JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltid og deltid i Oslo kommune:

Raymond Johansen (Ap) lover større stilling til alle som jobber i Oslo kommune

Oslo kommune kaller inn tusenvis av deltidsansatte til samtaler. De som ønsker høyere stillingsprosent, skal få det, lover byrådslederen.
GIR HØYERE PROSENT: Byrådsleder Raymond Johansen gjestet Fagforbundets landsmøte denne uken med løfter om å øke andelen heltidsansatte i Oslo kommune.

GIR HØYERE PROSENT: Byrådsleder Raymond Johansen gjestet Fagforbundets landsmøte denne uken med løfter om å øke andelen heltidsansatte i Oslo kommune.

Bjørn A. Grimstad

bjorn.grimstad@fagbladet.no

I februar i år varslet partisekretær Kjersti Stenseng at fulltidsarbeid i omsorgsyrker blir en av Arbeiderpartiets viktigste valgkampsaker i år. Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, tok med seg konkrete tiltak til Fagforbundets landsstyremøte denne uken.

– Ingen heltidskultur

– Vi overtok et deltidsproblem fra de borgerlige byrådene. Vi har fått flere over på heltid, men har langt igjen. Vi har ingen heltidskultur, spesielt ikke innen helse- og omsorgsyrkene, sier han.

Ett av de konkrete grepene byrådet har iverksatt er å beordre alle bydeler og etater til å innkalle alle deltidsansatte til en medarbeidersamtale. Eller heltidssamtale, som Johansen kaller det.

Les også: Slik skal Fredrikstad gå fra 40 til 80 prosent heltid

Lover høyere stillingsprosent

– De neste månedene skal vi gjennomføre mange tusen heltidssamtaler for å finne ut hvem som jobber ufrivillig deltid. De som ønsker en høyere stillingsgrad skal få det, så raskt som det er mulig. For de som har flere arbeidskontrakter med Oslo kommune, skal stillingsbrøkene slås sammen, sier Johansen.

Lyser nesten bare ut heltidsstillinger

Johansen kan surfe på eldrebølgen når han vil få opp heltidsprosenten i kommunen. I løpet av året vil byrådet nå valgløftet fra 2015 om 500 nye årsverk i hjemmebaserte tjenester i eldreomsorgen, en økning på 25 prosent. Sammen med 110 nye årsverk i sykehjemmene, forventer Johansen dette vil bidra til å øke andelen som arbeider heltid i Oslo kommune.

– Alle nye stillinger som lyses ut, skal som hovedregel lyses ut som heltidsstillinger. Og nye stillinger, det er det mange av, sier Raymond Johansen (Ap).

Opprustningen finansieres i stor grad av eiendomsskatten som byrådet har innført.

Les også: I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst

Håper Oslo blir heltidshovedstad

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er imponert over hva byrådet i Oslo har fått til så langt og mener de har innfridd sine valgløfter. Derfor har hun tillit til at Johansen også vil innfri nå.

– Vi må ha enda mer fokus på at heltid skal være regelen. Jeg har tro på at denne prosessen vil gi resultater. Vi har troa på at Oslo skal bli en heltidshovedstad, på samme måte som de har greid å bli en miljøhovedstad, sier hun.

Nord ikke enig i formulering

Men fra talerstolen måtte hun arrestere Johansen for å ha snakket om ufrivillig deltid.

– Deltid er et problem, uansett om det er frivillig eller ufrivillig. For tjenesten fortjener at folk har full stilling, og folk fortjener å ha full stilling, sier Nord til Johansen.

Utfordrer statistikken

I forkant av høstens valg er byrådsleder Johansen klar over at statistikken ikke er på hans side. Med unntak av fem år på 1990-tallet, har Oslo vært styrt av borgerlige byråder siden 1975. Det er omtrent like lenge siden et Arbeiderparti-ledet byråd har blitt gjenvalgt.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse