JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ramunas (26) ble kvestet for livet uten å få erstatning – nå beordres politiet til å etterforske arbeidsulykken for tredje gang

Riksadvokaten har beordret ny etterforskning nok en gang.
Ramunas Gudas gjestet senest for tre uker siden Rogalandskonferansen hvor han fortalte sin gripende historie.

Ramunas Gudas gjestet senest for tre uker siden Rogalandskonferansen hvor han fortalte sin gripende historie.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Statsadvokatens henleggelse er nemlig overprøvd av Riksadvokaten og opphevet.

– Dette er svært gode nyheter. Først og fremst for Ramunas. Men også for støttegruppen og kampen for et seriøst arbeidsliv, sier Rune Larsen på vegne av støttegruppen.

Ramunas Gudas, opprinnelig fra Litauen, kom til Norge i 2013 for å tjene penger til familien. Etter kun en uke ble han hardt skadd og arbeidsufør for resten av livet. Nå må han leve av familien han skulle forsørge.

Riksadvokaten pålegger nå ny etterforskning etter at saken ble henlagt for tredje gang i sommer.

Dette er lønna i over 300 yrker

Fem år lang kamp

I fem år har støttegruppen jobbet for at han skal få rettferdig lovpålagt erstatning, og at oppdragsgiverne skal holdes strafferettslig ansvarlig.

Bare for drøye tre uker siden gjestet han Rogalandskonferansen i Sandnes sammen med sin advokat. Da fortalte han en gripende og trist historie om hva som skjedde i en heissjakt på en byggeplass i Asker i 2013.

Han og noen arbeidskamerater ble satt til å demontere en heis, men det skulle altså bli en skjebnesvanger jobb.

– Vi skulle demontere en heiskabin, slik at den ikke skulle falle ned. Så festet jeg meg på en line. Jeg klatret opp på kabinen, for å demontere denne kabinen. Det var fire skruer som skulle fjernes. Jeg trodde det var slik man gjorde det, fortalte han på konferansen.

Livet til Ramunas ble snudd fullstendig på hodet. Fra å være en livsglad ungdom på 21 år, ble han hardt skadd og arbeidsufør for resten av livet.

Ryggsøylen er ødelagt som følge av skadene. Han har problemer med å gå. Det er vanskelig å tro at han fortsatt er i live.

Men veien mot erstatning har vært en lang prosess. Først i juni 2018 ble det kjent at han får mènerstatning. Men ingen har hittil tatt på seg ansvaret for det som skjedde eller blitt stilt til ansvar. Men yrkeserstatning har han ikke fått. Ingen har fått ansvar for det som skjedde. Istedet er det blitt klassifisert som et uhell.

Etterforskningen av arbeidsulykken har heller ikke gått helt ryddig for seg. Den har blitt henlagt av politiet og beordret gjenopptatt av statsadvokaten ved to anledninger tidligere. Og nå altså fo tredje gang.

Følg oss på Facebook

Skal markeres

Støttegruppa arrangerer en markering foran Stortinget onsdag 21. november til støtte for Ramunas og for likebehandling av norske og utenlandske arbeidstagere ved arbeid i Norge.

Arbeidsgiveren Norena Service og entreprenøren RVS nekter ansvar. Arbeidsgiveren hadde ikke tegnet lovpålagt yrkesskadeforsikring. Yrkesskadeforsikringsforeningen (YYF) nekter erstatning til Ramunas.

– Vi krever at lovbestemt yrkesskadeforsikring skal gjelde alle som arbeider i Norge. Justisdepartementet sier at regelverket er ok, sier Larsen i Støttegruppen.

– Vi mener YYF konstruerer argumentasjon for å ikke utbetale Ramunas rettmessig erstatning. Dette er en hån mot ham og en skam for norske myndigheter, sier Rune Larsen til FriFagbevegelse.

– YFF er underlagt Justisdepartementet, men alle saker de behandler blir overfør til et eksternt advokatselskap. Støttegruppa vil nå sette mer søkelys på YFF og det politiske samfunnsmessige ansvaret som vi mener hviler på det offentlige og Justisdepartementet og hvordan de i framtiden må ha innsikt i YFF. Årsrapporter over yrkesskadesaker har vi ikke lykkes å spore opp i det hele tatt, sier Rune Larsen.

Ingen er stilt til ansvar – ti år etter at sju polske bygningsarbeidere omkom i en brann i Drammen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse