JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva tjener ansatte i ditt yrke?

Ramona bryr seg mer om dyra enn at hun har lav lønn

Mer penger i et annet yrke vil aldri lokke Ramona Pedersen vekk fra hverdagen som dyrepasser.
Dyrepasser Ramona Pedersen mater og sjekker samtidig tennene til elgen Stine i Polar Park. (Arkivbilde fra tidligere sak)

Dyrepasser Ramona Pedersen mater og sjekker samtidig tennene til elgen Stine i Polar Park. (Arkivbilde fra tidligere sak)

Michael Ulriksen

aslak@lomedia.no

Hun har visst det hele tiden. Lønna til dyrepassere er lav. Det viser også de ferske tallene som Statistisk sentralbyrå (SSB) har lagt fram om snittlønna i de aller fleste yrker i 2023.

– Jeg ville ikke byttet bort jobben mot å fått høyere lønn. Som dyrepasser blir man rik på opplevelser, og det er i mine øyne verdt mer, sier Ramona Pedersen til FriFagbevegelse.

Av 354 yrker havner dyrepasserne på en 345. plass og er blant de dårligst betalte. Snittlønna i denne bransjen er på 34.270 kroner i måneden før skatt.

Det er omtrent like mye som en bartender eller hotellresepsjonist tjener. Intervjuere og hjelpearbeidere i husdyrproduksjon befinner seg i bunnen med rundt 30.000 kroner i måneden.

Jurister og advokater tjener i snitt det dobbelte og vel så det som en dyrepasser gjør. I oversikten fra SSB er snittlønna for dette yrket 77.200 kroner i måneden før skatt.

Nederst i saken er oversikten som viser hva folk hadde i lønn i 2023

Forkjærlighet for dyr

Ramona, som har utdannelsen sin fra Danmark og er medlem i Norsk Arbeidsmandsforbund, jobber i et lavlønnsyrke, men lidenskapen for det hun gjør veier tyngre enn beløpet som står på lønnsslippen.

I verdens nordligste dyrepark synes hun det er helt fantastisk å være så tett på dyr som ulv og gaupe.

– Forkjærligheten for dyr har bare vokst seg større og større. Jeg kommer fra en gård og har stelt med dyr siden jeg var en liten jente. I dette yrket blir også forholdet til dyrene veldig spesielt, sier hun.

Det er ikke lite hun rekker over på en dag i Polar Park. For, i tillegg til fôring og dyrepass, måker Ramona også snø, jobber i kafeen, har omvisninger og styrer parkens sosiale mediekanaler.

Store lønnsforskjeller

Foruten jerv, gaupe, elg, rein, hjort, moskus, fjellrev, bjørn og ulv, kan også Polar Park by på konseptet Wolf Lodge. Det er blitt kåret til et av verdens dyreste overnattingssteder av magasinet Forbes.

Konseptet er å bo i et lite hus inne i ulveinnhegningen. Om man har penger nok, kan man leie huset i tre dager og få vertinne, privat kokk og dyrepasser med på kjøpet.

Gjestene er villige til å legge igjen mye penger.

– Ja, de betaler mer enn jeg har i årslønn. Så kan man jo lure på om jeg tjener mye eller lite, sier hun lurt.

Ramona bryr seg fint lite om rikdommen til gjestene og kontrastene mellom hvor mye de er villige til å legge igjen av penger og hvor mye hun selv tjener i løpet av et år.

– Når alt kommer til alt, er disse turistene også bare folk. Vi har hatt noen fantastiske besøk, det være seg fra USA, Kina eller Tyskland, og det er artig at det er liv laga for dette konseptet, stråler hun.

Ulvene har Ramona vært sammen med siden de var én uke gamle. (Arkivbilde fra tidligere sak)

Ulvene har Ramona vært sammen med siden de var én uke gamle. (Arkivbilde fra tidligere sak)

Michael Ulriksen

Nyter stillheten og nordlys

I løpet av et år tilbyr Polar Park et sted mellom 10 og 13 overnattinger.

– Her får de være helt i fred. Det er viktig å huske på at mange av gjestene kommer fra storbyenes larm. Her er det helt stille, og det er noe for seg selv. Og så får de oppleve nordlys, sier hun.

Tre av de fem fulltidsansatte i dyreparken er medlemmer i Arbeidsmandsforbundet. Med tariffavtale er de ansatte sikret like lønns- og arbeidsvilkår.

– Jeg gjør litt av hvert, inkludert å måke åtte tonn snø om vinteren, men det er kontakten med dyrene som er det aller fineste. Og det betyr mer enn lønna jeg får for jobben min, sier Ramona. 

Merker dyrtida

Det vi trenger aller mest er blitt fryktelig dyrt. Dagligvarer, strøm, drivstoff og boliger. Folk drukner i gjeld, og dyrtida tærer på økonomien. Også for en dyrepasser med litt mer enn 400.000 kroner i årslønn.

– Jeg tjener nok litt mer enn snittet, i og med at jeg har vært ansatt her i 13 år, men hvem er det som ikke merker den dyre tida vi lever i på kroppen? undrer Ramona.  

Hun bor i et hus sammen med sin kommende ektemann, to bonusbarn og en hund. Reiseveien til og fra verdens nordligste dyrepark – i Bardu kommune i indre Troms – er på to timer.

– Elbilen kommer godt med når prisene på mat og drivstoff er så høye som de er nå, smiler hun.

Aktuelt: Ramona sov med ulver i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte

Annonse
Annonse