Ny organisering av SAS
Oppsagte flygere går til sak mot SAS for brudd på arbeidsmiljøloven
Svensk fagforening saksøker SAS etter omorganiseringen som har ført til at oppsagte flygere ikke får tilbake jobbene sine. Også Parat i Norge har varslet søksmål.
Også det norske fagforbundet Parat har varslet søksmål mot SAS på vegne av oppsagte flygere.
Emmie Olivia Kristiansen
Under koronapandemien har SAS sagt opp hundrevis av flygere. De regnet med å bli ansatt igjen når flytrafikken igjen tok seg opp, men i stedet må de søke arbeid på nytt i nyopprettede selskaper innen SAS-konsernet.
Flygernes fagforeninger anklager SAS for brudd på arbeidsmiljøloven, og nå forberedes det søksmål mot selskapet både i Norge, Sverige og Danmark, opplyser leder Martin Lindgren for Svensk Pilotförening til SVT.
Bakgrunn: Oppsagte piloter raser: – SAS har brukt alle skitne grep det er mulig å benytte seg av
Danmark først ut
– SAS drar i gang denne virksomheten først i Danmark, og det er her vi først vil prøve saken rettslig, sier han.
Ifølge Lindberg bryter SAS-opplegget mot kollektive avtaler.
Også det norske fagforbundet Parat har varslet søksmål mot SAS på vegne av oppsagte flygere.
– Vi ønsker å kjøre disse rettslige prosessene i hvert land om nødvendig og har hatt de første formelle prosessmøtene med SAS om saken, sier leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, til NTB.
Fortviler
Han har tidligere anklaget SAS for å ha etablert datterselskapene SAS Connect og SAS Link i et forsøk på å organisere seg vekk fra inngåtte avtaler. Slik kan selskapet kvitte seg med ansatte som ellers ville ha krav på gjenansettelse etter pandemien, mener han.
– Vi fastholder at SAS bryter med våre avtaler og organiserer seg vekk fra opplagte forpliktelser, samtidig som vi fortviler over den etiske og moralske standarden som vår ledelse nå har lagt seg på. Det er kanskje det mest bekymringsverdige i et lengre perspektiv, sier Skogvang.
Krever myndigheter på banen
I Sverige har pilotforeningen ved flere tilfeller krevd at den svenske regjeringen skal gripe inn ettersom den svenske staten er SAS' største aksjeeier.
Sveriges næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson sier i en skriftlig kommentar til SVT at «selskapets operative modell er et spørsmål for SAS' ledelse».
Konflikten har ført til demonstrasjoner både i Norge, Sverige og Danmark.
Les også: SAS-pilotene har Stortinget i ryggen: – Vi støtter dere i denne kampen