Regjeringen avviser at de nye innleiereglene bryter med EØS
ESA stilte 15 kritiske spørsmål om innleie av arbeidskraft til den norske regjeringen. Nå har arbeidsminister Marte Mjøs Persen svart.
Arbeidsminister Marte MJøs Persen avviser at innstrammingene i innleie av arbeidskraft strider mot EØS-lovene.
Brian Cliff Olguin
torgny@lomedia.no
Regjeringen står fast på at de nye innleiereglene er lovlig ifølge EØS-retten.
Eftas overvåkingsorgan, ESA, stilte i februar 15 spørsmål til den norske regjeringen om endringene i arbeidsmiljøloven som Stortinget vedtok før jul og som gjelder fra 1. april.
Nå har regjeringen svart ESA, og fastholder at innstrammingene i bruk av innleid arbeidskraft fra bemanningsbransjen er innenfor EØS-retten.
Grunnleggende aspekter
– De nye innleiereglene bygger på et ønske om å ivareta helt grunnleggende aspekter ved norsk arbeidsliv og den norske arbeidslivsmodellen, hvor faste og direkte ansettelser står helt sentralt. EØS-retten gir vid skjønnsmargin og dermed mulighet for oss å styrke og beskytte den norske modellen, skriver arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.
Mjøs Persen skriver også at regjeringen i svaret har beskrevet den norske arbeidsmarkedsmodellen. Hun viser også til det til dels omfattende informasjons- og kildegrunnlaget som ligger til grunn for regelendringene.
Nye innleieregler: Her er det fortsatt lov å bruke innleid arbeidskraft. Se de nye regelene
Slik fungerer arbeidsmarkedet
– I brevet belyser vi begrunnelsene for at innstrammingene i innleieregelverket er i tråd med EØS-retten, sier Mjøs Persen.
I svaret gjør departementet først en gjennomgang og forklaring på hvordan det norske arbeidsmarkedet fungerer og regjeringens arbeidsmarkedspolitikk.
Så har departementet gått gjennom statistikk og informasjon vedrørende vikararbeid i Norge. Den siste delen av det over 50 sider lange brevet er svar på ESAs konkrete spørsmål.
ESAs rødliste
Høyre mener at ESA bør underkjenne disse reglene.
På et debattmøte som LO arrangerte i forbindelse med ILO-dagen 27. april uttalte Høyres stortingsrepresentant, Anna Molberg, at ESA nå har rødlistet de norske innleiereglene. Norge burde ha ventet med å innføre dem, fordi ESA kan komme til å underkjenne det nye lovverket, mente hun.
Molberg lovte også at Høyre kom til å reversere disse reglene hvis de kommer tilbake i regjeringskontorene.
Første skritt
ESAs brev er det første skrittet på en lang vei mot at Norge blir nødt til å gjøre om lovverket.
Hvis ESA er fornøyd med det norske svaret, legges ballen død. Hvis ESA er uenig med den norske tolkningen av EØS-lovene, vil det bli en dialog som kan strekke seg over flere år.
Dersom Norge og ESA forblir uenige, kan ESA bringe Norge inn for Efta-domstolen som kan dømme Norge for brudd på loven.