral del av teknologi-, kompetanse- og kapasitetsgrunnlaget for å gjennomføre det grønne skiftet.
Venter på regjeringa
Arbeiderpartiets Hadia Tajik skriver i en epost til FriFagbevegelse at det er veldig viktig for Ap å støtte olje-, gass- og leverandørindustrien.
– Det er en sentral motor for verdiskapingen til landet, de bygger avgjørende kompetanse og utgjør viktige arbeidsplasser. Vi ønsker et investeringsvennlig skatteregime. Endringer i oljeskatten må vurderes opp mot andre tiltak som kan utløse investeringer og sikre arbeidsplasser for selskapene, verftene og arbeidsplassene det her er snakk om. Vi kommer til å gå ansvarlig til verks her.