Politiet har beslaglagt yrkessjåførenes førerkort uten gode nok bevis – Riksadvokaten er kritisk
Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber politiet endre praksis.
Transportarbeiderforbundet harsett seg lei på at politiet stadig oftere foretar såkalt «rutinemessig beslag av førerkort» i forbindelse med trafikkulykker.
Lisa Turøy Christiansen
res@lomedia.no
Transportarbeiderforbundet har i lengre tid sett seg lei på at politiet stadig oftere foretar såkalt «rutinemessig beslag av førerkort» i forbindelse med trafikkulykker. Bekymringen ble så stor at forbundet i midten av februar sendte et brev til Riksadvokaten og påpekte det forbundet mente var en ulovlig praksis av politiet.
• De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale
– Et førerkortbeslag er for en yrkessjåfør et svært alvorlig inngrep. Dette kan medføre tap av inntekt og fast arbeid. Inngrepet oppleves enda sterkere når sjåføren får beskjed om at politiet foretar et «rutinemessig beslag av førerkortet», også i tilfeller der denne overhode ikke er skyldig i hendelsen, skrev 2. nestleder i NTF, Dag-Einar Sivertsen til Riksadvokaten.
Riksadvokat Tor-Aksel Busch skriver til politimesterne at det skal være skjellig grunn til mistanke for å kunne inndra et førerkort. «Rutinemessige førerkortbeslag» er ikke lov. Foto: Morten Hansen
Morten Hansen
– Skal ikke forekomme
I et rundskriv til landets politimestre fra mars i år, deler Riksadvokaten NTF sin bekymring.
– Også ved Riksadvokatembetet har vi registrert uttalelser fra politiet slik de er gjengitt i media, om at førerkort er «rutinemessig» beslaglagt. På denne bakgrunn deler vi forbundets fremstilling, skriver Riksadvokaten. De ber i klare ordelag politimestrene sørge for at den nåværende praksisen endres.
– Såkalte rutinemessige beslag av førerkort, selv ved alvorlige trafikkulykker, er i strid med loven og skal ikke forekomme.
Han understreker også at politimesterne har ansvar for at ordens- og trafikktjenesten har riktig forståelse av regelene
Riksadvokaten viser samtidig til vegtrafikkloven som sier at inndragning av førerkort kun skal skje når det er skjellig grunn til mistanke. Denne vurderingen må tas på grunnlag av bevissituasjonen på avgjørelsestidspunktet, avslutter Riksadvokat Tor-Aksel Busch i rundskrivet til politimesterne.
– Gjorde som vi ba om
Dette er et rundskriv som blir godt tatt i mot av Transportarbeiderforbundet.
– Vi er svært fornøyd med Riksadvokaten respons i denne saken og han har gjort nøyaktig det vi ba om, sier 2. nestleder Dag-Einar Sivertsen.
Han forteller at forbundet ikke har ønsket noen nye retningslinjer, kun at de fra 2009 ble etterlevd. Han legger til at forbundet selvsagt er innforstått med at førerkort kan og skal beslaglegges der vilkårene er til stedet for dette.
– Vi håper likevel at våre medlemmer og andre yrkessjåfører nå skal slippe å føle den belastningen det er å miste sin inntekt på grunn av begrepet «rutinemessig beslag», avslutter Dag-Einar Sivertsen i Transportarbeiderforbundet.
• Følg oss på Facebook