Likestilling
Professor vil dele foreldrepermisjonen likt mellom mor og far
Sosiologiprofessor Elin Kvande ved NTNU anbefaler at nybakte foreldre deler foreldrepermisjonen likt mellom seg.
iStock/David Pereiras
Tiden er inne for full likestilling mellom foreldrene, sier professoren til Klassekampen.
– En todeling av foreldrepermisjonen kan være et rimelig neste skritt, sier hun, som anbefaler en gradvis økning av fars periode hjemme med babyen.
I Norge ble pappapermen innført i 1993. Da var kvoten fire uker. Siden 2018 har foreldrepermen vært 15 uker til far, 15 uker pluss 3 uker før fødsel til mor og 16 uker som kan fordeles mellom foreldrene.
– Det har vært en stille revolusjon i løpet av perioden vi har hatt fedrekvote, sier Kvande, som har forsket på hvordan fars deltakelse i barneomsorgen har endret seg siden innføringen av pappakvoten i 1993.
Mye lest og delt: Fem ting du bør vite om kvinnelønn
Forskeren sier hun tror nærheten som oppstår mellom faren og babyen i permisjonstiden, kan kompensere for det biologiske fortrinnet mødrene har.
– Det er viktig å huske at det var tre begrunnelser for å innføre fedrekvoten: et barneperspektiv, et fedreperspektiv og en likestillingsbegrunnelse. Nærheten mellom far og barn i denne fasen legger et godt grunnlag for far-barn-relasjonen senere. Det er ikke bare likestillingshensyn som er viktig, sier Kvande.
Oversikt: Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?