JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen forlenger økt dagpenge-sats for permitterte

Den økte kompensasjonsgraden for permitterte, som regjeringen i statsbudsjettet foreslo skulle fjernes fra nyttår, forlenges likevel til ut mars.
Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

aurora@lomedia.no

Til VG sier statsminister Erna Solberg (H) at det er krisen innen reiseliv, hotell og restaurant og andre utsatte bransjer som gjør at regjeringen likevel vil forlenge ordningen.

– Vi vil fremme en tilleggsproposisjon hvor vi forlenger dagpengesatsen på 80 prosent, til 31. mars. Vi gjør det fordi vi de siste ukene har sett at smittesituasjonen er mye verre enn da vi fremmet vårt forslag til statsbudsjett, sier Solberg.

Regjeringen foreslo i statsbudsjettet at perioden hvor permitterte fikk denne ekstra kompensasjonen, skulle fjernes fra nyttår, men har altså nå ombestemt seg.

– Det er svært viktig at kompensasjonsnivået ved ledighet og permittering generelt skal være klart lavere enn det man får i lønn, for å styrke insentivene til å søke etter ny jobb, men det er etter mitt syn for tidlig å redusere satsen allerede fra årsskiftet, sier Solberg.

Denne skaper debatt: Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

LO: – Endelig

– Endelig, er LO-leder Hans-Christian Gabrielsens reaksjon på nyheten fra statsministeren.

LO har lenge vært bekymret for konsekvensene av å gå tilbake til normale dagpengesatser fra nyttår. Det ville gitt permitterte og arbeidsledige flere tusen mindre å leve av i måneden.

– For LO har det viktigste under hele denne krisa vært å sikre tryggheten og inntekten til folk. Vi har fortsatt nesten 200.000 permitterte og arbeidsledige, som betaler den tøffeste prisen for krisa, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse i en epost.

Permitterte Magne med bønn til regjeringen: – Ikkje gi oss dagpengekutt i julegåve

(Saken fortsetter under bildet)

– Så lenge korona-situasjonen varer, bør permitterte og arbeidsledige få den høyere dagpengesatsen, mener LO-leder Gabrielsen.

– Så lenge korona-situasjonen varer, bør permitterte og arbeidsledige få den høyere dagpengesatsen, mener LO-leder Gabrielsen.

Jan-Erik Østlie

SV: Sent, men godt

Også SV har lenge krevd at perioden må forlenges inn i neste år.

– Jeg er glad for at regjeringen endelig hører på den kritikken som har kommet fra oss og fra fagbevegelsen, sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Samtidig er han oppgitt over at beslutningen ikke har kommet tidligere.

– Regjeringen kommer hele tiden etter og de kommer sent i alt som har med sosiale tiltak å gjøre. Det gjør at det blir en uforutsigbarhet og utrygghet for dem dette gjelder.

Både SV og LO mener regjeringen må være forberedt på å forlenge perioden med høyere dagpengesatser også etter mars, dersom det er nødvendig.

– Vi har sagt at de må forlenges til godt ut på våren, nå gjør regjeringen det, men de må også være beredt til forlenge ytterligere hvis det er nødvendig, sier Lysbakken.

– Så lenge korona-situasjonen varer, bør permitterte og arbeidsledige få den høyere dagpengesatsen, mener LO-leder Gabrielsen.

Mye delt og lest: Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk

(Saken fortsetter under bildet)

SV-leder Lysbakken mener begrunnelsen regjeringen bruker for å forlenge de forhøyede dagpengesatsene, også gjelder flere andre midlertidige koronaordninger.

SV-leder Lysbakken mener begrunnelsen regjeringen bruker for å forlenge de forhøyede dagpengesatsene, også gjelder flere andre midlertidige koronaordninger.

Jan-Erik Østlie

Ønsker forlengelse av flere midlertidige ordninger

Om regjeringen også vil komme med andre endringer enn forlengelsen av de økte dagpengesatsene, er foreløpig uklart. Arbeids- og sosialdepartementet opplyser at det vil komme mer informasjon på en pressekonferanse 14.30 tirsdag, der arbeids- og sosialministeren vil delta.

Lysbakken mener begrunnelsen regjeringen bruker for å forlenge de forhøyede dagpengesatsene, også gjelder når det kommer til hvor mye man må ha tjent for å ha krav på dagpenger.

Fra 1. november økte kravet til minsteinntekt fra 0,75 til 1,5 G (drøyt 150.000 kroner) for å kunne søke dagpenger.

– Vi mener samme begrunnelse som regjeringen nå gir for å videreføre den økte dagpengesats, også gjelder når det kommer til minsteinntektsgrensa for å få krav på dagpenger. Vi vet at tiden framover blir vanskelig for nye arbeidsløse med lav inntekt, sier Lysbakken.

Han mener forlengelsen for dem som fikk arbeidsavklaringspenger (AAP) som arbeidssøkere, også burde vært videreført.

AAP-forlengelse løper ut: – Mange vil havne på sosialhjelp eller ingenting, sier Nav-forsker

– Krisen er fortsatt dyp og det er svært vanskelig for dem som har mottatt AAP, å komme seg videre i jobb. Det er ingen grunn til ikke å beholde disse midlertidige ordningene en stund til, sier SV-lederen.

Dette er de forhøyede dagpengesatsene som ble innført på grunn av koronakrisa:

• 80 prosent av inntektene dine under 304.053 kroner (3 G).

• 62,4 prosent av inntektene dine mellom 304.053 kroner (3 G) og 608.106 kroner (6 G). For inntekt som er over denne grensa, får man ikke dagpenger.

Warning
Annonse
Annonse