Skatt
Pendler Hamza bor på brakke på jobb. Nå får han skattelette av regjeringen
Hjertesaken for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er gode nyheter for betongarbeideren Hamza Jalal.
– Det er bare rett og rimelig at vi som pendler og bor på denne måten, får en kompensasjon for å være så mye borte fra familie og venner, sier Hamza Jalal til FriFagbevegelse.
Privat
aslak@lomedia.no
Fem år etter at den forrige regjeringa strammet inn på ordningen for pendlere som bor på brakke, gir Støre-regjeringa nå en skattelette til arbeidsfolk som nesten er like mye borte som de er hjemme.
En av dem er betongarbeideren Hamza Jalal (25) fra Oslo.
Han er ukependler og tilbringer jobbdagene på Kollsnes i Øygarden utenfor Bergen. Der er han, som ansatt i entreprenørfirmaet Peab Anlegg, med på å bygge mottaksterminalen for statens milliardprosjekt for CO₂-rensing.
Fra mandag til mandag – altså sju dager i strekk – overnatter han i en brakke på arbeidsplassen. Turnusen er én uke på og én uke av. Hamza lever derfor brakkelivet fullt ut annenhver uke.
– Det er bare rett og rimelig at vi som pendler og bor på denne måten, får en kompensasjon for å være så mye borte fra familie og venner, sier Hamza Jalal til FriFagbevegelse.
Skattefradrag for kost
1. januar i år gjorde regjeringen det gunstigere økonomisk for arbeidsfolk som Hamza. Denne yrkesgruppen får nå skattefradrag for kost ved pendleropphold på brakke med kokemuligheter.
Regjeringen ordlegger seg slik:
«Pendlere som bor på brakke eller pensjonat, gis rett til fradrag for og skattefri dekning av merkostnader til kost – uavhengig om det foreligger kokemulighet.»
Satsen på 177 kroner per døgn blir godt mottatt blant arbeidsfolk. Hamza Jalal, som er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund, er selvsagt blant dem.
– Tid er penger. Derfor er det kjempefint å få skattelette når vi jobber på denne måten. Ting har nemlig en tendens til å stå litt på vent hjemme. Jeg rekker ikke over alt før neste jobbuke begynner, sier han.
Så mye får han i skattelette
Hvor mye pendlere på brakke får i skattelette er avhengig av fraværsdøgnene. Altså hvor mange dager de har vært hjemmefra. Hamza anslår at han har mer enn 140 overnattingsdøgn på brakke i året.
Så mye lavere kan skatten bli for ham hvis utgangspunktet er 140 døgn, ifølge Finansdepartementet:
En pendler som bor på brakke like ofte som Hamza, og har en lønnsinntekt i trinn 2 i trinnskatten, vil få om lag 8.400 kroner i skattelette i året. Hamza tjener rundt 600.000 kroner i året.
En pendler som tilbringer enda flere overnattingsdøgn tid på brakke, for eksempel 190 døgn i året, vil få om lag 11.400 kroner lavere skatt.
– Dette er penger som kommer godt med. Utgifter til diett og opphold på brakke blir trukket fra på lønna hver måned, sier betongarbeideren.
Hjertesak for Vedum
Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum var det «noe unorsk og usosialt» over innstrammingen som den forrige regjeringen foretok i 2018.
Vedum syntes ikke det var riktig at store skattekutt skulle gå til rikinger som veltet seg i luksus, mens brakkependlere skulle betale mer skatt og få skatteskjerpelser.
Derfor har endringen for pendlerne på brakke fra 1. januar i år vært en hjertesak for ham.
– Dette skattegrepet er målretta. Ordningen skal gjøre det litt gunstigere for arbeidsfolk som må pendle og være mye borte hjemmefra. Det er en ekstra utfordring å bo på en brakke i så lange perioder, sier Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gir skattelette til pendlere som bor på brakke.
Aslak Bodahl
Ekstra glad nå
Da finansministeren la fram det justerte statsbudsjettet for 2022, var pendlerfradraget styrket med 500 millioner kroner.
– Pendlerfradraget i fjor var det store som ble lagt merke til av folk som reiser langt til og fra jobb. Da var det ikke rom for å gjøre noe for pendlerne på brakke. Derfor er jeg ekstra glad for at denne ordningen er oppe og går nå, medgir han.
Den forrige regjeringa var ikke for at pendlere på brakke kunne kreve fradrag eller få dekket kost skattefritt så lenge de hadde en kokemulighet. Argumentet var at pendlerne i begrenset grad hadde merutgifter til kost når de laget maten selv.
Vedum & co. synes derimot det er lite rimelig å sammenligne matlaging på brakke med å lage mat hjemme.
– Jeg synes det er et mål i seg selv å legge til rette for folk som må være mye borte hjemmefra på grunn av jobb. Det er en politisk målsetting å gjøre arbeidshverdagen enklere, sier han.
Ingen luksus
Ifølge finansministeren gir dette skattegrepet en bedre totalpakke – både for arbeidstakere og arbeidsgivere.
– Brakke er ingen luksustilværelse. Hvorfor skal man da fjerne et gode som disse pendlerne har? Det er det ingen grunn til. Derfor er jeg glad for at ordningen er gjeninnført, sier Sp-statsråden.
Hamza Jalal har hatt Kollsnes i Øygarden utenfor Bergen som et fast jobbsted siden februar i fjor.
Han vet ikke når prosjektet er ferdig. Det trekker ut tid. Først skulle det pågå til oktober. Så ble det juletider.
Nå blir påsken i år nevnt som et tidspunkt han kan legge den nåværende pendlertilværelsen til og fra Bergen bak seg.
Tida som brakkkependler ebber imidlertid ikke ut etter den tid.
– Det er større sjanse for at det blir en ny pendlertilværelse et annet sted enn at jeg begynner i en jobb rundt Oslo, sier han.
– Med tanke på rekrutteringen til bransjen, er dette skattegrepet utelukkende positivt, Hans Arne Paulsen er organisasjonsarbeider i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Aslak Bodahl
Over halvparten av medlemmene
Ifølge Hans Arne Paulsen, organisasjonsarbeider i Norsk Arbeidsmandsforbund, treffer regjeringas nye ordning drøyt halvparten av forbundets aktive medlemmer.
Det er ansatte innenfor maskin og anlegg, samt asfalt og vedlikehold av veier, som nå vil dra fordel av lavere skatt. Ordninga kan også gjelde for kokkelag og brakkebetjening.
– Dette vil ha stor betydning. Ikke minst overfor alle de som må reise fra familie og barn over en periode på to og tre uker. For mange kan en slik tilværelse være det samme som å ha to husholdningsbudsjetter, sier Paulsen til FriFagbevegelse.
– Med tanke på rekrutteringen til bransjen, er dette skattegrepet også utelukkende positivt. Det er noe med å være borte så lenge hver gang. Da er det riktig å få noe tilbake, mener han.
Humor og kolleger
Friukene tilbringer Hamza Jalal med samboer, familie og venner i hovedstaden. Samboerparet deler en leilighet og har en hund som trenger både oppfølging og trening.
Hamza er enig med Vedum om at livet på brakka ikke er luksus.
– Hvis du ikke kommer godt overens med andre mennesker, har du fint lite å glede deg til, bekrefter han.
– Alt er avhengig av humor og om kollegene dine er ålreite folk. Det er de her. Det gjør at jeg holder ut, smiler Hamza.