JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overleverte kravene: LO-lederen lover å kjempe for slitertillegg for de som må gå av tidlig

Hans-Christian Gabrielsen liker ikke at de som må gå av tidlig straffes dobbelt. Han lover å kjempe for bedre ordninger for denne gruppen.
Hans-Christian Gabrielsen og Kristin Skogen Lund.

Hans-Christian Gabrielsen og Kristin Skogen Lund.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

– Det er i alle fall mange store spørsmål som det skal forhandles om, og som det er lagt fram krav om. Det blir absolutt krevende, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.no.no

Hele LO-delegasjonen satt på plassen sin etter riktig rangordning da NHO-delegasjonen ankom møterommet, oppkalt etter Gustav Vigeland, med NHO-direktør Kristin Skogen Lund i baktroppen.

Så overleverte de hver sin kravliste, før pressen ble vist ut av forhandlingsrommet.

Først tirsdag morgen starter selve forhandlingene. Og det blir noen intense dager, fram til torsdag i neste uke.

Avtalefestet pensjon, offentlig pensjon, lønn og reise, kost og losji er det som vil skape tøffe forhandlinger.

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

Slitertillegg

– Evalueringen som er utført viser at AFP har fungert bra. Flere står lenger i jobb, og en del lavtlønte løftes, Men så peker også evalueringen på noen utfordringer.

– Noen faller ut av ordningen på tampen av arbeidskarrieren, fordi det er en kvalifikasjonsordning. Og så ser vi nå hvordan leveårsjusteringen slår inn. Sliterne som ikke kan jobbe lenger straffes hardt økonomisk hvis vi ikke klarer å finne løsninger for dem. Og derfor er spørsmålet om et slitertillegg viktig for oss.

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, som betyr at det ikke bare skal forhandles om lønn, men at alle tariffavtalenes bestemmelser er åpne for revidering.

Forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, tror det blir et vanskelig oppgjør.

– Det er ingen ting som har forandret seg i dag. Vi har et ulikt utgangspunkt, men vi har også litt tid å gjøre det på, sier han til FriFagbevegelse.no.

– Hvis vi ikke blir enige og det ender med en konflikt, er det ikke på grunn av tidsmangel, legger han til.

Han mener det åpenbart er AFP som blir det vanskeligste spørsmålet.

– Det har vi visst lenge. I tillegg har Fellesforbundet sin egen utfordring med reise, kost og losji, mener Andersen, som tror mye først vil komme på plass når Riksmekleren er koblet inn.

Først av alt må partene bli enige om en virkelighetsbeskrivelse. Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, registrerte en litt mer dempet begeistring for den økonomiske situasjonen enn LO-delegasjonen.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund registrerer dog at det er et oppsving i økonomien.

– Det gleder vi oss over. Derfor har vi også sagt at det er rom for en reallønnsvekst. Samtidig er det viktig som sentralbanksjefen sier, at Norge går fra en særstilling til en omstilling. Vi er ikke et annerledes land lenger. Derfor må vi skjele til våre handelspartnere og hvordan utviklingen er der. Den utviklingen ser ut til å ligge på 2,7 prosent. Mellom en prisstigning på 2,0 og handelspartene på 2,7 finns det et løsningsrom, sier Skogen Lund til FriFagbevegelse.no.

Nå starter tariffoppgjøret: Her er nøkkeldatoene

Alt skal omregnes

Det betyr imidlertid ingen lønnsstigning på opp til 2,7 prosent. Alle andre ingredienser i et oppgjør skal nemlig regnes om.

– Du skal kanskje ha tekniske tillegg, lokale lønnstillegg. Vi kan ikke spise så veldig mye av ramma sentralt, for da har vi ikke noe til forbundsvise tilpasninger og lokalt, påpeker NHO-direktøren.

Det er første gang på ti år det er et samordnet oppgjør. Det innebærer at LO og NHO sentralt forhandler, og at vedtakene blir bindende for alle forbundene. Normalen er forbundsvist oppgjør. Det er likevel frontfaget, industrien, som er føringen for dette oppgjøret.

I dag starter lønnsoppgjøret. Dette vil LO kjempe for

Annonse
Annonse