JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO i Oslo anbefaler å stemme MDG:

Oljeminister krever avklaring fra LO-sjefen om MDG-omfavnelse

Frp-statsråden vil vite om LO nasjonalt også vil anbefale medlemmene sine å stemme Miljøpartiet De Grønne.
Energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) kritiserer forskning som viser at oppgradering av eksisterende kraftverk lønner seg stort.

Energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) kritiserer forskning som viser at oppgradering av eksisterende kraftverk lønner seg stort.

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

Mandag skrev FriFagbevegelse at LO i Oslo for første gang inkluderer Miljøpartiet De Grønne i sin anbefaling til medlemmene om hvem de bør stemme.

p

I år anbefaler LO i Oslo sine medlemmer å stemme enten Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Senterpartiet, eller MDG ved kommunevalget.

– Vi er veldig fornøyde med helheten i politikken som har vært ført av byrådet, i samarbeid med Rødt, sier LO i Oslo-leder Ingunn Gjerstad til FriFagbevegelse.

Det fikk olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg til å reagere.

– Oppsiktsvekkende

Han krever nå en avklaring fra LO-sjefen selv om hva Norges største arbeidstakerforeningen mener om MDG.

– Er det så oppsiktsvekkende at LO i Oslo vil at det rødgrønne byrådet gjenvelges?

– Nei, det er ikke det som er det oppsiktsvekkende, men at LO ser på MDG som et naturlig styringsalternativ. Det er spesielt interessant i Oslo, der minst 17.000 er tilknyttet petroleumsindustrien. LO anbefaler altså å stemme på de som har den tydeligste stemmen mot disse arbeidsplassene, sier Freiberg til Dagsavisen.

– Jeg vil gjerne vite hva Hans-Christian Gabrielsen mener om dette. Støtter LO nasjonalt anbefalingen er det et oppsiktsvekkende taktskifte, mener Frp-statsråden.

Det er ingen nye vedtak fra LO sentralt som innebærer en omfavnelse av MDG, men Freiberg vil likevel ha en tydelig avklaring på vegne av de 170.000 som jobber i petroleumsnæringen nasjonalt.

– Et paradoks

– LO i Oslo er ikke uten betydning i den nasjonale debatten. Og når 17.000 i Oslo har jobber tilknyttet petroleumsindustrien, så er det et paradoks at LO anbefaler å stemme på MDG, som er så tydelig som de er i oljepolitikken, legger Frp-statsråden til.

p

– Frp samarbeider med Ap i Sandnes. Det betyr vel ikke at Frp nasjonalt ønsker å samarbeide med Jonas Gahr Støre?

– Nei, men Ap har tross alt en oljepolitikk som er noenlunde på linje med oss. Derfor er det en himmelvid forskjell på det og en LO-omfavnelse av MDG. Sandnes kommune ønsker petroleumsnæringen velkommen i byen. Jeg har ikke registrert samme entusiasme fra MDG i Oslo, tvert imot, sier Freiberg.

– Grønn populisme

Det er helt klart ulike meninger om MDG internt i LO. På andre siden av fjellet sitter Roar Abrahamsen, og leder Fellesforbundets største avdeling. Han vil ikke anbefale noen å stemme MDG.

– Jeg går for det gode tradisjonelle rødgrønne samarbeidet: Sp, SV og Ap, sier Abrahamsen.

Han begrunner det med at han representerer en fagforening hvor mange er tilknyttet industrien.

– Hva som går gjennom hodene til de LO i Oslo kan ikke jeg svare for, men jeg opplever ikke at Miljøpartiet De Grønne er et spesielt industrivennlig parti. De er mest opptatt av å kommunisere populisme om det grønne skifte. Hva det grønne skiftet innebærer for industrien kan de ikke svare på, sier fagforeningstoppen.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagsavisen å få en kommentar fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til denne saken.

Annonse
Annonse