JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NRK-streiken har pågått i over en uke

Rajan Chelliah har blitt NRK-streikens store symbol

Den kjente NRK-journalisten Rajan Chelliah opplevde det mange NRK-ansatte frykter, å bli oppsagt på grunn av manglende kompetanse.
Rajan Chelliah, som er sagt opp etter 19 år i NRK, får varm støtte fra streikemøtet. Chelliah har gått til sak mot arbeidsgiveren sin.

Rajan Chelliah, som er sagt opp etter 19 år i NRK, får varm støtte fra streikemøtet. Chelliah har gått til sak mot arbeidsgiveren sin.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

I dagens VG forteller Rajan Chelliah om hvordan han etter 19 år som journalist i NRK har blitt sagt opp. Da han møtte opp på dagens streikemøte reiste folk seg for å vise ham støtte. Han symboliserer det mange NRK-ansatte frykter; å bli sagt opp på grunn av manglende kompetanse.

Tette kompetansekravet

Det var fullsatt på scenen på Rockefeller da den andre streikeuka ble innledet. Til nå har det vært mye fokus på lønnsspørsmål, men Chelliahs sak illustrerer det som for mange er det viktigste spørsmålet: kompetanse.

– Det er to elementer i kompetansekravet, sier leder for journalistlaget i NRK (NRKJ) Rickard Aune.

– For det første må det ansatte være med å drøfte kompetanseplanene i den enkelte redaksjon, og det må være dialog rundt hvilket behov for ny kompetanse som finnes. For det andre: Når det avdekkes et gap mellom den kompetansen som finnes og kompetansebehovet, må det lages opplæringsplaner, sier Aune.

NRK-streiken ruller videre. Tirsdag har den pågått ei uke

Andre tariffavtaler

Han mener at dette burde det være enkelt for arbeidsgiverforeningen Spekter og NRK å oppfylle. Det finnes tilsvarende formuleringer i tariffavtalen for avisene, og også i Spekters egen tariffavtalen for helseforetakene.

– NRK har sagt at de trenger å bytte ut ett hundre personer i året, for å fylle på med ny kompetanse. Det er ikke så mange som ett hundre personer som slutter og går av med pensjon i året, så resten blir enten sagt opp eller tilbudt sluttpakke, forklarer Aune.

Det er nettopp dette som har skjedd med Rajan Chelliah. Han er opprinnelig fra Sri Lanka og har i mange år vært reporter i Migrapolis, det prisbelønte NRK-programmet om innvandrerbefolkningen. Da det ble lagt ned fikk han andre oppgaver. Til slutt ble han sagt opp.

I midten av juni møtes NRK og Chelliah i Arbeidsretten for å prøve om oppsigelsen er saklig. Det er ingen tvil om at Chelliah har sine kollegers varme støtte.

På 32. plass

Aune er helt enig med NRK-ledelsen i at det er behov for ny kompetanse, men han mener at å si opp folk er å sløse med ressurser.

– Det er fullt mulig å lære seg digitale veerktøy og de nye formatene. Journalistikkens ABC er den samme. Når en sånn som Chelliah sies opp kaster NRK bort 19 års erfaring, kildenettverket hans og den balasten han har opparbeidet seg disse årene.

De to andre kravene som er stilt er knyttet til lønn til alle og lønn til tilkallingsvikarer. Lønna for NRKs journalister har hengt etter utviklingen helt siden 1990-tallet. Ifølge Norsk Journalistlags lønnsstatistikk er NRKs journalisters lønnsnivå på 32. plass. Kravet er over den ramma på 2,8 prosent som LO og NHO ble enige om under frontfaget.

– Nå er det ikke sånn at frontfagsmodellen sier at ingen skal ha mer, slår Aune fast.

Han viser til Holden III-utvalget som ble lagt fram i 2013 der alle partene i arbeidslivet gikk gjennom frontfagsmodellen. Dette utvalget går gjennom flere kriterier som må være på plass for å gi ansatte lønnsøkning utover frontfagsrammen.

Streikende NRK-journalister provosert av 17. mai-sending

Cashe inn 500 millioner

– Vi scorer på mange av de kriteriene som Holden III viser til. De siste årene har vi rasjonalisert driften slik at NRK kan cashe inn 500 millioner. Vi har endret pensjonssystem slik at bedriften sparer 150 millioner kroner i året, sier Aune.

– Vi ber ikke om å bli lønnsledende, våre krav er moderate, og innenfor det som frontfagsmodellen tillater, mener Aune.

Det er mange såkalte tilkallingsvikarer i NRK. Journalistenes lønnsavtale er bygd opp med en minstelønn i bunn og personlige tillegg på toppen. De personlige tilleggene skal blant annet avspeile din kompetanse og erfaring.

– Vikarene får nesten aldri de personlige tilleggene. De får bare minstelønna. For NRK er dette småpenger, men for dem det gjelder betyr det mye, forklarer NRKJ-lederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Leder i Norsk Journalislag i NRK, Richard Aune, krever å bli tatt med på drøftinger når det utarbeides kompetanseplaner.

Leder i Norsk Journalislag i NRK, Richard Aune, krever å bli tatt med på drøftinger når det utarbeides kompetanseplaner.

Torgny Hasås

Likebehandling

Norsk Journalistlag er en av seks fagforeninger i NRK. Det er to LO-forbund, NTL og Musikernes Fellesorganisasjon som organiserer i Kringkastingsorkesteret. I tillegg er det YS-forbundet Delta og de uavhengige fagforeningene NITO og Tekna som har tariffavtale. De fem andre forbundene sa ja til tilbudet de fikk uner meklingen.

– Vi hadde en litt annen innretning en journalistene, forklarer leder i NTL NRK, Ingvild Fjereide, til Frifagbevegelse.no

– Vårt krav var først og fremst bedre ulempetillegg. Og for å understreke det, vi har full respekt for at journalistene streiker, og vi støtter kravene deres om kompetanse og betaling for vikarer.

Dette fikk LO-organiserte i NRK til å si ja

– Når det gjelder vikarer så høres det ut som om dette bryter med prinsippet om likebehandling i arbeidsmiljøloven. Hvorfor har dere ikke gått til sak?

– Dette er de mest sårbare arbeidstakerne. De føler at de har en fot innenfor og håper å bli tilbudt jobb hvis de ikke lager bråk.

Tid for kos: Når P3 Morgens Markus Neby har skrevet en hyllestsang til NRKs kommentator Lars Nehru Sand til streikemøte i NRK, må Sand opp på scenen på Rockefeller for å takke.

Tid for kos: Når P3 Morgens Markus Neby har skrevet en hyllestsang til NRKs kommentator Lars Nehru Sand til streikemøte i NRK, må Sand opp på scenen på Rockefeller for å takke.

Torgny Hasås

Annonse
Annonse